Praalder HiFi Show 2001

Dimitri van Hoven | 05 november 2001

De nieuwe Tannoy Eyris serie was ook op de beurs aanwezig samen met electronica van Myrad. In de hele Eyris serie wordt gebruik gemaakt van een nieuwe breedband tweeter die tot ongeveer 40 khz doorloopt. Naast een aparte vormgeving heeft deze speaker net als de Dimension serie ook 5 aansluitingen aan de achterzijde. De 4 normale aansluitingen voor bi-wire en een aparte aarde aansluiting.
De bedoeling is volgens de importeur deze aansluiting de verbinden met de randaarde van het elektriciteitsnet. Bij gebrek aan een geaard stopcontact kan volstaan worden de aarde aansluiting te verbinden met de ground van de versterker. Ik heb me laten vertellen dat e.e.a. resulteert in een (nog) rustigere weergave van de muziek. Opvallend was dat de van den Hul Speaker kabel ook reeds voorzien was van een extra aarde draad.

Even verderop was er een SACD multichanel demo. De combinatie van de Sony ES aparatuur en Elac speakers klonk zeker niet slecht. Met o.a. enkele klassieke opname’s kon het publiek kennis maken met SACD multichannel. Eerlijkheids halve moet ik zeggen dat de verbetering mij enigszins mee viel. Mogelijk is een verkoudheid van een week geleden hier de oorzaak van. Op een andere set kon er geluisterd en gekeken worden naar meerkanaals weergave en DVD-video.


Na een flinke aanslag op het gehoor door diepte bommen kwam ik na de Sony demonstratie terecht in de zaal ernaast.
Ook hier multichannel DVD, verzorgd door elektronica van Harman Kardon en speakers van JBL. Tevens stonden hier de nieuwe Infinity speakers uit de Alpha lijn, met wel een zeer fraai uiterlijk. In deze Alpha lijn zijn zowel minimonitors als vloerstaande luidsprekers opgenomen. Opmerkelijk in de Alpha lijn zijn de CMMD-drivers (CMMD bestaat uit twee keramische buitenlagen met daartussen een metaalsustraat). Helaas werd hier niet mee gedemonstreerd.

NAD en Dali hadden een fraaie doch kleine kamer ingericht waar gespeeld werd met de Dali 407 en de NAD Silverline. Dit klonkt niet verkeerd en bracht na al het AV geweld in de vorige twee zalen de rust weer een beetje terug. Tevens was de nieuwe Dali Forte, een subwoofer, te zien en te beluisteren. Deze subwoofer is zeer plat en is ontworpen om aan de muur gehangen te worden. Verkoopsprijs: Fl. 2050,-.

Ook NAD had wat klein nieuws. In december komt de T562 uit. Dit is de top CD/DVD speler uit de classic line. De speler gaat Fl. 1999,- kosten. Tevens komt over een week de T741 AV receiver uit. Dit kleinere broertje van de T751 heeft iets minder vermogen en ontbeert enkele functie’s zoals b.v. de 12volt trigger. Op componenten niveau is deze versterker echter gelijk aan zijn grotere broer. De T741 moet Fl. 1499,- gaan kosten.

In de laatste zaal stond electronica van Nakamichi, Sim en de luidsprekers van KEF. Speakertjes is wellicht een beter woord. Deze zeer kleine satelliet speakers waren ondanks hun afmetingen in staat een groots beeld te creëren in combinatie met de AV electronica van Sim.

Heerlijk hoor. Zo’n HiFi show, die niet zo overdreven druk is. Ruim opgezet en heel wat merken in huis. Op deze show krijg ik wel de indruk dat multichannel het moet gaan worden in combinatie met DVD-V en / of SACD. Alle ruimte’s met uitzondering van die van Tannoy en NAD / Dali waren toch voorzien van een meerkanaals systeem. Wat opviel is dat de bezoekers ook echt geïnteresseerd leken en echt kwamen om zich te laten voorlichten. Met nog 1 dag te gaan durf ik toch al te zeggen dat de firma praalder een goeie eerste show heeft weten te organiseren. Zeker de mensen die bezig zijn om een multikanaals systeem op te bouwen wil ik adviseren even langs te gaan.


EDITORS' CHOICE