REVIEWATC

ATC SCM 7

Kilian Bakker | 15 november 2007 | ATC

ATC staat bij professionele gebruikers zeer goed bekend maar ook bij audiofielen vallen hun weergevers steeds meer in de smaak. De kleinste ATC werd in combinatie met een Sonneteer versterker aan de Britse tand gevoeld.

ATC

Billy Woodman richtte in 1974 ATC (Acoustic Transducer Company) op om handgemaakte custom drive-units voor de professionele markt te ontwikkelen. Hun PA75-314 unit (met 30 centimeter conus) kreeg al gauw een legendestatus dankzij ongeevenaarde specificaties en prestaties. In 1976 introduceerde ATC hun soft-dome middentoner, toentertijd een unicum en later vaak -en tevergeefs- gekopieerd, aldus ATC. Pink Floyd en Supertramp behoorden tot de eerste klanten die een actief monitorsysteem bestelden maar na de lancering van de inmiddels fameuze SCM 50 (en 100) begonnen de actieve ATC weergevers steeds meer in trek te komen. Toen de Deense radio omroep een contract met ATC afsloot voor een actieve compacte monitor werden voor het eerst volledig actieve systemen (inclusief tri-amping en actieve wisselfilters) ontwikkeld. Daarna volgde een lijn van compacte monitoren als de SCM 20, SCM 10 en de hier besproken SCM 7. Deze laatstgenoemde modellen zijn in zowel passieve als actieve uitvoering leverbaar zodat ATC een bredere markt kan bedienen.

Overigens zijn -op de Entry Series na- alle ATC modellen van huis uit actief uitgevoerd, passieve uitvoeringen zijn optioneel. In 1996 werden de eerste losse ATC elektronica componenten gelanceerd (eerst een voorversterker en eindversterker maar later ook een geĂŻntegreerde versterker). In datzelfde jaar werd ook de `SL-driver` (SL staat voor Super Linear) gelanceerd. De ATC ontwerpers hadden uitvoerig onderzoek gedaan naar magnetische hysteresis (non-lineariteit; oftewel vervorming) en de resultaten gebruikt voor de ontwikkeling van een betere `motor` (magneet en spreekspoel). De Entry Series ATC modellen hebben recent een facelift ondergaan waarbij de baffle meer organisch is vormgegeven (met afgeronde randen in plaats van de oude `picture frame` baffle) en de hoogfrequent units een nieuw chassis hebben gekregen.


SCM 7

De SCM 7 is momenteel de kleinste ATC en maakt onderdeel uit van de ATC Entry Series. Ondanks zijn compacte bouw is hij met een gewicht van 7 kilo per stuk tamelijk zwaar op de hand. Dat komt mede door de zware oversized magneet met extra lange luchtspleet. Dit is een echte ATC trademark en zorgt wanneer de spreekspoel kort is -zoals bij ATC- voor een meer lineair gedrag en een bijzonder lage vervorming. Dergelijke kenmerken zijn natuurlijk onontbeerlijk voor professionele weergevers en alhoewel de SCM 7 in eerste instantie is gericht op domestic toepassingen heeft ATC hem als pure monitor ontwikkeld, zodat hij zonder problemen kan worden ingezet in een studio (hij is op bestelling zelfs leverbaar in actieve uitvoering).

Naast het verdwijnen van het aloude picture frame front valt meteen op dat de nieuwe baffle de twee units direct omsluit en geen centimeter te groot is. Daardoor blijft een stuk van de gefineerde klankkast zichtbaar, wat hem een vrij moderne uitstraling geeft. De hoogfrequent unit heeft een 25 mm soft dome en een nieuw lichtmetalen chassis met zogeheten Waveguide, wat het afstraalgedrag verder moet verbeteren. De mid/laag unit heeft een 12,5 centimeter conus met de ATC-eigen geĂŻntegreerde Soft-Dome (ter vergroting van de bandbreedte van de unit). De spreekspoel is handgewikkeld met vlak spoeldraad. ATC matched de units binnen een tolerantie van 0,5 dB en zorgt ervoor dat hun weergevers een zo vlak mogelijk impedantieverloop hebben zodat ze een redelijk gelijkmatige belasting voor versterkers vormen. Aan de achterzijde bevinden zich vergulde bi-wire aansluitingen met 4mm banaanbussen.

De SCM 7 heeft een gesloten klankkast, een tegenwoordig weinig gebruikte constructie wat meer kritisch is in de afstemming maar voor een bijzonder gecontroleerde laagweergave kan zorgen als alles klopt. Het frequentiebereik loopt van 60 Hertz tot 22 kiloHertz en het overnamepunt van het wisselfilter ligt op 2,5 kiloHertz. De nominale impedantie is 8 Ohm en de gevoeligheid is 84 dB/W/m. ATC raadt (stabiele) versterkers met een RMS vermogen van 50 tot 300 Watt aan en de maximale geluidsdruk wordt opgegeven als 103 dB. Het afstraalgedrag is volgens de fabrikant in de horizontale as +/- 80 graden coherent, wat indrukwekkend is (vertikaal is dat +/- 10 graden). De afmetingen tellen 30 bij 16 bij 23 centimeter (HxBxD) en het gewicht per stuk is, zoals eerder genoemd 7 kilo. De standaard afwerking van de Entry Series is kersenfineer maar andere fineren of custom afwerkingen zijn tegen meerprijs leverbaar. De SCM 7 is ook per stuk leverbaar (wat handig kan zijn voor multi-kanaals systemen). ATC geeft 6 jaar garantie op al hun producten, de Nederlandse importeur (HIMP) doet daar nog eens 4 jaar bij zodat de uiteindelijke garantieperiode maar liefst 10 jaar duurt.

MERK

EDITORS' CHOICE