Cambridge Audio Azur 651A en C getest

Het merk Cambridge Audio behoeft nog maar voor weinigen in de Benelux een introductie. Daar heeft importeur Dimex wel voor gezorgd.

Na de overname van de naam Cambridge Audio, de naam van het bedrijf dat is opgericht in 1968, is een internationale groep investeerders en techneuten aan de slag gegaan om apparatuur te ontwerpen en fabriceren die consequent geprezen wordt om de bouwkwaliteit, het gebruik van de juiste componenten en -zeker niet in de laatste plaats- vanwege de weergavekwaliteit.

Dat alles afgezet tegen scherpe prijzen, die wel eens de vraag oproepen, waar Cambridge Audio eigenlijk op bezuinigt. Keer op keer blijken apparaten ruimschoots te voldoen aan de gestelde specificaties, maken ze zeker muziek en vallen ze ook na jaren van intensief gebruik niet uit elkaar. Tijd voor weer zo'n mooie aanbieding in de vorm van de Azur 651A versterker en de 651C CD-speler. We gaan beide apparaten uitgebreid bekijken en beluisteren om te weten te komen wat deze componenten van 699 Euro per stuk voor u kunnen betekenen.

Hoeveel valt er nog te zeggen over CD-spelers die tegenwoordig in de winkel staan? Over de Cambridge valt op te merken, dat het loopwerk speciale aandacht heeft gekregen en is ontworpen voor het afspelen van CD's, in plaats van een universeel computer- of DVD-loopwerk toe te passen. De servobesturing is tevens een eigen ontwikkeling van Cambridge Audio. Zoals vrijwel altijd kiest men in de UK opnieuw voor de Wolfson WM8742 D/A-converterchip, waarbij elk kanaal een eigen DAC heeft gekregen, hetgeen tot gevolg heeft dat de lineariteit toeneemt en de vervorming drastisch omlaag gaat. Uniek in deze prijsklasse is de mogelijkheid om te kiezen uit een drietal filterinstellingen, via een instelmenu bereikbaar, die u laten kiezen uit zeer steile filters, filters die pre-ringing tegengaan en het naar mijn idee meest aangename filter, dat zorgt voor het gunstigste lineaire faseverloop. De CD speler kent alleen uitgangen: analoog en digitaal via cinchbussen en een Toslink optische uitgang. De bediening is simpel via de toetsen op de voorkant van de speler, of met de meegeleverde afstandsbediening die ook de versterker kan besturen. Bijgeluiden zijn niet waar te nemen tijdens het afspelen van de CD. Het enige punt van kritiek is tot nu toe de display die zich in helder licht slecht laat aflezen.

De Azur 651A versterker is een paar centimeter hoger dan de CD-speler en heeft heel wat meer knoppen en ingangen. Op de voorzijde vinden we uiteraard een standby-schakelaar, verder een toets voor "direct"-schakeling die de signaalweg verkort en om de toonregelingen heen gaat, een toets voor luidsprekers A en/of B en tenslotte toetsen om de ingang te kiezen. Regelaars zijn er voor volume, balans, hoge en lage tonen. Extra is een ingang voor een MP3-speler. Kleine, blauwe LED’s geven de keuze van diverse functies optisch aan. De achterzijde toont het dubbele paar luidsprekeraansluitingen, vijf ingangen, twee maal uit naar een recorder, pre out voor een extra eindversterker en een niet gefilterde mono subwooferuitgang. Een speciale bus is beschikbaar om apparaten van Cambridge Audio onderling te koppelen voor de besturing via de afstandsbediening. Opvallend in deze prijsklasse is de USB Audio 1.0 ingang die het mogelijk maakt digitaal signaal met een maximale resolutie van 16 bits, op 48 kHz gesampled, via een interne D/A converter af te spelen. Uw computer sluit u zo zonder enig probleem aan.

De techniek in de Azur 651A is beveiligd tegen onder meer oververhitting, clipping en kortsluiting. Cambridge Audio is een fanatiek voorstander van het gebruik van ringkerntransformatoren vanwege de geringe strooivelden en de mogelijkheid forse piekstromen te leveren als de versterker zwaar wordt belast. Opvallend is bovendien dat in de Azur 651A gebruik is gemaakt van een conventionele schakeling met Sanken eindtransistoren en niet is uitgeweken naar bijvoorbeeld een klasse D schakeling. Dat een conventionele schakeling meer stroom vraagt en meer warmte ontwikkelt weegt ruim op tegen de betere audiokwaliteit in deze prijsklasse. Het vermogen dat de eindtrap kan afgeven, 75 Watt aan 8 Ohm, zal in de meeste gevallen meer dan genoeg zijn voor een doorsnee huiskamer met willekeurige luidsprekers.

MERK

EDITORS' CHOICE