REVIEWNAD

NAD C 390DD versterker

René van Es | 09 februari 2012 | Fotografie Fabrikant | NAD

Toen NAD een jaar of twee geleden de eerste volledig digitale versterker introduceerde in de Master Series, was het te verwachten dat de techniek van de M2 zou doorsijpelen naar modellen in de meer betaalbare reeksen van NAD.

Het heeft lang geduurd voor de C 390DD het licht zag, maar NAD heeft erg zijn best gedaan niet alleen veel van de eigenschappen van de M2 te behouden tegen een lagere prijs, maar tevens nieuwe functionaliteit toe te voegen die de C390 DD in sommige opzichten nog begeerlijker maakt dan de grote M2 al is.

Om met de deur in huis te vallen: de NAD C 390DD is geen klasse D versterker op basis van UcD, IcePower of een andere vorm van Pulse Wide Modulation van een analoog signaal, de C 390DD is een 100% digitale versterker. In samenwerking met het bedrijf Zetex heeft NAD een schakeling ontwikkeld die het signaal door de gehele versterker heen digitaal kan houden in een 35 bit omgeving, met een masterklok op 108 MHz. Pas aan de luidspreker wordt het digitale PWM-signaal omgezet naar een analoge vorm zodat wij muziek kunnen horen in plaats van enen en nullen. Alle voorversterker-instellingen vinden plaats in het digitale domein. Precies zoals dat gebeurt in de M2, alleen heeft de M2 dubbele uitgangsmodules vanwege het vermogen, terwijl de C 390DD kan volstaan met een enkele uitgangsmodule per kanaal.

Het kleinere beschikbare vermogen brengt met zich mee dat de voeding compacter kan zijn en de warmteontwikkeling beperkt is. NAD stopt de C 390DD in een eenvoudiger behuizing. Omdat de C 390DD een digitale versterker is die zich gedraagt als een digitaal/analoog converter, maar wel met een uitgangsvermogen van 2 x 150 Watt aan 8 en aan 4 Ohm, volstaat als bron een CD-loopwerk, een S/PDIF-uitgang van een digitale tuner of TV-decoder, een USB-uitgang van een computer met muziekbestanden, of een andere vorm van streaming (Logitech, Sonos etc). Maar NAD beseft ook wel dat analoge bronnen nog steeds belangrijk zijn en daarom kan een optionele analoog/digitaal-converter in de C 390DD worden ingebouwd. Alle analoge signalen aan een ingang worden dan eerst gesampled en zo omgezet naar een digitaal signaal, voordat de daadwerkelijke versterking begint.

Nieuw in de C 390DD ten opzichte van de M2 is de modulaire opbouw. NAD noemt dat zelf MDC, hetgeen staat voor Modular Design Construction. Modules met analoge ~ of HDMI-ingangen breiden het aantal ingangen uit naar wens van de koper. U investeert alleen in datgene wat u daadwerkelijk wilt gebruiken. Ook nieuw is de ingebouwde equalizer die de kamerakoestiek doeltreffend kan aanpakken als die tot problemen leidt in de lage tonen. Laten we eens inzoomen op de mogelijkheden die de C 390DD in basis biedt en wat de opties zijn middels de modules. Het voorpaneel is eenvoudig: een duidelijke centrale display, stand-by schakelaar, een USB-ingang voor sticks, een navigatiesysteem voor de menu-opties en USB-bronnen, bronselectie en volume. De achterzijde is heel wat drukker met al zijn aansluitmogelijkheden. Ik loop ze met u langs:

  • Een USB-ingang voor uw PC of MAC of voor het afspelen van bestanden tot 96kHz/24bit;
  • Een tweede USB-ingang voor geheugensticks;
  • Een digitale AES/EBU-ingang over XLR (tot 192kHz/24bit);
  • Vier S/PDIF ingangen: 2 x coax en 2 x optisch (tot 192kHz/24bit);
  • Coax en optisch digitaal uit;
  • Analoge pre-out voor bijvoorbeeld het aansluiten van een subwoofer;
  • Dubbel uitgevoerde luidsprekeruitgangen voor bi-wiring;
  • +12 Volt trigger in en uit;
  • IR in voor het aansluiten van een infrarood-oogje
  • Een RS-232 poort die voldoet aan standaarden als AMX en Crestron voor opname van de C 390DD in een domotica omgeving;
  • Uiteraard de euroconnector voor 230 Volt en een aarde-aansluitpunt;
  • Bovendien vinden we aan de achterkant de slots voor de MDC modules.

Datasheet:

NAD C 390DD Hifidelity

MERK

EDITORS' CHOICE