ARTIKEL

Sim op CEDIA

Garmt van der Zel | 08 oktober 2002

Nieuwe producten van SIM2 Multimedia gepresenteerd op de CEDIA: de RTX en HT300 PLUS

SIM RTX2SIM2 staat erom bekend projectoren te maken in de absolute high-end. Recentelijk zijn er twee nieuwe  modellen toegevoegd aan de productlijn van de Italiaanse fabrikant: de RTX DLP rear-projection display en de HT300 PLUS DLP projector. Op de CEDIA in Minneapolis woonden een aantal mensen (waaronder ik) de presentatie bij van deze twee exclusieve producten.

Tot op heden wordt de huidige high-end in projectie gedomineerd door CRT (Cathode Ray Tube) projectoren. Deze "drie kleuren kanonnen" geven bij een goede afstelling (calibratie) nog steeds het mooiste beeld, door hun mogelijkheid tot het weergaven van absoluut zwart, zeer natuurlijke kleuren en uitmuntend contrast. Echter, de grootte en gewicht van deze projectoren, hun drift- en onderhoudsgevoeligheid en betrekkelijk lage lichtopbrengst zijn nogal eens een bezwaar. DLP- en LCD-projectie kunnen hiervoor een oplossing bieden.

DLP (Digital Light Processing, zie ook http://www.dlp.com) is een nieuwe techniek, ontwikkeld door Texas Instruments, die in de laatste productgeneraties zeer dicht bij de kwaliteit komt van CRT en deze zelfs op punten zoals beeldscherpte, uniformiteit en lichtopbrengst dreigt voorbij te streven. Het kleine formaat, het lage gewicht en de eenvoud in gebruik maken DLP-techniek zeer toegankelijk. T.o.v. de al wat langer op de markt zijnde LCD-projectie techniek heeft DLP een betere zwartweergave en minder last van pixelstructuur (het idee dat er door "kippengaas" naar het beeld wordt gekeken). Nadeel van DLP t.o.v. LCD is dat er vaak vooralsnog gebruikt wordt gemaakt van één beeldpaneel ("chip") i.p.v. drie. Omdat het niet mogelijk is met één paneel de drie primaire kleuren te projecteren, wordt er gebruikt gemaakt van een kleurenwiel, die de kleuren na elkaar projecteert. Vooral als het kleurenwiel langzaam draait, kan de kijker "regenboog-effecten" zien, waarbij de geprojecteerde kleuren gescheiden worden waargenomen. Vooral bij snelle oogbewegingen en snelle beeldscenes valt dit euvel op. Door meer segmenten in het kleurenwiel te gebruiken en sneller te laten draaien, kunnen deze effecten worden verminderd tot het punt dat ze niet meer opvallen. DLP projectoren met drie "chips" lossen dit probleem in zijn geheel op, maar zijn nog zeer duur.

De modellijn van SIM2 beslaat op dit moment zowel CRT-projectoren (Teatro lijn) en DLP-projectoren (Grand Cinema lijn).

Van de Grand Cinema lijn is de HT200 (adviesprijs €6.100) het instapmodel, met een resolutie van 800x600 pixels, een lens met grote werpafstand en 800 ANSI lumen aan lichtopbrengst. De HT200 DM (adviesprijs €7.700) ) is met een extra resolutie van 848x480 perfect geschikt voor het weergeven van progressive scan DVD. De HT200 DMF (adviesprijs €8.300) is als extra uitgerust met de zeer goede Faroudja DCDi chipset voor een perfecte "de-interlacing" van video-bronnen, voor een rustiger beeld met minder artefacten. Bovendien heeft de HT200 DMF een 6-segments kleurenwiel, voor vermindering van regenboogeffecten. De HT250 (adviesprijs €8.600) heeft een hogere resolutie van 1024x768 en meer licht: 900 ANSI lumen.

Hitachi CP-S317W 2De topmodellen van de serie, de HT300 en de nieuwe HT300 PLUS, zijn zeer interessant: door de nieuwe 16:9 widescreen DLP panelen van Texas Instruments met een resolutie van 1280x720 zijn de projectoren perfect geschikt voor HDTV, een nieuwe in Amerika reeds gebruikte beeldnorm met een t.o.v. DVD veel hogere resolutie van 720 lijnen progressive (oftewel 720p) of 1080 lijnen interlaced (oftewel 1080i). Die hoogste 1080i resolutie wordt door de projector teruggerekend naar 720p. Ook DVD wordt uiteraard in een zeer hoge kwaliteit weergegeven door deze projectoren. Het verschil tussen de HT300 en HT300 PLUS is het in laatstgenoemde nieuwe "HD2" i.p.v. "HD1" DLP paneel, dat door een grotere kantelhoek (12 i.p.v. 10 graden) van de microspiegeltjes op de DLP chip een verbeterd zwartniveau en contrast bereikt. Net als de HT200 DMF heeft de HT300 PLUS een 6-segments kleurenwiel. De HT300 PLUS heeft een adviesprijs van €13.500.


EDITORS' CHOICE