REVIEWFinal Audio

Final Elektrostaten

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
René van Es | 01 mei 2008 | Fotografie Fabrikant | Final Audio

Biedt de klant een compleet concept. Maak zijn keuze gemakkelijk. Stem componenten op elkaar af, zet een aantrekkelijke prijs neer, zorg dat technisch en qua weergave alles in orde is en verkoop. Het lijkt de ultieme marketing droom, wie slim genoeg is slaagt met het concept. Zie bijvoorbeeld B&O, Loewe en Bose. Drie merken die een scala een apparatuur bieden. Waarbij vormgeving een zo belangrijke rol speelt dat de prijs voor de consument hoog blijft of concessies worden gedaan aan de weergave. Het kan ook anders binnen hetzelfde concept: meer oog voor weergave kwaliteit tegen een lagere prijs, iets minder oog voor design. Nog steeds handig in bediening, mooi om te zien, functioneel en niet bedoelt om uw leefruimte met vierkante meters te doen afnemen. De Final Solution.

Final is vooral bekend vanwege zijn elektrostatische weergevers. Die zijn er in prijsklassen van 995 euro tot 8999 euro per paar. Voor de recensie koos Final zelf de 300i uit. Een vloerstaande elektrostatische weergever (1700 euro per paar), die met een afmeting van 121 x 21 cm smal en bescheiden oogt. Dat hij maar 2,5 cm dik is en gedeeltelijk transparant, maakt hem nog huiskamervriendelijker.

Al moet u er rekening mee houden dat hij enige afstand tot de muur wel kan gebruiken. Een elektrostaat heeft een paar prettige en een paar nare eigenschappen. Fijn is de losheid en transparantie van het geluid. De mogelijkheid details zeer natuurgetrouw weer te geven en snelheid. Nadelen vormen de lastige belasting voor een versterker, het bescheiden rendement en de lage gevoeligheid.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE