REVIEWTri Planar

Tri Set

Buizenversterkers doen iets magisch met de muziek die ze aangeleverd krijgen. Ze doen het niet slechter of beter dan transistor versterkers, maar gewoon anders. Op de meetbank doen `vacuüm state` versterkers het in getallen een stuk slechter dan hun `solid state` equivalenten. Maar wordt er dan wel het juiste gemeten vraag je je af. Gehoormatig liggen de verschillen namelijk heel anders.

Uiteraard kennen buizenversterkers net als transistor versterkers verschillende bouwwijzen en klassen. Push-pull of single ended, class A of class A/B zijn maar een paar van de mogelijkheden die versterkerontwerpers en bouwers ten dienste staan om het gewenste resultaat te bereiken. We gaan er voor commerciële producten maar van uit dat het resultaat tenminste het allerbeste geluid - in de oren van de ontwerper! - voor de best mogelijke prijs moet zijn.

Glorietijd

In principe zijn buizenversterkers duurder als het afgegeven vermogen in beschouwing wordt genomen. De grootste kostenposten bij een buizenversterker zijn niet alleen de buizen zelf, maar vooral ook de transformatoren. Transistor versterkers en zeker de moderne klasse D switching varianten die met geintegreerde circuits - zeg maar chips - werken kunnen veel vermogen met een prima kwaliteit leveren met slechts een handvol onderdelen. Dat drukt de prijs en er kunnen ook minder gevoelige luidsprekers met succes worden aangesloten.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF


EDITORS' CHOICE