REVIEWJadis

Jadis Orchestra Dip

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Jan de Jeu | 01 juli 2008 | Fotografie Fabrikant | Jadis

High End audio apparatuur wordt veelal geassocieerd met merknamen uit de Nieuwe Wereld. Niet verwonderlijk natuurlijk wanneer men zich bedenkt dat een aantal grote Amerikaanse ontwerpers zoals Nelson Pass, Mark Levinson en William Z. Johnson aan de wieg van de High End gestaan hebben. Toch heeft ook Europa zijn grote ontwerpers. Eén daarvan is een Fransman en zijn ontwerpen reflecteren de sfeer, cultuur en het `Je ne sais quoi` van de Oude Wereld.

Oprichter Andre Calmettes bouwt aanvankelijk versterkers voor eigen gebruik en vervolgens voor een beperkt aantal afnemers. Wanneer zijn naam en faam toenemen besluit hij in 1983 om de zaken professioneel aan te gaan pakken en richt hij Jadis op. Geleidelijk worden steeds meer onderdelen in eigen huis gefabriceerd tot uiteindelijk volledige componenten ontworpen en geproduceerd worden in de eigen fabriek in het bij het Franse Carcassonne gelegen Villedubert.

Inmiddels produceert men voorversterkers, geïntegreerde versterkers en eindversterkers, maar ook digitale apparatuur en eigen kabels. Een succesvolle lijn van geïntegreerde versterker modellen van de afgelopen jaren luistert naar de naam Orchestra en de meest recente telg, de 3500 euro kostende Orchestra DiP, heeft enige tijd in mijn luisterruimte mogen bivakkeren.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE