REVIEW

De Wijde Wereld - Als de maand ooit ergens landt...

Jean-Pierre Joos | 03 september 2009

Lang, lang geleden ontstond De Wijde Wereld toen Jorn Bruining (1975) in Nijmegen ongemerkt en spontaan een aantal liedjes bij elkaar schreef met nederlandstalige teksten. Dat was in 2002. Samen met enkele muziekvrienden werden de nummers in de jaren die volgden in verschillende huiskamer-sessies gepolijst.

Daar bleef het bij. De liedjes kwamen op de plank te liggen en verstoften. Tot in de zomer van 2007 vriend en drummer Bart Waalen begon te vragen naar die liedjes. En erg enthousiast werd. Ook Bram Snijder wilde meedoen als bassist. Beide heren spelen in het dagelijks leven harde metal in Lomax (voorheen Skirl), maar bleken even makkelijk over te schakelen op de rustige singer-songwriter liedjes van Bruining. Dit resulteerde uiteindelijk in de Pizza Sessions en daarna de Snow Sessions bij Studio Casa Cassette in Eindhoven in 2008.

Op zaterdag 29 augustus werd uiteindelijk in een intiem concert in het oude Zwijsenpand in Tilburg de volledige plaat geïntroduceerd tijdens het voor De Wijde Wereld’s eerste en enige live optreden ooit.

Voorafgaand aan dit optreden ontving ik het enige recensie-exemplaar. Na 9 keer beluisteren stuurde ik enthousiast de volgende e-mail:

“Beste Jorn, wat een Prachtplaat!
Als singer-songwriter-liefhebber waardeer ik juist ook de Nederlandstalige muziek en teksten van Huub van der Lubbe, Frank Boeyen, Robert Long, Spinvis, Alex Roeka, Bram Vermeulen en noem alle andere groten der lage landen maar op.
In deze categorie plaats ik De Wijde Wereld nu ook. Eén van de lekkerste nederlandstalige singer-songwriter platen die ik ken.”


De CD

De nummers op De Wijde Wereld zijn goed geschreven, afwisselend en boeien écht. Ze gaan over thema’s die ons allemaal bezighouden. Er wordt gezongen over grote en kleine overpeinzingen, over de mensen om ons heen, over wat ons motiveert in het leven.
De teksten vloeien en zullen voor velen herkenbaar zijn. De stem van Bruining is sympathiek en rustig. Dit geeft extra veel lading aan de zorgvuldig opgetekende, oprechte zinnen. Het ingetogen gitaar-, toetsen- en drumspel ondersteunt en maakt het geheel relaxed en vertrouwd.

Mijn absolute favorieten zijn Onvoltooid Verleden Tijd (voor alle ex-en) en Schaken & Schuilen (een ode aan de uiteindelijk gevonden ware liefde). Twee nummers die zich voorgoed in je rechter hersenhelft nestelen en die je wel mee moet zingen als je ze hoort - uit volle borst en met de ramen wijd op:

“maar de dag zal altijd komen dat je niet meer weet, wat je wil en wat je moet”!

Het titelnummer, ook afsluiter, is Alles gaat voorbij:

"Zoals de zon ooit is opgebrand en de maan ooit ergens landt,
zo is dat ook voor jou en mij... alles gaat voorbij."

Een dergelijke zin maakt misschien niet vrolijk, maar het biedt broodnodige troost; in het einde van alles zit de relevantie van het hier en nu.

De Wijde Wereld heeft een plaat gemaakt die, zonder meer tot mijn leukste luisterplaten behoort. Een must-have als je:

  • houdt van de eerlijkheid van een LoFi-opname die op een HiFi-systeem heerlijk direct klinkt
  • graag luistert naar eerder genoemde singer-songwriters
  • net als ondergetekende, kippevel krijgt van Allemaal door jou (Bart Peters), Rode Wijn (Bram Vermeulen) of Morgen komt ze terug (Holland America Lijn)

Als de maand ooit ergens landt is een eenmalig project, bezweert Bruining me tot drie keer toe. Dat is jammer, héél jammer, want het smaakt naar veel meer.


Aanvullende informatie:
Tijdsduur: 40:55, 11 tracks
Tekst en muziek: Jorn Bruining
Muzikanten: Bart Waalen, Bram Snijder, Arno Landsbergen, Frank Hendriks en Hermann Blaupunkt.

Hebben?

Een e-mail naar dewijdewereld@yahoo.com is genoeg om een exemplaar te bestellen (10 euro + verzendkosten).

 

Luisteren?
Een liedje horen zegt meer dan 1.000 reviews, klik daarom voor de downloads in 256 kb, resp. 8 en 4 mb)
Onvoltooid Verleden Tijd
SchakenSchuilen


EDITORS' CHOICE