ARTIKEL

Frankfurt High End


René van Es | 11 juni 2000
In het schitterend gelegen hotel Kempinski vlak onder Frankfurt is in het weekend van 1 tot 4 juni voor de 19e keer de Duitse High-End audio show gehouden. Deze keer hebben Rene Smit en ondergetekende een bezoek gebracht aan de show en we zijn ervan overtuigd geraakt dat het "boem en sis" geluid zoals de Duitse fabrikanten dat vroeger voortbrachten, definitief tot het verleden behoort. Een groot aantal fabrikanten en importeurs gaven acte de presence en zetten hun beste beentje voor om in dit stijlvolle hotel de bezoekers te vermaken en te informeren.

Direct al bij binnenkomst is in de eerste luisterruimte een verrassing te horen. Een zeer bijzondere set bestaande uit een platenspeler van Laboratoire Verdier met een Shindo arm en element (afgeleid van de Ortofon SPG U), Shindo Laboratory versterkers en een speaker van Auditorium 23 met een PHY-HP H21LB15 unit. De speaker is een Frans ontwerp met een zeer bijzondere conus vorm. Het is een breedband speaker die geplaatst kan/moet worden op een klankbord. Het geluid is buitengewoon natuurlijk. We hebben er diverse keren naar geluisterd en steeds werd ik gegrepen door de "echtheid" waarbij ik me tevens realiseer dat dit slechts voor een kleine groep liefhebbers is gemaakt. Wie graag oude opnames draait en een kast vol klassieke muziek (platen) heeft, kan hier zijn hart mee ophalen. Vakantie naar Frankrijk dit jaar? Zoek een dealer van de PHY-HP units. Heel apart.

Wat verderop stond de nieuwe lijn van Arcam te glimmen. De aluminium kasten en fronten van de FMJ lijn combineerden fantastisch met de meubels waarop e.e.a. werd geplaatst. Helaas was het niet te beluisteren. Lowther was er met de bekende hoorns. NAD met de complete lijn. Tannoy met de nieuwe Mercury reeks. Dynaudio, maar daar mocht je pas luisteren als je braaf in de rij had gestaan en daar pas ik voor. Dat soort elite staat me tegen. Jammer, want de producten zijn de moeite waard. Clearlight Audio met diverse isolatie materialen gemaakt van RDC, een nieuwe kunststof die uitermate goede dempingeigenschappen heeft. Men maakt er cones van, maar ook complete bodems voor Thorens platenspelers die tegen de gunstige prijs van DM 250,- worden aangeboden. Wie wordt de importeur voor Nederland?

EDITORS' CHOICE