REVIEWKlipsch

Klipsch Reference Serie luidsprekers

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
René van Es | 01 juli 2007 | Fotografie Fabrikant | Klipsch

Het noemen van de naam Klipsch is genoeg om menig audiofiel het hart sneller te doen slaan. In gedachte springt automatisch de Klipschorn met zijn legendarische hoorn constructie, die jaar in jaar uit in productie blijft omdat hij één der goedkoopste en meest gewilde high-end speakers is. Uniek in geluid en kwaliteit, voor veel mensen een droom hem te bezitten, een droom die nooit uitkomt vanwege de afmeting.

Trouw aan de hoorn maakt Klipsch kleinere systemen die wel voor iedereen haalbaar zijn en daarbij uitermate betaalbaar. Een hoorn heeft een hoog rendement zodat een kleine versterker volstaat voor veel geluid. Een minimale vervorming en een hoorn laat zich door de directe afstraling gemakkelijk plaatsen in een ruimte. Om de stellingen te bewijzen kregen wij zowel een vloerstaander als een monitor uit de Reference reeks ter beschikking.

Zelfs Klipsch is niet in staat hoorns te bouwen die lage tonen weer kunnen geven in een bescheiden formaat behuizing. Vandaar dat Klipsch hoorns in de Reference serie alleen toepast voor de hoge tonen weergave. Achter een hoorn zit een compressie driver. Die perst lucht naar buiten via de kleine opening die de keel vormt van een hoorn (het smalste deel). Een dergelijke driver heeft een harde dome of conus met een hoge akoestische impedantie ten opzichte van lucht. Door de conus te koppelen aan een hoorn verlagen we heel langzaam de akoestische impedantie tot hij gelijk is aan die van de lucht bij de mond van de hoorn (het breedste deel). Het resultaat: hoog rendement, lage vervorming en fasereinheid.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE