Leema Acoustics Pulse en Stream

Enige tijd geleden kopte Hifi.nl met een ingezonden nieuwsbericht: Leema voor de helft van de prijs! Omdat afgelopen jaar de SAVA Award is toegekend aan Leema voor hun Antila cd-speler en ik nogal kritisch stond tegenover de belofte in het ingezonden nieuwsbericht was ik maar wat blij dat ik de nieuwe set zelf eens goed aan de tand mocht voelen. Het resultaat: geen recensie, maar een openbaring!De kunst van het weglaten

Met de mooie, maar prijzige Antila cd-speler en de Tucana versterker als uitgangspunt hadden de ontwerpers van Leema Acoustics in het Britse Wales een waar enigma voorhanden… Hoe bereik je immers de kwaliteit van het geluid van een bekroond product, maar dan tegen een veel lagere kostprijs? Daar gaat onderzoek en vooral veel tijd inzitten.

Voor mij staan twee compacte componenten. De cd-speler Stream voelt erg stevig van opbouw. Een strak, industrieel design met maar één ronde bedieningsknop aan de voorzijde. De achterkant is voorzien van zeer solide aansluitingen, één coaxiaal digitaal, en een paar cinch bussen voor een gewone interlink. Een losse stroomkabel kan worden bevestigd. Bijgeleverd wordt een leuke kleine afstandsbediening met een bijpassend uiterlijk. Verder is de Stream cd-speler voorzien van twee “LIPS” bus connectoren, om verschillende Leema producten met elkaar te kunnen integreren.

De Pulse versterker is eveneens zeer solide in de afwerking. Twee ronde knoppen prijken op de voorkant, omgeven door blauw kleurende Led’s. De afstandsbediening heeft hetzelfde ontwerp als die van het Stream loopwerk, maar heeft minder toetsen. De achterzijde van de Pulse is overzichtelijk, er is goed nagedacht over de aansluitingen en de positie op de versterker. Helemaal links zit de aansluiting voor een netsnoer, dan de speaker aansluitingen.Hierop kunt u kiezen voor spades, banaanstekkers of kaal snoer. Voorts treffen we een zestal cinch aansluitingen en een pre-out om de Pulse op te nemen in een Home Theater opstelling met meerdere versterkers. Nieuw is de geïntegreerde phono voorversterker, die omschakelbaar is voor zowel MC als MM elementen, waarvoor hulde. Het is mogelijk om de Pulse ook in te zetten als eindversterker voor wie een aparte (a/v) voortrap heeft. De voorversterkte signalen van bijvoorbeeld een home cinema processor of receiver worden dan direct versterkt door de Pulse, met behoud van volumeregeling.

Waar zitten dan de verschillen? Welnu, de Stream is wel uitgevoerd met de door Leema Acoustics ontworpen MD² Active Differential Multi-DAC-technologie. Waren het er in de Antila 20, moet de Stream het doen met “maar” 16 stuks 24 bit / 192 kHz Delta-Sigma DA-converters. Verder missen de gebalanceerde uitgangen en de optische digitale aansluiting. De stroomvoorziening is net iets simpeler, maar nog steeds ruim overbemeten en voor de kastconstructie is gebruik gemaakt van een wat goedkopere afdekplaat.

De Pulse is ten opzichte van de Tucana voorzien van maar één ringkerntrafo in plaats van drie. Ook het vermogen is iets beperkt, levert de Tucana 160 watt RMS aan acht ohm (50 A piekvermogen) moet de Pulse het doen met 80 watt RMS aan acht ohm (12 A piekvermogen). Nog steeds meer dan genoeg om zelfs moeilijk aanstuurbare luidsprekers onder controle te kunnen houden; de dempingfactor ligt op een hoge 177. De Signaal/ ruisverhouding ligt op -102 dB. Ook is er wat bespaard op de kastconstructie en zitten er minder toetsen en Led’s op de voorkant. Daarentegen is de Pulse zoals eerder vermeld wél voorzien van een omschakelbare phono voortrap, een hoofdtelefoonaansluiting en een MP3 ingang (3.5 jackplug) aan de voorkant. Leema gaat dus mee met de vraag naar meer connectiviteit in high end stereo. Daar komt nog bij dat er voor de Pulse een volledige output beveiliging is ontworpen, iets dat de Tucana miste. Importeur Monitor Audio Nederland, die erg blij is met Leema Acoustics in hun pakket, liet weten dat de producent ook bezig is om meerdere apparaten in deze klasse te ontwerpen, waaronder een dvd loopwerk en een tuner.


EDITORS' CHOICE