Praalder HiFi Show 2001

Rene Smit | 05 november 2001

Een etage lager wordt er door Sony en Elac samen een SACD multichannel demo verzorgt en is er een Dolby Digital opstelling met Sony en Elac producten. Henk Peters van Sony verzorgt de multichannel demo’s met een state-of-the-art sony set bestaande uit de TA P9000ES analoge voorversterker, de XA777ES SACD-speler als bron en 3 TA N1 eindversterkers die het signaal sturen naar een set Elac Spirit of Music speakers met 4Pi bandtweeters voor extreme ruimtelijkheid als frontspeakers , een Elac 557 centerspeaker, een 501 subwoofer en een set 518 surroundspeakers. Alles bij elkaar vertegenwoordigde deze set een waarde van ruim 100.000 gulden. Middels deze set en een klein beetje medewerking van de in de andere ruimte demonstrerende importeur was een goede indruk te krijgen waar multichannel SACD toe in staat is. In een bepaalde track van de demo SACD is een koor te beluisteren in een kerk en hier is duidelijk de toegevoegde waarde in ruimtelijkheid waar te nemen zonder te vervallen in overdreven surroundeffecten. Een mooie demo met een goed afgestemde set is dan ook zeker aan te raden.

In de ruimte van Tannoy wordt gedemonstreerd met een Myryad set gekoppeld aan een set splinternieuwe Eyris 3 speakers van Tannoy. De Eyris is een nieuwe serie speakers uitgerust met de wideband tweeter met een frequentiebereik tot 44Khz en sluit hiermee perfect aan op SACD apparatuur.

In de 3e ruimte op deze etage staat een set bestaande uit een Harma-Kardon dvd-speler en dolby-digital receiver in combinatie met een zeer betaalbare set Infinity speakers te spelen. Hier laat men zien dat ook in het betaalbare segment een zeer mooie thuisbioscoop in te richten is.

In het souterain zijn alle importeurs vertegenwoordigd met hun productassortiment. Ook is hier ruimte vrijgemaakt voor een Bang&Olufsen demoruimte. Verder staan hier ook Marantz, Onkyo, Loewe, Vincent, Tube-amp en Lambda. De importeur van Lambda had om aan te geven dat het om een Nederlands product gaat een set speakers in rood/wit/blauw laten spuiten en voorzien van oranje sokkels. Ook was dit gedaan om aan te geven dat alle Lambda speakers in alle Ral-kleuren geleverd kunnen worden en dit ook nog eens in diverse uitvoeringen zoals metallic, mat of hoogglans en echte houtsoorten.

Voor ik vertrek spreek ik nog even kort met Onno Praalder de organisator van de show. Hij spreekt van een zeer geslaagde show mede door de welwillende medewerking van alle aanwezige importeurs want zonder hen was een dermate grootschalige show niet mogelijk geweest. Alles bij elkaar genomen is hij blij zijn nek te hebben uitgestoken om een show van dit formaat op te zetten zeker gezien de positieve reacties van de in grote getale opgekomen bezoekers.

René Smit


EDITORS' CHOICE