Eastern Electric MiniMax phono

Soms loop je een product tegen het lijf dat je oprecht verrast, een product dat ondanks een relatief bescheiden verkoopprijs een prestatie neerzet die je eerder bij vele malen duurdere apparaten zou verwachten. Een product waarover je iedereen enthousiast wil vertellen. Zo`n product is de Eastern Electric MiniMax phono. Mocht je allergisch zijn voor schaamteloos positieve recensies, dan kun je hier beter stoppen met lezen, want nog nooit eerder was ik zo onder de indruk van een product dat in de categorie `betaalbaar` valt.

De Eastern Electric MiniMax phono (kortweg de MiniMax) is een buizen phonoversterker. Stevig gebouwd, slechts 28 cm breed en met vier buizen die trots staan te gloeien. Geschikt voor Moving Magnet en Moving Coil elementen, waarbij er voor MC elementen twee afsluitweerstanden beschikbaar zijn: een met een 47 Ohm en een met een 100 Ohm afsluitweerstand. De Moving Magnet input wordt afgesloten met een standaard 47 kOhm weerstand. Voor de versterking van het signaal gebruikt de MiniMax een drietal ECC83 buizen: de middelste dient als eerste versterkertrap, de linker- en de rechterbuis versterken de respectievelijke kanalen. Een 6X4 buis wordt ingezet als gelijkrichter.

Eastern Electric moedigt gebruikers van de MiniMax trouwens aan te experimenteren met het wisselen van buizen. Tijdens deze recensie heb ik NOS Telefunken`s, zeldzame TechTubes en nieuwe productie buizen geprobeerd. Met als opmerkelijke conclusie dat de buizen die standaard in de MiniMax gebruikt worden uitzonderlijk goed presteren. Met andere buizen is zeker een andere klanksignatuur te bewerkstelligen - de MiniMax laat feilloos iedere buizenwissel horen - maar het enorme gemak, de tonale rijkdom en de enorme breedte van het geluidsbeeld komt misschien nog wel het beste tot zijn recht met de standaard buizen. Alleen een bezetting met een TechTube in de eerste versterkertrap - de middelste van de drie buizen -  en twee NOS Telefunken`s in de tweede stage presteerde zowel ruimtelijk als dynamisch beter. En dat is een enorm compliment voor Eastern Electric, want zelden heb ik zulke fraaie standaard buizen aan mogen treffen in een relatief betaalbaar product. De luisterimpressie is derhalve volledig gebaseerd op de bezetting met de standaard Eastern Electric buizen. Tube Rolling afficionados zouden zichzelf tekort doen als ze de standaard buizen niet serieus beluisteren.De MiniMax is oerdegelijk gebouwd, heeft een dik frontpaneel, solide aansluitbussen en maakt gebruik van een met Mu-metaal afgeschermde step-up trafo om de spanning van MC elementen naar het gevraagde niveau te brengen. Ik heb de MiniMax niet opengeschroefd, maar foto`s van de binnenkant laten een zeer nette opbouw zien. De buizenschakeling is zelfs volledig hardwired uitgevoerd. Alles aan dit ontwerp roept high-end... en toch is de MiniMax met zijn advies verkoopprijs van 1125 euro relatief betaalbaar.


EDITORS' CHOICE