REVIEWOnkyo

Onkyo Reference Hi-fi Series

René van Es | 28 maart 2011 | Onkyo | Importeur: Vogel’s Consumer Benelux

Het merk Onkyo droeg van oorsprong de naam Osaka Denki Onkyo K.K. en bracht zijn eerste product in 1946 op de markt in de vorm van een platenspeler. Het gaat te ver om de talrijke producten te benoemen die sinds die tijd zijn verschenen, variërend van instapsets tot high end apparatuur. Het meest bekend is Onkyo de afgelopen jaren geweest met zijn surroundreceivers, die nog steeds volop worden gefabriceerd, maar in die bekendheid wil Onkyo deels verandering brengen door te verschijnen met de Reference Hi-fi Series die het ware audiohart moeten doen herleven. 

In drie uit de kluiten gewassen dozen aangeleverd, kreeg ik de beschikking over een C-7000R CD-speler, een P-3000R voorversterker en een M-5000R eindversterker. Volgestopt met Onkyo-technologie en rijk aan mogelijkheden om er een uitgebreide set mee op te bouwen.



Het uiterlijk van de Onkyo-set is imposant, net als de gewichten van de afzonderlijke componenten. Niet zo verwonderlijk, omdat de Onkyo’s voor een groot deel zijn opgebouwd met 5 mm dikke aluminium platen en zware profielen. Half matzilver geanodiseerd of naar keuze zwart, net als de knoppen en de schakelaars. Het totale aantal aansluitingen is imposant. Daarvan heeft de eindtrap er nog de minste. Cinch links en rechts in, alsmede een enkele XLR aansluiting, waarmee de M-5000R tot een monoversterker kan worden gemaakt en zware, single wire luidsprekerterminals. De voorzijde kenmerkt zich door twee grote vermogensmeters die zacht verlicht zijn als men ze inschakelt. Verder vinden we een echte aan/uitschakelaar en voor de iets minder `groenen` onder de lezers een stand-by knop. Dat kan wat verwarrend zijn in het begin, maar het went snel om de juiste knop te gebruiken. Persoonlijk vind ik het erg prettig dat de echte aan/uit nu eens niet een plek achterop heeft, omdat je daar nooit bij kunt komen in een rek.


Vervolgens de CD-speler. Die heeft drie digitale uitgangen: coaxiaal, optisch en XLR. De analoge uitgangen zijn uitgevoerd met cinch stekkers. Hier geen XLR. Op de voorzijde de essentiële toetsen, een goed afleesbaar maar niet te helder verlicht display en een heel fraaie CD-lade. Uiterlijk het meest eenvoudige apparaat. De voorversterker heeft een MM phonoingang, twee lijningangen, een tape in/uit, twee maal analoog uit, digitaal in voor XLR, tweemaal cinch, tweemaal optisch en USB (drivers voor Windows zijn te downloaden), optisch digitaal uit en 12 Volt triggerbussen. Op de voorzijde twee draaiknoppen respectievelijk voor volume en bronkeuze, druktoetsen voor aan/uit, stand-by, mode-instelling (bass/treble etc.), sample-rate keuze, digitale ingangen aan/uit, direct en verder een display en een hoofdtelefoonaansluiting. Ik zou werkelijk niet weten wat u dan nog zou kunnen missen. Hoewel het correct is vanuit een puristisch standpunt, is het in de praktijk vervelend dat de display na het kort tonen van informatie uitschakelt in de direct stand. Zowel bij de voorversterker als bij de CD-speler is een afstandbediening geleverd, beide helaas niet universeel voor de totale set.

Bij de techniek wil ik niet al te lang stilstaan omdat Onkyo die uitgebreid beschrijft op de eigen website. Een paar kernpunten wil ik wel aanhalen. Zo is er erg veel aandacht gegeven aan de voedingen. Geen simpele schakelende dingen, maar echte voedingen zoals die in een versterker en CD-speler horen. Een blik in de voorversterker doet me haast duizelen van de tientallen condensatoren die elke opamp en trap in de versterker bufferen voor stroomafgifte. Er zijn gescheiden voedingen voor de analoge en de digitale schakelingen.

In de CD-speler gebruikt Onkyo Burr Brown PCM1792 D/A-converters, voor elk kanaal één. Upsampling naar 24 bit/192 kHz staat permanent aan. De klokoscillator is thermisch gestabiliseerd om jitterwaarden laag te houden. Het is mogelijk om het analoge deel in de speler uit te schakelen, wanneer hij als loopwerk wordt ingezet. Het loopwerk speelt CD, CD-R, CD-RW, MP3 en WMA schijfjes.

De voorversterker heeft ook een DAC aan boord. Opnieuw per kanaal een Burr Brown, ditmaal een PCM1795, die upsampling mogelijk maakt tot 4 maal 44,1 of 48 kHz. De chip kan via de USB bus 32 bits/192 kHz data verwerken vanuit een PC. Het digitale deel is zo ver mogelijk gescheiden van de analoge schakeling om interferentie te voorkomen. Het digitale circuit is voor de purist zelfs geheel uitschakelbaar. Verder zijn er toonregelingen en een direct-schakeling. De hoofdtelefoonuitgang heeft een eigen versterker zodat hij niet de analoge uitgangen belast.


Het laatste, grootste en zwaarste ding is de eindversterker. Onkyo schermt met een tabel aan vermogen. Wanneer je daarvan alle waarden weglaat, die mogelijk dynamisch een keer bereikbaar zijn of waar de vervorming al aan de 1% komt, dan houden we netto een tweemaal 80 Watt versterker aan 8 Ohm over, of tweemaal 150 Watt aan 4 Ohm. In mono geschakeld is dat 180 Watt aan 8 Ohm of 220 Watt aan 6 Ohm. Een belasting van 4 Ohm is te laag op deze manier. Om de monoschakeling mogelijk te maken zijn het linker en rechter kanaal exact gelijk gebouwd, met even lange signaalwegen. In de behuizing vinden we twee forse trafo’s en 108.000 µF buffer capaciteit. De eindtrap is gebaseerd op een Darlington-schakeling, met toegevoegde inventiviteit van de Onkyo engineers. Inmiddels hebt u een berg informatie over u heen gekregen, die nog maar het begin vormt van het hele verhaal achter de Onkyo-apparaten.

MERK

EDITORS' CHOICE