De tijd gaat snel. Zeker als het gaat om genieten van muziek! Om die beluisterde tijd zo aangenaam mogelijk te maken, en een natuurlijk geluid te creeren is een gelijktijdige aankomst van alle geluiden bij de luisteraar het meest natuurlijk en wenselijk, moeten de ontwerpers van Acoustic Energy gedacht hebben. Sinds 1 maart van dit jaar staan bij de dealers van dit Engelse audiomerk de nieuwe speakers te beluisteren die luisteren naar de serienaam Linear. Wat maakt deze speaker, met zijn onconventionele vorm, nou anders dan alle traditionele speakers?
Acoustic Energy heeft bij de ontwikkeling van de Linear Serie duidelijk twee zaken in gedachten gehouden; ten eerste het ontwikkelen van een speaker met een natuurlijk geluid, en ten tweede de beoogde prijsstelling, het topmodel van de Linear reeks kost namelijk 475 euro per stuk, wat een in audioland erg acceptabele prijsstelling is. De line-up bestaat duidelijk uit een op home cinema gerichte serie speakers; er is een subwoofer, een centerspeaker, een tweeweg- en een drieweg luidspreker in deze serie, allen uitgevoerd in een zilveren front, afgewerkt met een stijlvol zwart pianolak behuizing. De luidspreker die importeur Viertron mij heeft aangeleverd is de Linear Three, het topmodel uit de reeks, in een drie-weg speaker bezetting. De luidspreker wordt uitsluitend geleverd in glanzend zwart met een zilveren front dat eveneens bedekt kan worden met een zwart speakerdoek. Het frequentiebereik loopt ( bij -6dB) van 30Hz tot 30kHz, de aanbevolen versterking dient minimaal 25 watt met zich mee te brengen bij een weerstand van 8 Ohm. Het maximum loopt tot 175 watt. De aanstuurbaarheid is, met een gevoeligheid van 90,5 dB/1Watt/1meter, zeer makkelijk te noemen, dus voor veel mensen bereikbaar.
Zoals eerder vermeld heeft de speaker een onconventionele vorm, wat duidelijk naar voren komt als het speakerdoek verwijderd wordt. Ik tref een 16 centimeter bass-unit aan met daarboven een 13 centimeter middentoner. Als tweeter valt direct op dat er een geweven textiel unit met de daarin bekende ferro-vloeistof gebruikt is, maar de tweeter is niet gemonteerd op dezelfde hoogte als de rest van de bezetting. De baffle loopt schuin naar binnen en de tweeter is op dezelfde lijn gemonteerd als het centrum van de conussen van de woofer en middentoner. Vandaar de naam Linear.
Dit is een montage volgens “Time Alignement”, wat zoveel inhoudt dat de afstand tot de luisteraar van zowel hoge tonen als midden- en lage tonen gelijk is. Volgens Acoustic Energy moet dit resulteren in een natuurlijker geluid en een betere – hogere - plaatsing van stemmen. Daarbij zouden de frequenties vloeiender in elkaar moeten overlopen. Bij veel andere luidsprekermerken worden deze looptijdverschillen opgelost in het wisselfilter, waardoor het wisselfilter veel complexer van opbouw wordt.