REVIEWPioneer

Pioneer in Hifi

Oude tijden herleven

Pioneer Versterkers A-A6-J en A-A9-J en Super Audio CD-speler PD-D6-J

Al sinds het begin van de reproductie van muziek zijn er een aantal spelers op de markt geweest die zich op de grote consumentenmarkt richtten. Vele merken –vaak van Aziatische afkomst- zagen brood in het ontwikkelen en produceren van hifi apparatuur van diverse kwaliteiten, in vele prijsklassen en afwerkingen. Eén van die spelers is Pioneer, een merk met een grote wereldwijde naamsbekendheid.

Vele producenten van hifi hebben de afgelopen jaren gemerkt dat er reeds verzadiging heerst op de home cinema markt. De afzet van de bekende home theatersetjes loopt weliswaar gestaag door, maar is al meer een vervangingsmarkt geworden. Zoals ik al eerder heb vermeld op deze website, maakt “gewone” stereo hifi een heuse comeback. Dus waarom zouden de “grote” merken daar niet op inspelen? Verkoop blijft per slot van rekening commercieel en wat de klant vraagt wordt hem waar mogelijk ook niet ontzegd. Dus is het logisch dat Pioneer na jaren in de onderklasse van stereo te hebben bediend een hogere kwaliteit aanbiedt tegen concurrerende prijzen. Waarvan akte, de importeur heeft me voorzien van een nieuwe line up van Pioneer: de Pure Stereo Line.


High End USB?

De bezetting van deze hogere klasse stereo apparatuur van Pioneer bestaat uit een drietal apparaten. Als eerste een sacd speler, de PD-D6-j. Mooi van vorm met een simpel front met een mooie curve, het loopwerk rechts en verder een stevige indruk. De speler is aan de achterzijde voorzien van twee digitale uitgangen voor gebruikers van een externe dac, een analoge aansluiting voor tulpstekkers en een euro av netsnoer aansluiting. Een eventuele koper kan dus nog altijd kiezen voor upgrades aan netkabels. Intern maakt Pioneer gebruik van een “Quick response” voedingscirquit om alle stroom zo snel mogelijk te geleiden, maar dan zonder “feedback” wat resulteert in een schoner geluid. Een hoogwaardige klok en een dubbele Burr Brown digitaal- analoogomzetter zorgen voor een minimum aan jitter en een groot dynamisch bereik. De speler kan dan ook bij sacd weergave frequenties leveren tot 50 kHz (!) De signaal- ruisverhouding ligt bij cd op 118 dB en bij sacd op 110 dB. Verder heeft de speler de mogelijkheid om het display en de digitale uitgangen uit te schakelen, Pioneer noemt dit Pure Audio. Vermeldenswaardig is de functie om “Legato Link” in te schakelen, hiermee activeert de luisteraar een chip die omrekent welke signalen boven 20 kHz er tijdens het digitale opnameproces verloren zijn gegaan en zet dit weer om zodat de ontbrekende dynamiek bij hoge frequenties hersteld worden en ieder detail van de oorspronkelijke uitvoering volledig tot zijn recht komt. Wees gerust, beste lezer, boven 20 kHz horen u en ik écht niets meer, maar ervaren de uitwerking hiervan als een grotere stage en meer spreiding.

De twee versterkers zien er op het eerste gezicht gelijk uit, al valt de A-A9-J op door een klein beetje meer hoogte. De versterkers hebben een symmetrisch gescheiden opbouw en zijn voorzien van een certificering van de Air Studio’s uit de Verenigde Staten. Het gewicht ligt op 10 kilo voor de A-A6-J, de A9 is anderhalve kilo zwaarder. Beide versterkers hebben net als het loopwerk de mogelijkheid om het display uit te zetten en te dimmen, evenals een direct schakelaar. Alle toonregelingen en het display worden dan gedeactiveerd om de bron zo zuiver mogelijk weer te geven. Er zijn vier normale tulpingangen, een phono-aansluiting een hoofdtelefoon aansluiting en een netvoedingskabel aansluiting aanwezig, die overigens in prima standaard vorm worden meegeleverd door de fabrikant. Aan de achterkant van de A9 valt wel meteen op dat er gebruik is gemaakt van veel steviger en hoogwaardiger luidspreker aansluitingen. Tevens heeft de A9 een schakelaar om de ingebouwde phonovoortrap de mogelijkheid te geven om ook MC elementen te versterken, de A6 moet het met MM/ MD elementen doen. Maar wat je niet direct zou verwachten op een wat mooier opgebouwde versterker is een USB-aansluiting. Het gaat hier wel om de USB-B aansluiting, wat inhoudt dat alleen de PC of notebook kan worden verbonden met de A9. Niet erg audiofiel, hoor ik u denken? Mis! Voor díegenen die wel gecomprimeerd willen luisteren heeft Pioneer deze versterker voorzien van een zogeheten Sound Retriever Analogue, een chip die erg digitaal en gecomprimeerd klinkend geluid weer tracht op te halen naar normale kwaliteiten. Verder heeft de A9 met twee keer 55 Watt bij 8 Ohm zo’n tien Watt’s meer dan de A6, een toroïdaaltransformer, een extra rigide basisplaat onder de versterker, een extra uitgang voor bezitters van een eindversterker en niet te vergeten een motorgestuurde volumeknop om de tachtig procent hogere aanschafprijs meer dan goed te maken. Alle componenten worden geleverd met een fraaie, platte afstandsbediening.


EDITORS' CHOICE