REVIEWParadigm

Paradigm SE3

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 juli 2011 | Fotografie Fabrikant | Paradigm

Paradigm is een bekende naam in de luisterruimte. Ze passen in de nieuwe wereld van het luidsprekerdesign. Betaalbaarheid en hoge prestatieniveaus resulteren uit de toepassing van moderne computergebaseerde ontwerptechnieken en opvolgende slimme productiemethoden. Dat is slecht nieuws voor luidsprekerbouwers die niet beschikken over geavanceerde modeling-software, slecht nieuws voor verschillende hele kostbare weergevers en uiteraard zeer aangenaam nieuws voor de audiofiel met een door de recessie aangetast budget. Het was nog nooit zo leuk om luidsprekers te kopen.

De luisterruimte was het afgelopen jaar speelveld voor het betaalbare type luidspreker. Sommigen daarvan zijn niet duurder dan wat je moet aftikken na een enigszins inhalig rondje scoren in de supermarkt. Een aantal van die hele voordelige weergevers vormt vaak een compromis met betrekking tot de toegepaste materialen, hoewel daar ook uitzonderingen zijn.

Afhankelijk van de plaats van ontwerp en productie en andere locatie gebonden factoren, kunnen de economische wetmatigheden enigszins uiteen lopen. Op de geluidsmatige prestaties is in ieder geval zo min mogelijk bezuinigd. Die vallen de consument ten deel indien een vaste natuurwet uit de hifi wordt overtreden. Zochten wij vroeger niet naar hifi -systemen waar elk component ongeveer in dezelfde prijsklasse viel? Dat was wellicht een leuk commercieel verhaal, maar technisch is zoiets niet uit te leggen. Om de betere low-budget weergevers te bewegen tot de maximale prestatie, past het volledig om een zo goed mogelijke versterker aan te sluiten.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE