REVIEWMusic Hall

Music Hall Trio

Music Hall maakt een Trio
Wie doet mee?

Music Hall is een naam die voor lezers van USA bladen zeker niet onbekend zal zijn. Roy Hall, eigenaar van het bedrijf houdt zich sinds 1985 bezig met de import van audio apparatuur naar de USA waaronder merken als Creek, Epos, Goldring, Shanling en Whest. Wat zich heeft uitgebreid tot het onder de naam Music Hall laten fabriceren van audio apparatuur in een betaalbare prijsklasse zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Oorspronkelijk van draaitafels waarvoor Pro-ject tekende, al langere tijd ook van elektronica. De productreeks is beperkt. Twee cd-spelers, een tuner, twee versterkers, een receiver, uiteraard de platenspelers en wat voor mij staat, een cd-receiver met de fraaie naam Trio.


Eenvoudig Trio

Ik houd van eenvoud. Doordacht, uitontwikkeld maar nog steeds eenvoudig. Ik ben geen mens voor complexe schakelingen die elektronica moet bewaken tegen storingen. Geen uitgebreide schakelingen waarin elk onderdeel het andere onderdeel in de gaten moet houden. Geen onnodige functies waar niemand op wacht. Wel alle opties die ik kan wensen, veel in- en uitgangen, eenvoudige bediening en een fraai afgewerkt uiterlijk. Bovendien ben ik altijd in de markt voor iets dat afwijkt van het standaard kastjes stapelen.

Je kunt daarom Roy Hall er haast van verdenken dat hij de Trio speciaal voor mij heeft ontworpen. Niet alleen voor mij, voor iedereen die goede muziek wil, een normaal budget heeft, zijn set niet dominant in de luisterruimte wil hebben of een tweede set samenstelt die minder mag zijn dan de hoofdinstallatie maar wel muziek moet maken. Wat is dan een Trio? Heel eenvoudig. Het is een kastje van 43 x 9 x 36 cm waarin is ondergebracht een versterker, een FM/AM tuner en een cd-speler. Met voorop twee regelaars en zes druktoetsen. Geleverd inclusief afstandbediening voor 1299 euro. Mooi aluminium front van 1 cm dik, stevig plaatwerk rondom en solide bouw. Wie aan de achterkant kijkt ziet vier audio-ingangen op lijnniveau. Een tape-out en een pre-out, een centrale subwoofer uitgang. Digitaal-uit met een optische SP/DIF. Dubbele aansluitingen voor luidsprekers (schakelbaar A, B, A+B). Daarnaast een FM/AM antenne aansluiting, een euro connector en een in/uit composiet en S-video aansluiting. Composiet converteert naar S-video of andersom zodra de DVD ingang wordt gekozen. De regelaars op de voorkant regelen volume, ingangkeuze en tape monitor. De druktoetsen besturen afhankelijk van de gekozen bron de ingebouwde cd-speler of de tuner. De afstandsbediening kent ook die multifunctionele toetsen en bestuurt het apparaat m.u.v. twee dingen, aan/uit moet u voor opstaan en tape-monitor kan helaas niet op afstand aangezet worden. De specificaties van de cd-receiver liegen er niet om. Twee maal 50 Watt aan 8 Ohm met een minimaal toepasbare impedantie van 2 Ohm. Een frequentiebereik van 5 Hz tot 100 kHz binnen 1 dB. Een signaal/ruis verhouding groter dan 101 dB. 80 presets voor de tuner. Een blauwe bescheiden display toont u de gemaakte keuzes of de cd informatie.

In het apparaat valt eerst de grote ringkern trafo op die een deel van het gewicht van 11 kilo verklaart. Achter de trafo 50.000 uF buffering. Twee gelijkrichters, meerdere spanningregelaars, allemaal netjes gebrugd met condensatoren. De versterker is conventioneel van opzet met discrete transistoren en eindtransistoren op een koelplaat. Dat in tegenstelling tot de vele klasse-D versterkers die zoveel opgang doen. De tunersectie is een gekochte module, zoals u die zult vinden in oneindig veel tuners tot aan high end tuners toe. Het cd-loopwerk is van Asatech en stuurt de digitale informatie naar een Burr Brown PCM 1738 converter chip. Opvallend is het gebruik van Burr Brown OPA IC’s: die vindt u in deze prijsklasse niet vaak. Meestal pakt een fabrikant de veel goedkopere Philips IC’s. Bij elk IC is een condensator te vinden die zorgt voor bufferspanning. Alle in- en uitgangen zijn relais geschakeld. Een beveiliging is ingebouwd. De meeste elektronica is geïntegreerd op een enkele grote printplaat. Bekabeling is kort gehouden.

Kleine printplaatjes zijn ingezet voor specifieke doeleinden zoals video, tuner, netfilter en relais aan de luidsprekeruitgangen. Het geheel oogt zeer betrouwbaar, is absoluut verzorgd en er is duidelijk over nagedacht. Zoals het hoort maar niet altijd gebeurt. Duidelijk is dat de besparing die Music Hall bereikt door alles in een enkele kast te stoppen deels is opgegaan aan betere onderdelen en een schakeling die geoptimaliseerd is. Dat een Trio voordelig kan zijn is logisch. Slechts één voeding, in één kast, in één doos, in één uitvoering. Dat is alleen al qua logistiek en handling een enorm voordeel.

MERK

EDITORS' CHOICE