REVIEWSpendor

Spendor Audio Systems SA-1

Kilian Bakker | 15 januari 2009 | Spendor

Spendor is één van de weinige fabrikanten die in het verleden een licentie van de BBC kregen voor het vervaardigen van de fameuze LS 3/5a. Daarnaast heeft deze luidsprekerspecialist ook menig zelf ontworpen super-mini geproduceerd zoals de originele SA-1 (in productie tussen 1976 en 1995). De nieuwe SA-1 is volgens Philip Swift -oprichter van Audiolab en de huidige eigenaar van Spendor Audio Systems- de beste compacte Spendor ooit...

De SA-1 is een even opvallende als elegante verschijning dankzij de afgeronde randen van de kast en de exotische fineeropties zoals Zebrano high gloss, Jet black piano lacquer en Wengé deep satin. De klankkast heeft vrijwel dezelfde afmetingen als de LS 3/5a maar dan met een omgekeerde diepte/breedte verhouding; bij de SA-1 doet de smalle wand dienst als baffle terwijl dat bij de LS 3/5a juist de brede wand is.

Spendor Audio Systems SA-1

Nog opvallender dan de vergelijkbare afmetingen is het feit dat de SA-1 ook een gesloten kast (infinite baffle) heeft, iets wat we helaas zelden zien bij moderne ontwerpen. Ondergetekende heeft enige jaren geleden Spendor`s S 3/5se gerecenseerd (die werd vergeleken met de 11 Ohm Spendor LS 3/5a) en zeer goed bevonden. Sterker nog, de S 3/5se is een dusdanig knap uitgedokterd weergevertje dat men zich mag afvragen hoeveel extra resolutie kan worden gewrongen uit een dergelijk concept. Tijdens het onderzoek heeft men niet alleen gepoogd om de resolutie nog verder te verhogen maar vooral om hem akoestisch nog beter te laten `verdwijnen`. Om dat doel te bereiken moest het bestaande concept geheel worden herzien, vandaar dat Spendor deze mini een andere naam heeft gegeven.

MERK

EDITORS' CHOICE