REVIEWRotel

Rotel RB-1072, RC-1082, RCD-1072 en RT-1082

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 01 mei 2008 | Fotografie Fabrikant | Rotel

Rotel is een Japans bedrijf dat al zo`n veertig jaar bestaat. Bouw- en vormgeving wijken af van de bekende Japanse bouwwijze. Rotel is meer Europees en Amerikaans van constructie. In de luisterruimte staat een compacte stereo set van dit merk, bestaande uit een cd-speler, tuner, voorversterker en eindversterker.

Rotel heeft vanzelfsprekend stereocomponenten in haar programma, maar is ook een bekende naam in hometheaterland. Veel custom-installers gebruiken componenten van dit merk in kleinereen grotere theaterconfiguraties en multiroom systemen. Veel Rotel apparatuur is dan ook voorzien van triggeringangen en een RS-232 interface. Succesnummers zijn de RSP-1098 processor/ voorversterker (met het beeldscherm) en de zevenkanaals analoge schakelende RMB-1077 eindversterker.

Wie enige vermogensreserve op prijs stelt, kan opteren voor de analoge schakelende RB-1092 stereo eindversterker. Een halve kilowatt per kanaal in een compacte behuizing van tienduizend gram. In de marketing hanteert Rotel de kreet `Balanced Design Concept`. Dat heeft hier te maken met de keuze van componenten, de lay-out van de schakeling (kanalen zijn identiek aan elkaar) en de evaluatie. Dat laatste betekent dat Rotel niet alleen technisch ontwikkeld, maar ook met de oren.

Dat is helaas niet langer vanzelfsprekend bij een aantal fabrikanten. Balanced design betekent in de techniek dat je echte symmetrische schakelingen maakt. Die kun je dan feitelijk alleen met XLR-verbindingen (balanced) doorkoppelen van component tot component. Kenmerkend voor Rotel is dat de verschillende eindversterkers ook werkelijk het gespecifi ceerde vermogen leveren, gemeten over de volle bandbreedte en met alle kanalen vol uitgestuurd. Zij meten dus niet alleen bij 1kHz.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE