TAG McLaren Show bij Audio Excellence Zevenbergen

Garmt van der Zel | 02 januari 2002

Op 25 oktober jongstleden (tjee, wat gaat de tijd toch snel…) toog ik bij een heerlijk oktoberzonnetje naar Veldhoven om eens op bezoek te gaan bij een Hifi zaak die hier op hifi.nl al eens aan bod gekomen is: Audio Excellence (Hi-Visit Audio-X) . Een zaak met een warme sfeer (de flessen wijn zijn hier getuige van) en dito mensen. Aandacht voor individuele wensen staat bij Audio Excellence hoog in het vaandel, wat mij dan ook opviel in de aandacht en tijd die er voor mij werd uitgetrokken en de bereidwilligheid om mij met de apparatuur te laten “spelen” en lekker “hands-on” ervaring op te doen (ik ben en blijf toch een behoorlijke knoppenfreak als home cinema liefhebber…).

Maar terug naar de apparatuur: reden van mijn komst was namelijk het kennismaken en evalueren van componenten van TAG McLaren in een surround setting. Het illustere TAG McLaren heeft in de relatief korte tijd van zijn bestaan een zeer begerenswaardige positie verworven in het topsegment van de home theater markt. Gedurende deze hele tijd is Audio Excellence al bezig met dit merk, vanwege de in de historie door het merk opgebouwde technische bagage met betrekking tot digitale technieken en de ruime mogelijkheden tot het “upgraden” naar de op dat moment geldende “state of the art”. Audio Excellence noemt zelf Proceed en Linn AV als geduchte en interessante concurrenten, waar ik nog o.a. Meridian, Lexicon en Classé aan zou willen toevoegen. Audio Excellence ziet zichzelf gespecialiseerd in “Home Automation” (het bedienen van apparatuur, verlichting en meer met 1 enkele afstandsbediening). In dit concept kan TAG McLaren naadloos worden opgenomen. Tijdens de demo’s werden licht en verduisteringsgordijnen bestuurd door een combinatie van een Linn multiroom systeem en AMX bediening.

In de luisterruimte van Audio Excellence is een set van speakers op basis van het Reference Model 4 model van KEF in de muur ingebouwd. Deze setup toont aan dat inbouwsets niet slecht hoeven te klinken en hoe elegant speakers kunnen worden weggewerkt in een Home Theater. Tijdens de demo werden de achterspeakers van de inbouwset gebruikt als rears in een EX-setup. De rest van de speakers bestond uit een set van Linn: de Ninka als frontspeakers, de Sizmik als sub, de Centrik als center en Katan als sides.
Er werd verder gespeeld met de AV32R surround processor en 100x5R 5-kanaals eindversterker. De DVD32R DVD speler deed dienst als bron. Als alternatief voor de DVD32R stond een Arcam DV27 DVD-speler gereed. Een SIM HT200DM DLP projector deed dienst als beeldweergever op een scherm van Projecta. Helaas was de progressive scan mogelijkheid van de Arcam niet aan de praat aan het krijgen op de SIM projector (deze kan dit wel weergeven). Gelukkig is de DVD32R ook te upgraden naar progressive scan en ik twijfel er niet aan dat dit zeker probleemloos zal gaan werken. Verdere bijzonderheden van de DVD32R zijn een THXTM Ultra certificaat, een extreem zwaar en stabiel verlicht bovenlader loopwerk, de mogelijkheid om video testsignalen te genereren, een DVD-Audio-, software- en DVI (Digital Video Interface) opwaardeermogelijkheid, een setup “wizard”… Om alle mogelijkheden te leren kennen kan ik u aanraden eens wat documentatie aan te vragen bij Transtec, de importeur, of op de website van TAG McLaren een kijkje te nemen (http://www.TAGmclaren.com). Alleen al vanwege de styling van de TAG McLaren apparatuur is het de moeite waard een kijkje te gaan nemen op de fraaie website van dit merk.


EDITORS' CHOICE