REVIEWGoldring

Goldring GR 1.2 & PA 1

René van Es | 01 december 2005 | Goldring

Instappen op een markt die gedomineerd lijkt door Pro-ject, Rega of Thorens is niet gemakkelijk. Daar zijn een paar troeven voor nodig zoals kwaliteit, compleetheid, positieve eigenschappen en een scherpe prijs. Goldring, bijna 100 jaar geleden in Engeland opgericht en sindsdien continue bezig op het gebied van audio, greep de uitdaging en kwam met twee platenspelers uit eigen huis. Scherp in prijs, eenvoudig in bediening en zo compleet mogelijk. Maar dat alleen is niet genoeg, want wat voor geluid komt eruit, iets wat we graag zelf onderzochten aan de hand van het goedkoopste type.

De Goldring GR 1.2 is de meest eenvoudige platenspeler die de fabrikant levert. Voor de opbouw is leentjebuur gespeeld bij Rega, die onder meer de arm, het lager en de motor leverde. De arm is een RB250 in zijn eenvoudigste vorm. Een interconnect van Nagaoka en veel, niet kritische, plastic onderdelen.

Goldring GR 1.2 & PA 1 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xin

De speler zelf is opgebouwd uit een plaat MDF waaronder drie licht verende voetjes zijn gezet. In die plaat is het lager vastgezet en de 12 polige synchroonmotor. Een ronde snaar drijft het plateau aan waarop straks de plaat rust. Door de snaar om te leggen op de pulley zijn 33 en 45 toeren beschikbaar. Het plateau is eveneens van MDF, afgedekt met een traditionele vilt mat. Een stofkap met plastic scharnieren en een losse voeding completeren de speler van 299 euro

Goldring GR 1.2 & PA 1 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xin

Standaard meegeleverd en gemonteerd is een Goldring Elektra element. Een moving magnet met een elliptische naald. Het element heeft een vrij hoge output van 7 mV, wat het gebruik van een eenvoudige phono versterker mogelijk maakt zonder in de ruisproblemen te komen. Het element zou los 64 euro kosten en is een echt instapelement. De eveneens meegeleverde, maar niet in de prijs inbegrepen, PA 1 phono versterker is een eigen ontwerp van Goldring. Hij is plat genoeg om onder de speler zelf te passen, zodat er geen extra plekje gevonden hoeft te worden.

Goldring GR 1.2 & PA 1 (c) Xingo (c) Xingo (c) Xin

Het versterkertje kan alleen MM elementen aan en kost 129 euro. Voor wie een versterker heeft met een phono ingang valt het aan te raden de PA 1 af te zetten tegen de ingebouwde ingang en de PA 1 als mogelijke upgrade te kiezen. Een Nagaoka interconnect maakt de zaak af.


Aangesloten


De Goldring GR 1.2, de PA 1, het Elektra element en de simpele interconnect werden aangesloten op een Van Medevoort MA240 versterker, die via Chord Company Odyssey 4 luidsprekerkabel respectievelijk Impulse IMP, Dynaudio Audience 42 of Dali Ikon 2 luidsprekers laat spelen. Goldring raad aan de speler op een massieve ondergrond te zetten. Omdat een eenvoudig Ikea Oppli meubel dat bepaald niet is, ontkoppel ik de speler effectief met een setje Master Base Mbase/1. Met de gedachte dat dit een passende opstelling kan zijn voor wie "nog eens een plaatje wil draaien" of voor wie "binnen een budget een platenspeler wil neerzetten" ga ik niet aan de slag met betere kabels, een beter element of aan andere phono versterker.

MERK

EDITORS' CHOICE