REVIEWLinn

Linn Majik System

Linn heeft eindelijk weer een geïntegreerde versterker in haar pakket. Hij draagt dezelfde naam als zijn voorganger maar veel meer overeenkomsten zijn er niet. De nieuwe Majik-I werd als onderdeel van een compleet Linn Majik systeem beluisterd.

Men houdt bij het Schotse Linn van compact, getuige de vroegere LP-formaat (breedte en diepte) `LK` serie componenten. De Classik Music -die nog steeds in een LK kast is gehuisvest- is wellicht het ultieme voorbeeld van Linn`s electronische schoenlepel kunsten. De oude Majik-I versterker was het eerste Linn apparaat dat de Majik naam droeg en het zat er daarom ook dik in dat de recent gelanceerde Majik serie zou worden vergezeld van een geïntegreerde versterker.

Linn Majik System

De Majik componenten hebben behuizingen die in de Exotik/Unidisc-stijl zijn vormgegeven en daardoor meer ruimte bieden voor de electronica en eventuele uitbreidingen. Het hier besproken Majik systeem bestaat uit de Majik CD-speler, De Majik-I en de gloednieuwe Majik 140 weergevers, met elkaar verbonden door middel van Linn Analogue interconnects, Exposure luidsprekerkabels (welke praktisch gelijk zijn aan Linn`s K20 kabels) en Linn K400 Bi-Wire luidsprekerkabels. De Majik I was de aanleiding voor deze recensie maar gezien Linn een systeem-merk is werd er besloten om deze Majik set als geheel te beluisteren.

Majik-I

In de verpakking van de Majik-I en Majik-CD wordt het apparaat door Styropor schelpen beschermd. De accesoires zoals een oplichtende en mooi vormgegeven systeemafstandbediening, een losse IEC lichtnetkabel en een duidelijke viertalige handleiding zijn in hun eigen kartonnen huls verpakt. De Majik-I is in dezelfde kast ondergebracht als de Majik Kontrol voorversterker en men zou de twee optisch met elkaar kunnen verwarren, ware het niet dat de Majik I behalve de hoofdtelefoonuitgang ook een "Aux" ingang op het front heeft.

Het front is symmetrisch ingedeeld en maakt een opgeruimde indruk. Onder het azuurblauwe display (dat kan worden uitgeschakeld) bevinden zich links en rechts twee groepen van drie toetsen die respectievelijk Volume, Mute, Standby en bronkeuze bedienen. Daartussen bevinden zich twee mini-Jack aansluitingen; een hoofdtelefoon uitgang en een ingang voor een portable Music Player (MP). Aan de achterzijde bevinden zich de aan/uit schakelaar en een IEC lichtnetingang met daarnaast een paar goed geïsoleerde vergulde luidsprekerklemmen en de Pre-out en Tape-out uitgangen. De Majik-I heeft zes lijningangen waarvan één kan worden ingesteld als Line of MM Phono ingang. Deze ingang is af fabriek uitgevoerd als MM Phonotrap en kan -door een Linn dealer- worden ingesteld als Lijningang. Linn heeft de instapprijs (relatief) laag en de ergonomie hoog weten te houden door een standaard Phonotrap mee te leveren met de mogelijkheid tot uitbreiding. Naast deze "Line 6/Phono" ingang bevindt zich een vergulde aardeconnector. Een paar RS232 In/Out communicatiepoorten voor gebruik in een KNEKT multiroom systeem maken het geheel af.

Linn Majik System

De Majik-I wordt gevoed uit een `SMPS` voeding (Switch Mode Power Supply) wat een doorontwikkeling is van Linn`s Brilliant SMPS (wat werd toegepast in de LK-serie voorversterkers en CD-spelers). In Linn`s huidige eindversterkers en de Geïntegreerde versterker worden natuurlijk speciale (zwaarder uitgevoerde) versies van dit `H-Bridge` SMPS circuit toegepast. Voor het aktief aansturen van Linn weergevers kunnen Aktiv modules direct in de Majik-I worden gestoken, waardoor de opbouw van een aktief Linn systeem zowel simpeler als betaalbaarder zal zijn dan vroeger. Linn laat overigens weten dat er elke zomer een Linn Aktiv Summer Promotion is (neem voor de details contact op met uw locale Linn dealer).

Zoals altijd bij Linn electronica kunnen allerlei dingen worden geprogrammeerd. Zo kan men bij de Display Sleep mode zelf kiezen hoe lang het display na een commando blijft branden (van enkele tellen tot vijf minuten) maar ook is het mogelijk om de 100 stappen volumeregeling te beperken tot bijvoorbeeld 50 of 60 stappen. Linn claimt dat de Majik-I "unconditionally stable into any load" is en geeft in plaats van een RMS uitgangsvermogen een maximum uitgangsspanning op die 28.8 Volt bedraagt (bij navraag bleek de Majik-I 100 Watt aan een belasting van 4 Ohm te kunnen leveren). De MM Phonotrap biedt 40 dB (100 maal) versterking en is afgesloten met 48 kiloOhm en 68 picoFarad. De afmetingen van de Majik-I tellen 8 bij 38,1 bij 35,5 centimeter (HXBXD) en hij weegt 4,9 kilo. Hij is leverbaar in zwart of zilver. Voor praktisch alle Linn apparatuur geldt een garantieperiode die standaard 2 jaar duurt maar deze wordt verlengt tot 5 jaar na online registratie bij Linn (www.Linn.co.uk).

MERK

EDITORS' CHOICE