“Mogen ze weg?”, zucht mijn vrouw met een meewarige blik op de ronde Musical Fidelity versterkers die naast de luidsprekers staan. Aangesloten op een zwaar verlengsnoer dat wekenlang zijn weg vindt, dwars door de huiskamer, over het pad naar de servieskast.
“Erg mooi vind ik ze niet”, voegt ze er overbodig aan toe. Dat ik de Superchargers dringend nodig had voor het beluisteren van luidsprekers, die ter recensie dezelfde woonkamer een paar weken sierden, vond ze maar vreemd. Mij storen ze eigenlijk helemaal niet. Ik trek de 550K monoblokken los en neem ze mee naar de tweede luisterruimte. In de huiskamer ben ik er mee klaar, heb mijn conclusies getrokken en wil de laatste luistersessies houden op een meer betaalbare set. Met luidsprekers die heel wat minder prijzig zijn dan de huiskamer exemplaren. Wat een verrassend resultaat oplevert en de ervaringen tot dan toe in een ander daglicht stellen.
De discussie
In de basis is de Musical Fidelity 550K Supercharger niets meer en niets minder dan een booster versterker die elke versterker van 2 x 50 Watt opkrikt tot een versterker van 2 x 550 Watt. Omdat, zoals Musical Fidelity het zelf omschrijft: “De meeste hifiversterkers hebben lang niet genoeg vermogen om een muzikaal realisme te kunnen bereiken. Tot nu toe moest de luisteraar genoegen nemen met imperfectie of enorme sommen geld uitgeven voor kostbare en fysiek grote versterkers om de magie van de concertzaal thuis te beleven”. Een nogal boude uitspraak, die gezien moet worden in combinatie met rendement van luidsprekers, impedantieverloop en fasegedrag. Want mijn inziens is vermogen alleen niet zaligmakend, maar soms wel totaal onmisbaar. Zelfs op lage weergaveniveaus waar onze buren geen probleem van maken.
Ter ondersteuning van de theorie heeft Musical Fidelity erg veel informatie op hun de site gezet, samen met een tabel die laat zien hoeveel vermogen noodzakelijk is. Hun gegeven dat in de begin jaren van hifi zoveel extra vermogen niet nodig was, is gestoeld op luidsprekers met extreem hoge rendementen zoals hoorns van Klipsch of James B. Lansing. In een streven naar lagere vervorming, meer bas uit een kleinere kast en plaatsbaarheid in de huiskamer, is vooral in Engeland ooit een trend ingezet naar lage rendementen. We zakten rustig van 102 dB naar 82 dB. Negerend dat 82 dB honderd maal meer vermogen vraagt voor exact dezelfde geluidsdruk. De Radford van destijds of de McIntosh MC275 van 50 Watt zouden dus 5000 Watt moeten kunnen ophoesten gekoppeld aan een klassieke luidspreker als de LS3/5A. Nu is het hardste dat ik thuis speel meestal tot ongeveer 90-95 dB op de luisterplek en zou ik met 500 Watt kunnen volstaan. Hé, dat is precies wat Musical Fidelity beweert en wat de 550K kan leveren.
De Supercharger is een versterker met een versterking van 10 dB, gebaseerd op de techniek in de KW500 van Musical Fidelity. Hij levert 550 Watt aan 8 Ohm of 750 Watt aan 4 Ohm. De piekstroom is liefst 250 ampère en meer dan genoeg voor de vreemdste luidspreker. Twaalf transistoren leveren dat vermogen en zorgen voor een dempingfactor van 220. Om de 550K geheel uit te sturen is aan de ingang een spanning nodig van 33 Volt over 50 Ohm of via de line ingang 2,23 Volt over 50 kOhm. Maximaal trekt elke 550K 1000 Watt uit het lichtnet. De idle stroom is 53 Watt, waarmee de 550K dus duidelijk in klasse AB staat met een vrij hoge ruststroom.
De kast wordt een beetje warm bij normaal gebruik. De kast is 215 mm diameter, 440 mm hoog en als je de connectors meetelt 220 mm diep. Er zijn zoals genoemd twee ingangen beschikbaar die de 550K vanuit standby activeren. Met een perfecte schakelautomaat die nooit te vroeg aansprak, nooit te laat en bij heel lage volumes de 550K toch actief houdt. De luidsprekeruitgang is uitgevoerd met luxe connectors, terwijl de luidsprekeringang bestaat uit simpele terminals. Gezien de prijs van de 550K had ik beide netjes uitgevoerd. In de kast zie ik heel wat elektronica, verdeelt over twee printen. Op de bodem van de 550K zit een grote ringkern transformator. Zonder het geheel te demonteren kan ik niet nader ingaan op de schakeling. Het demonteren gaat me net iets te veel omdat de behuizing deel uitmaakt/dienst doet als koellichaam. Wat ik ervan kan zien maakt de 550K een stuk ingewikkelder dan normaliter van een booster valt te verwachten. Tenslotte de prijs, de 550K Supercharger kost 2250 euro per kanaal.