(Gesponsord artikel)



Expert Roosendaal

Bert Dekker | 24 mei 2006

Voor serieuze audio ga je naar een serieuze zaak. Basta. Daar hoort dan ook een dito image bij zou je denken. Serieuze verkopers in een strak pak. Een dito statig pand, liefst gelegen op een A-locatie aan een gerenommeerd plein in een gerenommeerde stad. Waar je ook nog wat voor moet doen om het te bereiken en de tarieven om de wagen te parkeren omgekeerd evenredig zijn aan het aantal parkeerplaatsen in die plaats. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden zogezegd.

Niets van dat alles als ik mijn auto parkeer op de ruime parkeerplaats in het centrum van Roosendaal, pal tegenover de Expert-vestiging waar ik vandaag te gast zal zijn. “Expert, daar word je wijzer van” schiet me door het hoofd en eerlijk is eerlijk, ik word een beetje verward  als ik de ruime zaak binnenloop. Wie zou kunnen bevroeden dat in dit ruime pand de serieuze audio een prominente plaats heeft ingenomen temidden van een groot assortiment aan vrieskisten, ijskasten, stofzuigers en strijkbouten?
Mijn verbazing is echter van korte duur als ik vriendelijk welkom word geheten door Rogier van Geel, mede-eigenaar van Expert in Roosendaal en, naar spoedig zal blijken, een groot muziekliefhebber en een enthousiaste kenner van de betere audio. Een … Expert .. zogezegd.

Rogier vertelt: “Een winkel “runnen” is iets wat er bij mij met de paplepel is ingegoten. Mijn ouders hadden vroeger een winkel en van kinds af aan zit dat bij mij in het bloed. Muziek ook overigens, ondanks dat ik zelf geen instrument speel is muziek wel een belangrijke rode draad in mijn leven geweest, nog steeds overigens.”
Dat dat zeker zo is blijkt uit het feit dat Rogier van zijn hobby zijn beroep heeft kunnen maken. Rogier werkt al heel wat jaren voor Expert en is in zijn functie altijd nauw betrokken geweest bij alles wat met audio te maken heeft. Hij werkt reeds sinds 1999 voor Expert in Roosendaal, daarvoor bij de vestiging in Bergen op Zoom. Hij vertelt: “Reeds in de periode dat ik voor de Expert vestiging in Bergen op Zoom werkte vond ik dat onze zaak zich in positieve zin moest kunnen onderscheiden op het gebied van de betere audio. Langzaam maar zeker werd het assortiment audio aangevuld met de betere merken en kwam er ook veel meer expertise op dit gebied. Het adviseren op audio gebied speelde een op zijn minst net zo belangrijke rol als de verkoop ervan en was een absolute voorwaarde wilde men gezien worden als een serieuze partner op dit gebied”. Het is mede de inspanning geweest van Rogier om de Expert vestiging van Bergen op Zoom op dit gebied op de kaart te zetten en goed achter te laten op het moment dat hij voor de Expert-vestiging in Roosendaal ging werken.


Luchtgitaar.

Rogier: “In feite betekende het werken voor de Roosendaalse Expert-vestiging weer een nieuwe uitdaging: Zou het me lukken deze vestiging net zo op de audio-kaart te zetten als destijds ook in Bergen op Zoom gelukt was? Terugkijkend op de periode van ongeveer 7 jaar dat ik hier nu werk kan ik zeggen dat dat zeker gelukt is. Muziekweergave blijft een boeiend onderwerp, en daarbij bieden we de audioapparatuur aan waar ik ook achter sta en die in mijn optiek in staat is muziek met veel enthousiasme over te brengen. Dat mag bij tijd en wijle ook best stevige muziek zijn en luid gedraaid worden als dat gewenst is. Van muziek genieten betekent zeker niet alleen geconcentreerd luisteren naar een strijkkwartet dat liefdevol kamermuziek van Vivaldi ten gehore brengt op een buizenbak gevoed door een platenspeler. Nee, pak die luchtgitaar en ga op dat podium rocken tijdens dat rockconcert dat full-scale in je woonkamer ten gehore wordt gebracht. Ook dát plezier heeft alles met muziek(beleving) te maken en is zeker nooit voorbehouden aan het “serieuze” werk alleen!”

Zijn eigen visie op muziek(beleving) bepaalt zijn in hoge mate zijn merkenkeuze. “Ik voer alleen dat assortiment waar ik muzikaal 100% achter sta” zo geeft hij vol overtuiging aan, mij geen ruimte latend om daaraan te twijfelen. Vol enthousiasme vertelt Rogier verder over zijn favoriete onderwerp audio. Over de combinaties die hij vroeger thuis had staan, over de muzikale ervaringen bij vrienden en kennissen thuis en gaandeweg heb ik niet meer het gevoel dat ik gewapend met pen, papier en een aantal kritische vragen een HiVisit breng. Nee, de zaak om ons heen blijkt helemaal vergeten te zijn, er rest alleen nog het over en weer uitwisselen van muzikale ervaringen. Al het overige lijkt volstrekt irrelevant te zijn aan dit onderwerp. Inmiddels zit het muzikale enthousiasme er al goed in als besloten wordt de naastgelegen luisterruimte een uitgebreid luisterbezoek te brengen.


Let’s dance

Met recht kunnen we hier spreken van een “luisterruimte”. Ruim (6 bij 6 meter), sfeervol ingericht met veel aandacht voor een goede akoestiek. Twee met zorg samengestelde sets die hun opwachting maken. In de hoek staat een set bestaand uit een Marantz PM 15 S1 versterker, SA 15 (SA)CD speler en een set Audio Physic Spark Mk III zijn opwachting te maken. De versterker en de (SA)CD speler zijn verbonden met AQ Panther kabel. Luidsprekerkabels zijn de AudioQuest Bedrock LS kabel. De set wordt van stroom voorzien middels van den hul Mainstream kabels waar ook de stekkerblok mee is voorzien die het geheel van stroom voorziet.

CD na CD verdwijnt in de lade van de uitstekend presterende Marantz speler. Te goed eigenlijk voor zijn geld bedenk ik me als ik naar het geheel luister. The Artist Formerly Known As Prince laat zich van zijn meest veelzijdige kant zien op zijn laatste werk. Waarbij hij uitstapjes naar andere muziekstijlen niet schuwt. Jazz, Bossa, pop, alles wordt met veel fun en energie ten uitvoer gebracht door dit veelzijdige muzikaal talent. Datzelfde predikaat verdient m.i. ook de set waar ik nu naar luister. Dat Rogier weet waarover hij praat wordt wat mij betreft duidelijk als hij aangeeft dat een van de leuke dingen van het werken met audio is om sets samen te stellen die voor verrassend weinig geld verrassend veel doen. Ook hier lukt het om voor een bedrag dat niet het eind van de wereld betekent, nog geen 6000 Euro een muzikale prestatie van formaat neer te zetten. Niet alleen komt het beeld mooi los van de luidsprekers, zowel in de diepte en de breedte, tevens is de weergave, ondanks het geringe formaat van de luidsprekers, krachtig te noemen. De Marantz versterker geeft geen krimp ook bij de luide passages en dynamieksprongen is het beeld dat hier wordt neergezet groter dan de luidsprekers doen vermoeden. Daarbij gebeurt er meer, vrijwel ongemerkt beginnen mijn voeten meet te tappen op het meeslepende ritme van Prince, “lets dance!” gebieden ze haast te doen.

Verbazing alom als Rogier de goed preseterende AudioQuest Panther interlink wordt verwisseld door een eenvoudiger en goedkoper interlink van Van den Hul, The Jubilee. Daar waar het klankbeeld middels de AudioQuest als vloeiender, warmer en meer ingetogen te omschrijven viel valt het, nadat de Van den Hul kabel is aangesloten, te omschrijven als frisser en levendiger. Anders, maar zeker niet minder maar let wel, voor een gunstiger prijs. Een mooie muzikale verrassing!


EDITORS' CHOICE