ARTIKEL

Sim op CEDIA

Garmt van der Zel | 08 oktober 2002

De standaard kleuren waarin de projectoren worden geleverd zijn "Silver Blue", maar tegen een geringe meerprijs zijn ook "Racing Red", "Silver Gray", "Black Shadow" en "Pearl Gray" zijn verkrijgbaar. De HT300 PLUS kan bovendien geleverd worden in "Royal Burgundy" en "Shiny Silver". Welke kleur je ook kiest, ze zien er allemaal zeer gelikt uit. Alle projectoren hebben composite, S-Video, RGBHV (via Dsub 15, "VGA" aansluiting) en RGBS/YcrCbS (4x RCA) ingangen. De HT300 PLUS heeft bovendien een DVI-D aansluiting, voor een compleet digitaal transport van videosignalen vanuit een DVD-speler met DVI uitgang naar de projector, zonder enig verlies.

In de nieuwe RTX rear-projection display van SIM2 wordt de HT300 PLUS projector ingezet in een schitterende behuizing met een beelddiagonaal van 45" (114 cm) of 55" (140 cm). De televisie is werkelijk een plaatje om te zien en is afgewerkt in glanzend zwart (voorkant), wat een verademing is t.o.v. veel televisies met een zilveren rand om het beeld, wat een indruk geeft van een "ingelijst plaatje". De zijkant en achterkant zijn uitgevoerd in "Silver Gray", "Silver Red" of "Black Shadow". Door het ontbreken van een tuner en luidsprekers is de tv echt een "monitor": alle beeldbronnen worden op een externe scaler/beeldprocessor aangesloten (de "DigiOptic Image Processor", oftewel DOIP), vanwaar het beeldsignaal door middel van een 3-aderige optische kabel van zeer kleine diameter naar de televisie wordt vervoerd. Er kunnen afstanden worden overbrugd van enkele honderden meters zonder enig verlies! In de beeldprocessor is uiteraard ook de Faroudja DCDi chipset aanwezig. Zowel in de beeldprocessor als de televisie is een infraroodontvanger ingebouwd. Door de optische kabel worden ook de signalen die de RTX  ontvangt van de afstandsbediening naar de beeldprocessor gestuurd. De adviesprijs van de RTX 45 is 10.990 Euro, de RTX55 kost Euro 12.990. De introductie van deze producten zal zijn op de VAD-show en zullen leverbaar zijn medio november

SIM2 nam ons mee naar een presentatie van zowel de RTX als de HT300 PLUS bij een plaatselijke dealer in Minneapolis. Hoewel de demonstratie interessant was vanwege de uitgebreide uitleg over de producten, werd pas duidelijk wat deze werkelijk konden op de CEDIA show. De RTX heeft een beeld dat zich kan meten met het beste wat er op de DLP rear-projectie markt is te vinden, met diep zwart, zeer goed contrast en een messcherp plaatje met een zeer natuurlijk en diep kleurenpalet. Door de relatief kleine afmeting van het scherm is echter niet geheel te zien wat de HT300 PLUS projector echt kan. Dit wordt pas duidelijk als we de HT300 PLUS in actie zien op een 2 m breed scherm: wederom een haarscherp plaatje, zonder enige pixelstructuur. Met HDTV signalen is het getoonde beeld werkelijk adembenemend: alsof er door een raam wordt gekeken. Er wordt ook duidelijk hoe goed de HT300 PLUS in staat is diep rood weer te geven (veel DLP-projectoren hebben een wat oranje-getint rood) en ook het groen is veel puurder en dieper gesatureerd dan bij vrijwel alle andere DLP producten. Beide punten zijn ook duidelijk te zien met DVD, dus het grotere kleurenpalet van HDTV is niet de enige reden voor de mooie kleurweergave. Helaas moeten wij het in Nederland voorlopig  nog wel even zonder HDTV stellen, maar kunnen we al genieten van de hoge kwaliteit van de projector met DVD. De weergave van zwart (zeer belangrijk voor diepte-indruk in het beeld en een plastische weergave) is werkelijk goed te noemen en begint zeer dicht bij CRT projectoren te komen, die onbetwist winnaar zijn als het gaat om het weergeven van diep zwart. Regenboogeffecten heb ik bij de HT300 PLUS vrijwel niet waar kunnen nemen (ik ben er gevoelig voor), en sporadisch bij de RTX. Een zekere gewenning treedt echter snel in, waardoor de regenbogen na korte tijd steeds minder opvallen of zelfs in het geheel onzichtbaar worden. Al met al is de HT300 PLUS een van de allermooiste DLP projectoren van het moment.

Ik wil graag SIM2 en Yda de Knijff en Dirk Eisenga van Transtec bedanken voor de gastvrijheid en de mogelijkheid een beurs als de CEDIA te kunnen bezoeken.

Fabrikant:
SIM2 Multimedia S.p.A.
Viale Lino Zanussi, 11
33170 Pordenone -Italy
Tel. +39.0434.383281
Fax +39.0434.383241
E-mail: info@sim2.it
  
SIM2 Seleco USA
10108 USA Today Way
33025 Miramar FL
Tel. (954) 442 2999
Fax. (954) 442 2998
e-mail: sales@sim2usa.com
web site: www.sim2usa.com

Importeur voor Nederland:
Transtec
Brugwachter 19 - 3034 KD Rotterdam
Tel. 010 - 414 70 55
Fax. 010 - 411 35 80
Email: transtec@transtec.nl
Website: www.transtec.nl


EDITORS' CHOICE