REVIEWGold Note

Goldenote DAC7

In het voorjaar van 2011 kwam in de mooie omgeving van Florence in Italië een nieuwe hifireeks op de audiowereld. Het vermaarde Goldenote lanceerde haar Micro-Line serie. Kleine, betaalbare hificomponenten die oog en oor zouden moeten kunnen strelen. Met een ontwerpdivisie en gehele productielijn in een werkplaats in het warme Italië is het knap om apparaten op de markt te brengen tegen een concurrerende prijs. Maar of ze zich ook kunnen meten met de concurrentie? Ik testte voor Hifi.nl de DAC-7, als eerste in de Benelux.

De firma Akamai Audio, waar de merken Goldenote en Blacknote onder vallen, wordt al enige tijd geleid door Alessandro Oronto en zijn negen medewerkers. Het bedrijf bestaat al bijna twee decennia in de huidige vorm en heeft – niet in de laatste plaats door de inspanningen van de Nederlandse importeur- flink wat successen mogen behalen op het gebied van goede hifi-apparatuur.

Behalve de muzikale platenspelers, armen, elementen en (voor-) versterking heeft het bedrijf zichzelf de afgelopen jaren ook al bewezen met digitale producten. De meest bekende –en bekroonde- voorbeelden die in het geheugen springen zijn natuurlijk de Stibbert Tube cd-speler en de D.S.S. streamers.

Spartaans

De technici en ontwerpers in Florence bouwen graag verder vanuit één vaste vormgeving. Dat bleek al eerder in de versterkers en cd-spelers van het merk. De nieuwe Micro-Line van Goldenote is hier geen uitzondering op; de hele lijn bestaat uit dezelfde afmeting met naar keuze een zilveren of zwarte frontplaat. Behalve een DAC komen ook een phonovoorversterker, geïntegreerde versterker, hoofdtelefoon- en voorversterker, mono eindversterkers en cd-speler uit. Allemaal met een kleine prijsstelling en een formaat van twintig bij achtenhalve centimeter.

De voorzijde van de DAC-7 biedt een wat Spartaanse aanblik. Boven de keuzeschakelaars voor de vier ingangen en de kunststof powerknop laten vier led’s zien welke ingang er gekozen is. Links en rechts daarvan wordt de verwerking van het digitale signaal weergegeven, variërend van 44,1 KHz tot aan 192 KHz. Helemaal bovenaan zitten twee led’s die aangeven of de voeding is ingeschakeld en welke voeding er wordt gebruikt. Wat ons brengt bij de eerste upgrademogelijkheid voor de DAC-7, want er gaat nog een externe voedingsunit op de markt komen voor het apparaat.

De achterzijde is overzichtelijk. Boven de IEC voedingsingang zit er een negenpolige connector voor eerdergenoemde externe voeding (PSU). Twee stuks S/Pdif (coaxiale) ingangen, één Toslink aansluiting en een usb-poort vormen de vier ingangen waarmee de dac overweg kan. Uitgaande verbindingen kunnen tot stand gebracht worden met de tulpstekker- of met de gebalanceerde XLR-aansluitingen.

Binnenin het component tref ik een centraal gelegen voedingsbord met daarop een hybride voedingsblok waarvoor Goldenote een automatische temperatuurstabilisatie voor heeft gebruikt. Achterin de DAC-7 zitten de aansluitingen, met daarvoor een verticaal geplaatste printplaat met de feitelijke chipset van de DAC, een Asahi AK4396 en LM837 op-amps. De korte signaalweg naar de uitgangen kunnen door deze keuze van de ontwerpers het beste worden bereikt, wat best slim is. De toevoeging van een externe voeding is gezien de kleine behuizing wellicht een juiste upgrade voor de toekomst, maar met de DAC-7 zelf moet ik het vooralsnog zien te doen.

Wie denkt dat de USB-aansluiting gebruikt kan worden voor een harde schijf heeft het mis, de DAC-7 is enkel inzetbaar als externe dac/geluidskaart via de asynchrone high speed usb2 verbinding, zonder oversampling te gebruiken. Hiervoor moet –voor Windows- overigens wel een driver worden gedownload, deze levert Goldenote niet mee in de verpakking. De meeste mediaspelers worden ondersteund en high definition materiaal zal geen probleem zijn. Het merk lijkt erg op deze functie gebrand gezien de data die wordt meegeleverd, hoewel ik denk dat de meeste gebruikers het toestel in een opstelling zullen gebruiken waar geen computer aan te pas zal komen.

Het door Goldenote opgegeven frequentiebereik van de dac loopt van 20 20 KHz (@+/- 0,3dB) en kent een totale harmonische vervorming van maximaal 0,001%. De signaal/ ruisverhouding is vastgesteld op –105 dB en het dynamische bereik ligt op een nette 125 dB. Zoals menig digitaal naar analoog omzetter verbruikt de Goldenote weinig stroom, slechts 50 Watt maximaal. Ik neem de DAC-7 uit de nette verpakking (daar kunnen die Italianen wel wat van!) en sluit hem met een gebalanceerde kabel aan op mijn referentieset ter vervanging van mijn eigen Eastern Electric Dac, die afgelopen jaar nog als beste uit de bus kwam in de vergelijkende DAC-test.

MERK





EDITORS' CHOICE