TAG McLaren Show bij Audio Excellence Zevenbergen

Garmt van der Zel | 02 januari 2002

Ook de AVR32R is gigantisch compleet uitgerust met verschillende triggers voor home automation, mogelijkheid tot upgraden via Internet, THX Ultra certificaat en een mogelijkheid de “master clock” van de processor te synchroniseren met die van de DVD-speler. Diverse opties zijn voor meerprijs mogelijk: een AC-3 RF decoder voor LaserDisc, HDCD, THX Surround EXTM, DTS-ES MatrixTM , DTS-ES DiscreteTM , DTS-Neo:6TM , Dolby Pro Logic II en zelfs een DAB digitale tuner behoren tot de mogelijkheden.

De 100x5R is wat Spartaanser uitgerust (hoe kan het ook anders bij een eindversterker), maar er is wel een mogelijkheid om met de voorversterker individuele kanalen aan of uit te schakelen.

En nu de hamvraag: hoe klinkt dit alles? Nou, laat ik zeggen dat het resultaat absoluut niet tegenviel! Hoewel ik de Linn luidsprekercombinatie niet kende, hoorde ik een enorme rust en precisie in het geluidsbeeld. Geen detail laat de combinatie van processor en eindversterker liggen en de combinatie klinkt gecontroleerd op alle volumes met toch een heel lichte touch. Het klankkarakter lijkt uiterst neutraal en transparant. Ik hou persoonlijk wat minder van het Linn-geluid, dat op mij vaak wat dof in het hoog overkomt (ik draai zelf met elektrostaten), maar heb respect voor de neutraliteit en stabiliteit van het geluidsbeeld ook op hoge volumes. Er wordt duidelijk gebruik gemaakt van zeer hoogwaardige behuizingen. De Sizmik sub (met ingebouwde versterker met een gelijksoortige schakeling als de Klimax versterker) verdient vooral een compliment: zo strak en snel en tegelijkertijd krachtig hoor je ze niet vaak. Hij is in-wall te krijgen en heeft zeer flexibele filtermogelijkheden (o.a. een mogelijkheid om laag-af te regelen). De gebruikte SIM projector is een zeer mooi apparaat, met de voor het DLP-principe gebruikelijke mooie natuurlijke diepe kleuren en behoorlijk goede zwartlevel. De ingebouwde line doubler was echter niet geheel zonder foutjes en een goede progressive scan speler of Home theater PC zal hier nog verbetering kunnen brengen. Bij een test met muziek werd het loopwerk van de Arcam DV27 vergeleken met het TAG McLaren loopwerk. De DVD32R liet een strakkere en diepere bas horen en meer totale rust en stabiliteit. Ook timing en ruimtedefinitie waren beter. Gezien het prijsverschil tussen de Arcam en de TAG McLaren is dit allemaal redelijk logisch, maar het is toch een pluim voor de AVR32R dat deze de verschillen zo duidelijk weergeeft. Toen echter de DVD-speler d.m.v. een kabel werd gesynchroniseerd met die van de voorversterker (de TAGtronic T2L link) kwam pas echt aan het licht hoe goed de combinatie was: er was nu nog meer definitie en informatie te horen.

Al met al ben ik erg onder de indruk geraakt van de technische (en cosmetische) perfectie van de apparaten en hoop in de toekomst een uitgebreide evaluatie van de apparatuur te kunnen gaan doen op deze site.


EDITORS' CHOICE