Voor krap tweeduizend euro een goed klinkende stereocombinatie van geïntegreerde versterker en cd-speler. En dan ook nog eens met buizen! Ondanks het home theater geweld dat vele huiskamers van geluid voorziet, maakt stereo een ware comeback en willen steeds meer luisteraars weer de kwaliteiten van tweekanaals muziekgeluid ervaren. Vele audiomerken hebben naast een breed scala aan home cinema ook een diversiteit aan stereo apparatuur, die gretig aftrek vindt op de audiomarkt. Zo’n merk is ook Vincent. HiFi.nl luistert naar twee van de meest verkochte apparaten en oordeelt.
Beste uit twee werelden
Het verhaal achter Vincent is apart. Laten we stellen dat een in de elektronicabranche bekende Duitser met handelsgeest wereldwijd begon met de opzet van het merk. Nu moest er nog wel een goede, maar vooral Internationaal aansprekende (en uit te spreken) naam voor deze hifiapparatuur bedacht worden, en díe kwam hem in het hoofd tijdens een bezoek aan een willekeurig museum. Vincent was geboren.
Nu hebben de Chinezen een andere kijk op afwerking, wat in het begin ongetwijfeld voor een aantal problemen heeft gezorgd, maar daar is nu niets meer van te merken! Sterker nog, je mag hier dus echt spreken van een Duits- Europees product met bijbehorende afwerking en kwaliteit.
Die kwaliteit vind je al terug tijdens het uitpakken van de twee zware dozen! Alle aansluitingen zijn netjes afgedopt ter bescherming tegen stof en andere vervoersproblematiek. Zowel de versterker als de cd-speler zijn behalve zwaarlijvig (respectievelijk 12.5 kilo en 8.5 kilo) ook zeer degelijk van opbouw, wat reeds aan de buitenkant te zien is. De apparaten zijn erg rigide, mede door het gewicht van de zwaar overbemeten voedingen. Dit komt natuurlijk het geluid ten goede. De versterker en de het cd-loopwerk zijn beide hybride, wat betekent dat er niet alleen transistor versterking wordt gebruikt, maar dat de signaalweg loopt via buizen, die hun eigen kracht en invloed uitoefenen op het geluid. Mijn ervaring is dat een buis meestal een wat romantischer beeld van het geluid neerzet, terwijl een transistor versterker meer kracht aan het geluid meegeeft. Voor iedereen die van beide eigenschappen houdt is er hybride, een samenkomst van het beste uit twee werelden.
Zowel de versterker als de cd-speler worden geleverd met losse netvoedingsnoeren, dus upgraden is altijd mogelijk. Vermeldenswaardig is dat de bijgeleverde interlink een duidelijk hogere klasse heeft dan je standaard mag verwachten van een bijgeleverd product, wat meestal de welbekende huis-tuin-en-keuken dropveterkabel is. Ook aan vorm en uiterlijk is duidelijk veel aandacht besteed; zwarte behuizingen voor de componenten, met een dik en mooi front van geborsteld roestvrij staal imponeren aanzienlijk, alle knoppen en aansluitingen zitten op een zeer logische plaats op de toestellen en zijn zeer degelijk van opbouw. Beide apparaten zijn voorzien van een hoofdtelefoonversterker van goede kwaliteit. En ik mag niet vergeten dat de afstandsbedieningen erg mooi van uiterlijk zijn en goed (zwaar) van opbouw. Ook hieraan wil het nog wel eens schorten, in ieder prijsklasse van hifi!
Techniek
De versterker levert een aanzienlijk vermogen van twee keer honderd Watt aan acht ohm. Het frequentiebereik loopt volgens opgave van 5 Hz tot 50 kHz bij +/- 1 dB. De signaal/ruisverhouding ligt boven 90 dB en de versterker heeft een totale harmonische vervorming van minder dan 0.1% (1kHz, 1 Watt) Er zijn zes vergulde, degelijke tulpstekker ingangen te vinden aan de achterkant, gecentreerd twee paar (voor bi-wiring) degelijke luidsprekeruitgangen, de stroomaansluiting en twee aparte connectoren voor record-out en pre-out. De laatste zijn te gebruiken voor een eindversterker of voor het gebruik van een actieve subwoofer met een ingebouwd scheidingsfilter. Er zit een viertal 12AX7 buisjes in het voorversterkingsgedeelte van de SV-226MK. De luisteraar heeft de mogelijkheid om het geluid te beïnvloeden middels een bass- en trebleregeling en loudness; ik hou het in deze test bij het pure geluid zonder beïnvloedingen.
De cd-speler heeft een signaal/ruisverhouding van boven 95dB, met een totale harmonischer vervorming van minder dan 0,003%. Het frequentiebereik loopt van 10Hz naar 20 kHz bij +/- 0.5 dB. Ondersteund worden CD en HDCD. De outputs zijn divers: tulpkabelaansluitingen, een coaxiale digitale uitgang en zelfs gebalanceerd (XLR) aansluiten is mogelijk. Helaas ondersteunt de SV226MK geen XLR dus hou ik het bij RCA (tulp).Verder zitten alle denkbare bedieningsopties op de speler, de meeste via de afstandsbediening toegankelijk.
Zowel de speler als de versterker hebben een gescheiden opbouw, met veel koelingen. De zware voedingen en de ringkern in de versterker zijn afgeschermd van de rest van de interne componenten en kunnen dus geen invloed uitoefenen op de signaalweg en de klank. Importeur Audipulse heeft netjes gezorgd voor testexemplaren met al ruim duizend speeluren op de klok (hulde!) dus het luisteren kan direct beginnen.