Hi-Visit Thijs Electronics in Leersum

Toen ik het verzoek kreeg om een Hi-Visit te doen bij Thijs Electronics in Leersum dacht ik - afgaande op de plaatsnaam - dat ik een lange rit naar het noorden van het land voor de boeg had. Maar Leersum blijkt aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug te liggen, temidden van weelderige bossen in een glooiend landschap. Een populaire bestemming voor kampeerders en fietsers die in de zomermaanden de bevolking van het dorpje verviervoudigen. In een ruim pand aan de drukst bereden rijksweg van Nederland (de N225) is Thijs Electronics gevestigd, en als ik er vroeg op een klamme nazomeravond arriveer word ik hartelijk ontvangen door eigenaar Thijs Staffhorst.

Het eerste dat me opvalt is dat de deur van de winkel wagenwijd open staat en dat er - althans vanaf de straat - niet zo gauw iemand binnen te zien is die een oogje in het zeil houdt. Als ik over de drempel stap blijkt dat maar ten dele te kloppen, want ik word niet alleen begroet door Thijs Staffhorst, maar ook door zijn hond Chico, die zijn waakzame blik pas afwendt nadat ik zijn baas de hand heb gedrukt.

Als ik een opmerking over de open deur maak zegt Thijs: β€œTsja, het is ook zo benauwd. Bovendien weet ik zeker dat er niemand binnensluipt en iets meeneemt. Natuurlijk omdat de hond dat niet zou toestaan, maar voor zoiets hoef je in dit dorp gewoon niet bang te zijn.”

Terwijl we aan een gezellige tafel plaatsnemen voor een kop koffie stelt Thijs zichzelf en zijn bedrijf wat uitgebreider aan me voor. β€œIk zat al een aantal jaren in de consumentenelektronica toen ik hier in 2000 kwam werken. Toen heette het nog Zwolsman. Het was in de eerste plaats een gecombineerd winkel-installatiebedrijf - dat nog steeds bestaat overigens - en we deden vooral in witgoed. Er was een klein hoekje met hifi en televisies dat ik mocht beheren, en toen ik in 2004 de gelegenheid kreeg om de winkel over te nemen ben ik op mijn gemak het assortiment gaan aanpassen.”

β€œGeleidelijk groeide het aanbod van hifi en televisies, maar pas toen ik in 2007 de naam van het bedrijf officieel in Thijs Electronics veranderde heb ik echt flink op de tamtam geslagen over alle vernieuwingen. Afgelopen januari (2011, Red.) heb ik het laatste witgoed er uit gedaan. In de tussentijd is de winkel ook nog eens dubbel zo groot geworden. Dat soort veranderingen moet je in een kleine gemeenschap als Leersum niet te radicaal doorvoeren. Ik ken bijna iedereen hier, velen bij naam, en de rest als dorpsgenoot. We gaan gemoedelijk met elkaar om. Die sfeer vind ik zo prettig dat ze mij hier echt nooit meer wegkrijgen. Ik woon in een gezellig dorp in de buurt, de omgeving is prachtig en ik werk elke dag met plezier, wat wil je nog meer?”

Het enige dat nog een beetje aan de oude winkel herinnert is een klein en gespecialiseerd assortiment service-artikelen als lampen en stofzuigerzakken. β€œDat lijkt raar,” zegt Thijs β€œMaar niemand verkoopt het hier. Ik krijg er dus mensen mee in mijn winkel. Daar maak ik dan een gezellig praatje mee, en ondertussen zien en horen ze van alles. Tegen de tijd dat ze een nieuwe televisie of een paar luidsprekers nodig hebben weten ze me dan ook weer te vinden, zo werkt dat nu eenmaal.”


EDITORS' CHOICE