Bowers & Wilkins 803, 802 en 800 diamond luidsprekers

Na het spraakmakende eerste verslag van de B&W 805 monitor, 804 vloerstaander en DB1 `state of the art` subwoofer, volgt nu een test waar ik zelf in ieder geval erg naar uit heb gekeken. Oftewel de entree van de echt grote jongens uit het B&W 800 programma in de vorm van de relatief slanke maar wel hoge en vooral krachtige 803, de wereldwijd extreem populaire 802 en als laatste het absolute topmodel van de serie in de vorm van de compromisloos opgebouwde 800. Ook bij deze tweede zeer intensieve test zijn de registers weer volledig opengetrokken en heeft een keur aan topklasse randapparatuur de luisterruimte bevolkt. Door de opgedane kennis tijdens de eerste ronde is enerzijds het aantal benodigde versterkers teruggedrongen, maar zijn er ook enkele verrassende nieuwkomers te melden.

Een uitgebreide test van drie grote B&W topmodellen, vraagt zowel qua kennisniveau als op het fysieke vlak erg veel van een tester. Enerzijds is het natuurlijk een natte recensentendroom om met dit soort producten aan de slag te mogen gaan, maar de eerste aanzet blijkt in de praktijk toch een heel stuk grilliger en minder romantisch te zijn.

Neem alleen al de lastige hanteerbaarheid die zeker in geval van de 800 Diamond, bijna gevaarlijke vormen gaat aannemen. Zo heeft de grote luisterruimte (7 x 11 meter) een brede trap met slechts een zestal treden. Dat lijkt in eerste instantie helemaal niets, totdat je een paartje 800`s verpakt in bijna manshoge flight cases en met een totaalgewicht een verpletterende 120 kilo per stuk, naar boven moet zien te krijgen. Uiteindelijk moeten vier sterke volwassen mannen toch fl ink aan de bak om een en ander op zijn plaats te krijgen, maar dan heb je ook wat.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE