REVIEWPioneer

Pioneer PDP-428XD plasmascherm

Pioneer heeft onlangs zijn nieuwe generatie plasmaschermen voorgesteld aan de pers. Dat is uiteraard niet de eerste keer - we zijn intussen al bij de achtste generatie aanbeland - maar de verschillen tussen de oude en de nieuwe generatie zijn niet altijd even groot. Maar dat is deze keer wel even anders...

De achtste generatie plasmaschermen - G8 in Pioneer jargon - kreeg van de fabrikant de koosnaam `Kuro` mee. `Kuro` betekent zwart in het Japans en dat is precies waar het bij deze nieuwe G8 schermen allemaal om draait. De zwartweergave is namelijk een uiterst belangrijke parameter die een zeer grote invloed heeft op de uiteindelijke beeldkwaliteit. Het is ook zo dat de kwaliteit van de zwartweergave rechtstreeks evenredig is met de contrastweergave.

Een goede zwartweergave zorgt er met andere woorden voor dat het verschil tussen de felste witten en diepste zwarten groter wordt, zodat als het ware de dynamiek van het beeld toeneemt. Verder zorgt een degelijke zwartweergave voor meer zichtbare details in donkere scènes - denk aan films als `Sin City`, `Batman Begins` of `Blade Runner` -, voor meer dieptewerking in het beeld en voor een rijkere kleurenweergave. Het interessante is nu dat Pioneer claimt dat de zwartweergave van hun nieuwe `Kuro` plasmaschermen dramatisch veel beter is dan die van de vorige generatie. Nu heeft Pioneer altijd al een stevige reputatie gehad als het om zwartweergave gaat, dus waren we erg benieuwd naar de prestaties van de Kuro serie.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE