ARTIKELArcam

Audiac Home Cinema met Arcam en Revel

Rob Nijman | 16 mei 2012 | Arcam

Het is onduidelijk wie er eerder mee kwam, importeur Audiac of onze redactie van HiFi.nl –in alle eerlijkheid hebben we het natuurlijk allebei afgekeken van Veronica– maar het is in ieder geval bij beide partijen Meimaand Filmmaand. Tijd om bij Audiac langs te gaan!

We hebben het overigens Beeldmaand genoemd, omdat er toch vooral een focus is op de hardware achter het medium, maar het idee is hetzelfde. Dus staat de gehele maand in het teken van beeld in het algemeen, film in het bijzonder en de beste manier om te genieten van beiden. Bij Audiac komt dat tot uiting door twee luisterruimtes in te richten met maar liefst drie Home Cinema opstellingen, uiteraard oplopend in kwaliteit (en prijskaartje). Omdat deze thuisbioscoop hand in hand gaat met het thema dat we deze maand uit willen dragen, zijn we maar eens een kijkje gaan nemen in Nieuwegein.

De luisterruimtes zijn bijna onherkenbaar ten opzichte van de vorige keer, toen er een demonstratie met de Simple Audio Roomplayer werd gegeven. Logisch op zich; er zaten ongeveer drie dagen werk in het installeren van deze bioscoop. Het resultaat: een kleine ruimte met twee in-wall luidsprekers, een center en twee backchannels aangestuurd met de Arcam AVR360 en BDP100-combi op een 50 inch Panasonic, en een grote ruimte met in totaal, even goed tellen, twaalf luidsprekers, vier subwoofers, twee Arcam AVR600 receivers en een Sony projector op een scherm van zo’n twee-meter-veertig. Let wel, die luidsprekers en dubbele receiver in de grote ruimte zijn onderdeel van twee verschillende opstellingen, om gemakkelijk te kunnen schakelen tussen de twee sets; alleen de Blu-rayspeler (ook hier de BDP-100) wisselt van receiver tussen de demo’s door. Maar laten we beginnen in de kleinere ruimte.

Er is gekozen om zowel in de kleine ruimte als met de kleinere set in de grote ruimte met vergelijkbare speakers te spelen, zodat vooral het (toch wel duidelijke) verschil tussen de AVR360 en de 600 opvalt. In de muur aan weerszijden van het televisiescherm vind je de Revel W560 in–wall speakers, in het midden aangevuld met de C10 centerspeaker. Voor de achterkanalen staan er twee M8 surround luidsprekers, en de subwoofer is de B120 – die ook wireless opties heeft, maar hier met een kabel is aangesloten. Bron en versterking is zoals gezegd de nieuwe AVR360 (die we momenteel uitgebreid testen) en de BDP100 die we eerder bespraken in combinatie met de AVR400.

De eerste demonstratie is een scène uit Kung Fu Panda 2, gekozen voor de dialoog en de akoestiek (een grot met water) in het eerste deel, en een vrij complexe actiesetting in het tweede stuk. Het stemgeluid is helder en gedetailleerd. Wat ook opvalt is het realisme en de coherentie van het aansluitende geweld, zowel in beeld als in geluid. Dat belooft wat voor de volgende demo.

De Revel M8 achtergrondspeaker, hier op de voorgrond.. (klikbaar)

Tijd voor de volgende stap. In de grote ruimte wordt dezelfde scène gespeeld, nu op de ‘kleinere’ van de twee opstellingen die je hier vindt. De AVR600 met vijf Arcam Muso speakers en de Arcam Logo subwoofer. Er zit meer realisme in het geluid en het verschil is dus al duidelijk, al kun je dat op papier niet stellen over de luidsprekers (sterker, de opstelling in de kleine ruimte is misschien zelfs iets beter.) De dialoog ‘spreekt’ meer en de actiescènes komen harder van het scherm. Dat is vooral de verdienste van de AVR600, die veel meer energie en dynamiek haalt uit vergelijkbare speakers. 

De drie Muso voorkanalen bij elkaar gezet, met de Arcam Logo sub

MERK

EDITORS' CHOICE