ARTIKEL

HiFi in zonnig Frankrijk

René van Es | 01 augustus 2000
Door naar Cannes, de rijkdom straalt je tegemoet en het is dan ook geen wonder dat er op de winkeldeur staat “Philippe Ittah, Son et Image de Prestige pour la Domicile et Yatchs”. Wie zijn bootje afmeert in het mooie mondaine Cannes, zal bij hem een setje kunnen vinden voor wat muziek op zee. Helaas is de eigenaar tijdens mijn komst op vakantie dus ik weet alleen het opschrift van de zaak een keek verder tegen een stalen deur aan. Volgende keer beter.

Nice, via de Tourist Information komen we in de 27, Rue Verdi (toeval die naam?) bij Audio Team. Binnenkort op internet via Audio Team en e-mail Audio Teamwaar we begroet worden in gebrekkig Engels door Alain Franco. Alain vertelt dat ze al jaren in Nice zijn gevestigd en nog een andere zaak hebben in Marseille. Ze doen in zaken met zowel Franse als buitenlandse producten. In de winkel staat een uitgebreide stelling met (het wordt saai) Jadis, Electrocompagniet (bijna het complete oeuvre), Dynalab tuners, Micromega en Atoll. Speakers van Dynaudio en de mij onbekende Bruno Henry met voornamelijk Focal units lijkt het. Bruno Henry is een kleine fabrikant die verfijndere producten zou maken als JMLab (de nummer 1 in Frankrijk) maar alleen in veel kleinere oplages. Het is trouwens toch zo, vertelt Alain, dat er veel prima Frans spul te koop is, maar dat de producenten te klein zijn om echt te gaan exporteren (zoals ook Atoll, Icos, Isem, Lintra, P.E. Leon). Men treft die merken dan ook alleen in de speciaalzaken aan. In de grote luisterruimte staat zeer indrukwekkend een Genesis One systeem. Wie dat ooit gezien heeft weet wat ik bedoel met indrukwekkend. Twee panelen voor laag/midden/hoog van ca. 180 x 80 cm en twee wooferbehuizingen van 180 x 60 x 60 cm. Het zou ook nog groter kunnen zijn, geen rolmeter bij me. Neerlands trots Sphinx zorgt voor de versterking met als bron een Oracle CD loopwerk en een Cello D/A converter. Aan de andere kant nog meer Hollands werk, Final 1.4 elektrostaten in een AV opstelling met kleine Finals als surround units. Het kan hier even niet op. Alle te vinden kabels zijn Siltech. Wie Alain ziet en hoort en wie de andere medewerkers in ogenschouw neemt, ziet echte liefhebbers die hier een boterham weten te verdienen met topklasse spul. Een laatste blik in een ruimte met tweedehands en koopjes en dan dromerig de straten door van een aangenaam Nice waar het prima vertoeven is.

De laatste stop is in Monaco. Audio International ligt aan de haven (niet de grote haven) en zit wat verscholen in het donker onder een flat. Maar het is overal in Monaco woekeren met de ruimte. Je moet toch ergens al die Ferrari’s, Porches, Bentley’s en Rolls Royces kwijt. Mijn Peugeot nam dan ook maar een bescheiden plaatsje in. Of het ligt aan de eigenaar of aan de klantenkring (er liggen veel Amerikaanse schepen in de haven) ben ik niet achtergekomen, maar veel van de merken zijn Amerikaans. Audio Reseach (meer dan ik er ooit bij elkaar heb gezien), Magnepan, Wilson, Apogee, Thiel, Krell, Mark Levinson, Theta, McIntosh en verder Teac en (ja hoor) Jadis. Sonus Faber staat op het Italiaanse menu en er is verder bijna niets Frans te vinden op een paar speakertjes na. Duidelijk een zaak waar men geld moet hebben om lekker te kunnen shoppen. Je kijkt je ogen uit. Maar al die rijkdom went wel na een poosje. In Monaco zie je weinig anders om je heen. Mocht nog net geen aanbieding van Sonus Faber scoren, weer de auto te klein?

Het genieten van een vakantie in Frankrijk kan dus meer zijn dan eten, drinken, zonnen en rust. Het land biedt een keur aan audiozaken waar naast elkaar gebroederlijk de mooiste producten staan. Een handjevol winkels heb ik er nu bezocht en ik ben best onder de indruk geraakt. Mooie producten, vaak vriendelijke verkopers, een gemoedelijke sfeer en de absolute wereldtop op HiFi gebied binnen handbereik. En dan zouden er in de omgeving van Parijs nog mooiere zaken te vinden zijn. Ik ga nog maar eens terug met of een grotere auto of zonder dochter.

Dank aan mijn vrouw Jacqueline en dochter Sabrina voor het geduld dat ze met mij hebben gehad en ik hoop dat ze op zijn minst bruin zijn geworden tijdens het wachten in de Franse zomerzon. Wie nog naar Frankrijk gaat dit jaar, neem een extra credit card mee en een woordenboek, je zou eens “net als ik bij toeval” tegen een winkel aan kunnen lopen……..

EDITORS' CHOICE