ARTIKEL

HiFi in zonnig Frankrijk

René van Es | 01 augustus 2000
Wat je van ver haalt...

Al meer is ter sprake gekomen dat Frankrijk een rijke schakering aan hifi in huis heeft. En als je dan toch op vakantie gaat en je vrouw en kinderen vinden het niet zo heel erg dat je langs een paar audiozaken gaat om de sfeer te proeven, dan kruipt het bloed al gauw waar het niet gaan kan. Dus werden achtereenvolgens Parijs, Limoges, Draguignan, Cannes, Nice en uiteindelijk Monaco aangedaan. Voorwaar geen straf, zelfs al zou het alleen maar om het weer, de omgeving, lekker eten en genieten van de rust gaan.

Parijs, bruisend als altijd en voorzien van een rijke schakering aan audiozaken. Welk merk je ook zoekt en hoe extreem ook, het zal er te vinden zijn. Presence Audio Conseil waar werkelijk top hifi wordt verkocht heb ik helaas niet kunnen vinden. Het adres bestaat, maar zelfs na er drie keer langs te zijn gelopen, weet ik nog niet waar het is. Wel Cobra, een zaak waar naast elkaar audio en video te vinden zijn. Een rijke schakering aan merken die in niet bepaald mooie luisterruimtes staat opgesteld. Rommelig, door elkaar staan McIntosh, NAD, Luxman, Pioneer etc. Alle prijsklassen en veel koopjes. Duidelijk een zaak waar vaak restpartijen de weg naar de klant moeten vinden. Maar ook aanwezig een topprodukt als BC Acoustique die met de Nil een luidspreker aflevert waar men in Frankrijk plat voor gaat. Jammer dan toch zo’n presentatie. De Franse slag?

Magma is een klasse beter. Het ziet er van buiten uit als een bordeel, maar die indruk is binnen al gauw weg. Men heeft tegenover de hifi zaak een AV gespecialiseerde afdeling waardoor het HiFi aanbod beter uitkomt. Sonus Faber, JBL, Tannoy, Boston en Elipson. Relatief weinig Franse producten. Ook daar veel McIntosh, verder Audio Research, Teac en een keur aan andere merken. Betere luisterruimtes en met name de Sonus Faber speakers laten het water door de mond lopen. Mijn vrouw heeft me daar de deur uit moeten trekken, zo liep ik me te verlekkeren. Ook veel buizen apparatuur, waar de Fransen toch al gek op lijken te zijn. Meer info is te vinden op Magma.
en de beide zaken (Cobra en Magma) geven elke maand een speciale bijlage uit met hun aanbiedingen en producten die te vinden is in bladen als Revue du Son en Haute Fidelite.

Naar het zuiden kom je in Limoges. Daar staat naast een van de kerken Hi-Fi Prestige. Jadis is daar zwaar vertegenwoordigd en de strijd tussen Engeland en Frankrijk wordt daar nog altijd uitgevochten, al is het nu met HiFi producten. Een eenmanszaak die het Franse leven weergeeft. Als er geen klanten zijn is de eigenaar te vinden op het tegenover gelegen terras. Eindelijk eens de speakers van Jadis gehoord op de eigen versterkers en voorwaar, ze kunnen er wat van. Alleen het uiterlijk van de speakers zal niet iedereen aanspreken. Een vreemde hoorn. Ook hier is analoog aanwezig en de gehele sfeer is vriendelijk.

In Draguignan is Melomania op een achterkamer gevestigd. Inderdaad op een achterkamer. Ook daar hebben we heel wat moeite gedaan om het te vinden. De eigenaar is een vriendelijke man van boven de 50 die de indruk wekt het allemaal als hobby te doen na zijn pensioen. Via een binnenplaats kom je in een piepkleine ruimte waar in stellingen wat nieuwe en tweedehands apparatuur staat. Veel bijzonders lijkt het niet, maar wie beter kijkt ziet wat een liefhebber bezighoudt. Dan een smalle trap op naar boven waar de luisterruimte is. In de hoek een Verdier draaitafel met een Goldmund arm en Van den Hul element. Op een voet die geheel gemaakt is uit graniet en staal. Volgens de eigenaar wellicht te koop voor een goed bod boven de 300.000,- FF. Maar hij weet het nog niet zeker. Bryston versterkers genieten hier de voorkeur tezamen met Audiomat of exotische producten. In prima Engels weet hij mij uit te leggen dat trillingen tot in het extreme moeten worden voorkomen en dat derhalve graniet het enig juiste product is om iets bovenop te zetten. Of eierdozen. De kabels lopen door de ruimte ondersteund door in stukken gesneden eierdozen, zodat ze nergens de grond raken. Iets beters heeft hij nooit kunnen vinden. CD spelers zijn aardig in zijn ogen, maar kunnen niet op tegen het analoge geweld. Een paar heel oude opnames op vinyl moeten dat bewijzen (en doen dat ook). De speakers zijn van Lintra en buitengewoon muzikaal. Een slanke aluminium zuil die met name in combinatie met de Verdier veel groter speelt dan het in werkelijkheid kan zijn. De auto is te klein voor alles en mijn vrouw is het er niet mee eens dochterlief in Draguignan achter te laten en Lintra’s in te laden. Dan nog maar even ter plekke genieten en luisteren naar het verhaal en de spullen van een buitengewoon aardige melomaan. Verder staan er speakers van onder meer Rhedeko.

EDITORS' CHOICE