REVIEWPioneer

Pioneer PDP-427XD

Ruud Jonker | 01 december 2006 | Fotografie Fabrikant | Pioneer

Pioneer blijft nog even vasthouden aan het plasmaprincipe en lanceerde recent de zevende generatie plasmaschermen. In tegenstelling tot een lcdscherm geeft een plasma zelf licht. De cellen waar het beeld uit opgebouwd is bevatten een 'gasplasma' en dat geeft licht. Plasmaschermen geven ook een beeld met wat meer schijnbare 'diepte'. Toch geeft de aloude crtbuis nog het mooiste- en snelste beeld. Voor de nabije toekomst staan schermen gebaseerd op lasertechniek en lichtgevende LED's op het programma. Maar voor de komende jaren is een investering in de bestaande vlakke beeldtechnologie zeker niet misplaats.

De nieuwe Pioneer-schermen komen in 42inch en 50inch uitvoeringen. Ze zijn zogenaamd HD-ready. Om dit logo te mogen voeren moet het scherm aan een aantal minimumeisen voldoen. Voorschrift is dat de resolutie minstens 720 lijnen moet zijn, dat signalen naar binnen kunnen via een componentaansluiting en via DVI of HDMI (1280x720 progressive en 1920x1080 interlace) en dat op de digitale ingangen kopieerbeveiliging wordt ondersteunt (HDCP).

Voor schermen met 'full high definition' liggen deze normen vanzelfsprekend hoger. Het scherm moet dan 1920x1080 progressive weer kunnen geven. Wie HD-beelden wil gaan genieten heeft verschillende mogelijkheden. Via een satelliet-receiver kan de downlink van de Astra 1D opgevangen worden. Er zijn dan drie kanalen met HD-content beschikbaar. Ook Film1HD, Sport1HD en ProSieben bieden hoge resolutie vermaak. Aan de kabelkant bieden de bekende providers, zoals UPC, Essent en Casema hoge resolutie content. Op Blue Ray en HD-DVD komt materiaal op schijf beschikbaar en het is ook mogelijk om Divx films te downloaden.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE