REVIEWEsoteric

Esoteric X-05


Kilian Bakker | 07 augustus 2008 | Esoteric

Esoteric is een in Tokyo gevestigd bedrijf, wiens moederbedrijf TEAC reeds sinds 1953 bestaat. Esoteric zelf bestaat al 21 jaar (het is in feite een super-spec High End afdeling van TEAC). De X-05 is de nieuwste telg uit de Esoteric X-series en hij is voorzien van een geheel nieuw ontwikkeld VRDS-Neo loopwerk; de VMK-5. Binnenshuis ontwikkelde hoogwaardige cd-loopwerken zijn tegenwoordig een zeldzaamheid dus was dat op zich al reden genoeg om de X-05 onder de loep te nemen.
VMK-5

Het VMK-5 loopwerk is dankzij een zeer rigide constructie beter ingesteld op de hoge omloopsnelheden die nodig zijn voor het aftasten van SACD- en cd-schijven, aldus Esoteric. Dankzij een integraal sensorcircuit kan het VMK-5 loopwerk de rotatiesnelheid zelf stabiel houden en zeer snelle correcties maken (bij conventionele loopwerken wordt dat achteraf vastgesteld en -in feite te laat- gecorrigeerd). Het aluminium stabilisatieplatform (een gespaakt `wiel` wat de cd van boven klemt) ondersteunt een cd niet alleen in het midden maar ook aan de rand. Het lademechanisme heeft een gepatenteerde constructie, genaamd "differential gearing" wat ervoor zorgt dat het laden en klemmen van een schijf soepeler verloopt en daarnaast zowel simplistischer als degelijker en dus duurzamer is.

De klem-brug van de VMK-5 is vervaardigd uit plaatstaal en via precisie spuitgietwerk gevormde polymeer onderdelen met zelfdempende eigenschappen, aldus de fabrikant. De laser pick-up is een Esoteric ontwerp wat zichzelf kaarsrecht onder het putjesspoor uitlijnt zodat afwijkingen of beschadigingen zo min mogelijk invloed hebben op de uitlezing. De VMK-5 is het meest betaalbare VRDS-NEO loopwerk uit het huidige Esoteric programma en dat is goed nieuws voor High End fabrikanten die vroeger gebruik maakten van het TEAC VRDS loopwerk maar gedwongen waren om daar mee te stoppen omdat die bijzondere loopwerken simpelweg te kostbaar werden.

Voor fabrikanten die bovenladers niet noodzakelijk vinden biedt de VMK-5 een goed alternatief voor de Philips Pro en andere OEM lasersledes. De klembrug en het cd-mechanisme zijn zichtbaar door een ruit die zich in de topplaat van de X-05 bevindt en het loopwerk wordt verlicht wanneer het lademechanisme in bedrijf is (iets waar X-05 eigenaren hun familie en vrienden zeker mee zullen vermaken). Het lademechanisme werkt vrijwel geruisloos en heeft een bijzonder traag bewegende lade. Echt iets om mee te onthaasten dus. Heel Zen.
X-05

De X-05 is een SACD/cd-speler, iets waar veel audiofielen naar zoeken want alhoewel cd`s bij de gemiddelde verzameling van digitale geluidsdragers nog altijd in de meerderheid zijn is het prettig wanneer men één hoogwaardige speler voor beide formats kan gebruiken. Deze topspeler heeft natuurlijk een stabiele voeding en een zeer rigide chassis (eigenlijk verwachten we ook niets  minder van dit bedrijf). De topplaat en zijwanden zijn vervaardigd uit 5 mm dik geborsteld aluminium terwijl het chassis een bodemplaat uit 5 mm dik staal heeft. De kast staat op drie massief stalen voeten. De eerder genoemde Zen-factor komt weer naar voren bij het display en de toetsverlichting die gezamenlijk stapsgewijs in lichtsterkte kunnen worden gedimd. Heel geraffineerd (de aan/uit toets blijft overigens zachtjes branden bij een uitgeschakelde verlichting, wat wel zo verstandig is).

De D/A omzetting wordt verzorgt door een Dual-mono DAC die rond de Cirrus Logic CS4398 chip (24 bit/192 kHz) is opgebouwd. Ook de analoge trappen zijn geheel Dual Mono uitgevoerd voor een verbeterde kanaalscheiding en meer accurate ruimtelijke afbeelding. Naast SACD en CD is de X-05 compatibel met CD-R en R/W schijven. Hij heeft zowel RCA als XLR uitgangen, beide met een maximale uitgangsspanning van 2,2 Volt. Naast de coaxiale en optische digitale uitgangen bevindt zich een 75 Ohms (BNC) Word Sync bus. De digitale uitgang kan worden uitgebreid met een `i-Link` multikanaals module. De X-05 meet 15,3 bij 44,2 bij 35,3 centimeter (HXBXD) en weegt 17 kilo.


EDITORS' CHOICE