ARTIKELDynaudio

Wireless High Fidelity met Dynaudio Xeo

Als absolute primeur mocht streaming-audio specialist Wifimedia de nieuwe Dynaudio Xeo luidsprekers aan het Nederlandse publiek demonstreren. Drie dagen lang stond de onlangs stijlvol verbouwde winkel aan de Vossenstraat in Arnhem geheel in het teken van deze wifi-luidsprekers.

HiFi.nl was natuurlijk ook aanwezig om deze primeur van dichtbij mee te maken.

Ik had tijdens de CES al eerder kennis mogen maken met de Xeo’s en raakte daar in Vegas aardig onder de indruk van deze luidsprekers. Perfecte controle, een diep doorlopend laag en, het meest opvallende aspect, een haast perfecte timing lieten me beseffen dat ik niet luisterde naar een goede draadloze luidsprekers, maar naar een erg goede luidspreker die draadloos aangestuurd wordt. Dat verdient natuurlijk nadere uitleg.

Techniek
Als je het over de Dynaudio Xeo luidsprekers hebt ontkom je niet aan een stukje techniek. De Xeo’s zijn - zover ik weet - namelijk enig in hun soort. Niet dat er geen andere draadloze luidsprekersystemen op de markt zijn, er zijn geen draadloze luidsprekers die zo verdraaid goed klinken.

De Xeo-serie bestaat uit twee modellen: de mini-monitor Xeo 3 en de slanke vloerstaande Xeo 5. Beide zijn gebaseerd op modellen uit de Dynaudio Excite serie. Dezelfde kasten, dezelfde bezetting, maar met iets gewijzigde units. Uiterlijk zijn ze ook te herkennen aan de afwerking in pianolak zwart of pianolak wit.

Kort door de bocht werkt het Xeo systeem als volgt: in iedere Xeo luidspreker zit een wifi-module, een DSP module die het digitale signaal omzet naar een analoge vorm en daarnaast de filtering verzorgt, en twee 50 watt versterkers. Bij het systeem wordt nog een los kastje geleverd: de Transmitter. Op die Transmitter zitten digitale en analoge ingangen, en in het kastje zit een wifi-zender en een Burr-Brown A/D-converter. Binnenkomende signalen worden door de transmitter digitaal - analoge signalen worden dus eerst naar digitaal omgezet - via wifi naar de luidsprekers gestuurd. Het digitale signaal wordt door het digitale cross-over verder verwerkt en naar de bijbehorende versterker gestuurd. Hierdoor is er een haast perfecte afstemming van het cross-over op de versterkers.

De Transmitter heeft in totaal vier ingangen: een analoge (cinch) ingang, een 3,5mm mini-jack, een mini-USB en een optische digitale ingang. Daarmee kan nagenoeg iedere bron met de transmitter verbonden worden. Op de achterzijde van de Transmitter vind je ook nog een schakelaar waarmee je uit drie verschillende wifi-kanalen kan kiezen.

Met één Transmitter kun je zelfs maximaal drie ruimtes van muziek vanuit verschillende bronnen voorzien.

Op de achterzijde van de Xeo luidsprekers vind je een drietal schakelaars: een aan/uit-schakelaar, een schakelaar waarmee je bepaalt in welke ruimte de luidspreker zich bevindt en een schakelaar waarmee je aangeeft op de desbetreffende luidspreker de linker- de rechter- of een mono-luidspreker is. 

Op de achterzijde van de Xeo luidsprekers vind je een drietal schakelaars: een aan/uit-schakelaar, een schakelaar waarmee je het juiste wifi-kanaal kunt selecteren en een schakelaar waarmee je aangeeft op de desbetreffende luidspreker de linker- de rechter- of een mono-luidspreker is.

In onderstaand filmpje, gemaakt op de eerste demo-avond bij Wifimedia, stellen Edwin Vlieger van Dynaudio en Bob Zwanikken van Wifimedia de Xeo aan je voor.

Dynaudio Xeo bij Wifimedia from Redactie Xingo on Vimeo.

 

Dynaudio Xeo bij Wifimedia ((c) Jos & Kees Producties)

MERK

EDITORS' CHOICE