ARTIKEL

Interview Ben Harper


Ted Joos | 04 februari 2003

HiFi.nl interviewt Ben Harper - januari 2003
(door: Ted Joos en Mario Verschuren)

Even vooraf

Het is allemaal begonnen ergens in1994. Via een televisie uitzending van 2 Meter Sessies  kom ik voor het eerst in contact met Ben Harper. Zijn hele uitstraling, muzikaliteit en integriteit maken een dusdanig diepe indruk, dat ik hem sindsdien niet meer uit het oog verlies.

In ’95 behoorden wij tot een van de weinige bezoekers van het Ben Harper optreden in Nighttown Basement. Met de nodige verbazing kwamen we die avond bij Nighttown aan. We sloten niet aan in een lange rij, maar konden bijna gelijk naar binnen lopen. Al snel bleek dat het optreden zou plaatsvinden in de ‘kelder’ en er zouden maar zo’n driehonderd kaarten verkocht zijn. Dit was een geluk. Met gemak wisten we een plaatsje te krijgen tegen het podium van een optreden, wat voor ons later een van de beste optredens zou blijken die we ooit mee maakten. De band bestond toen uit de volgende leden: Juan op de bas, Oliver op de drums, Leon op Percussie en Ben op de gitaar en zang.

Ben Harper & The innocent Criminals LIVE

Dezelfde bandleden maken op het laatste album “Diamonds On The Inside” weer deel uit van de Innocent Criminals, die inmiddels zijn uitgegroeid tot 5 leden. Tussen het eerste uitgebrachte studio album “Welcome To The Cruel World” en het laatste vijfde studio album “Burn To Shine” hebben er zich wat  wijzigingen voorgedaan in de bezetting van de “Innocent Criminals.” Waarom Innocent Criminals? Omdat je als zwarte Amerikaan schuldig bent totdat onschuld bewezen is. Dit in tegenstelling tot wat de Amerikaanse wetgeving hierover zegt (je bent onschuldig totdat je schuld bewezen is), zo verklaart Ben Harper in een interview.

Het tweeenenhalf uur durende optreden in Nighttown leek achteraf maar een paar minuten te duren en de weken daarna zou de muziek van Ben Harper door blijven klinken in elke vezel in ons lijf. Helaas zouden de optredens in Paradiso en tijdens het Tibitan Freedom Concert, welke we in latere jaren zouden zien en horen, dit niveau voor ons niet meer bereiken. Dit heeft er waarschijnlijk alles mee te maken dat het optreden in Nighttown basement zeer intiem en kleinschalig was.

Americain Hotel Amsterdam

Als we in de loop van januari 2003 via de redactie van HiFi.nl van Virgin vernemen dat Ben Harper een persdag in Nederland zou verzorgen ter promotie van het nieuwe (zesde) officiële studio album “Diamonds On The Inside vroegen we daarom ook gelijk een interview aan. Virgin stemde in en op vrijdag 17 januari bevinden we ons in het Americain Hotel in A’dam. Helaas hadden wij op de dag van het interview nog niet de beschikking over het nieuwe album, wel zal hiervan binnenkort een uitgebreid verslag verschijnen op HiFi.nl.

EDITORS' CHOICE

 • Review
  Cambridge Audio AXR100D
  Review
  lees meer »
 • Op bezoek: Kemp Elektroniks Experience Center
  Zomeractie bij Kemp Elektroniks
  Op bezoek: Kemp Elektroniks Experience Center
  lees meer »
 • Achtergrond
  Primephonic: toekomst voor klassiek
  Achtergrond
  lees meer »