Het Britse audiomerk Quad heeft de zesde generatie van zijn bekende full-range elektrostatische luidsprekers gelanceerd. Deze nieuwe modellen volgen de lijn die begon met de originele ESL in 1957 en vormen een weloverwogen herziening van de eerdere ESL 2812 en ESL 2912, die in 2012 op de markt zijn gekomen. De nieuwste versies bevatten belangrijke technische verbeteringen, maar het fundamentele ontwerp is min of meer hetzelfde gebleven.
Quad ESL 2812X en ESL 2912X: vebeterd maar ook onveranderd
Net als hun voorgangers zijn de nieuwe Quad ESL 2812X en Quad ESL 2912X full-range elektrostatische luidsprekers. Deze luidsprekers hebben dus geen dynamische drivers die bestaan uit een conus die wordt aangedreven door een spoel/magneetsysteem. De elektrostaten van Quad zijn voorzien van een dun Mylar-filmmembraan dat in een elektrostatisch veld tussen twee stators hangt. De lage massa van het membraan zorgt ervoor dat het snel reageert op muzieksignalen, met als doel vervorming te verminderen en details te verbeteren.
![]() | ![]() |
De ESL 2812X en de grotere ESL 2912X zijn dus niet voorzien van meerdere dynamsiche drivers maar verfijnen het elektrostatische concept met één driver door verbeteringen in componentprestaties en productieprocessen. Er is dus ook gen cross-over filter nodig dat frequentiebanden verdeelt over verschillende drivers.
Quad ESL 2812X en ESL 2912X: concentrisch elektrode ontwerp
Sinds de ESL 63 maken de elektrostatische luidsprekers van QUAD gebruik van een concentrische ringelektrode opstelling. Deze configuratie creëert een puntbronstralingspatroon dat de stereoweergave verbetert. Een vertragingslijn stuurt het signaal in tijdvertraagde stappen naar de buitenste ringen van het paneel, wat bijdraagt aan de ruimtelijke presentatie van de luidspreker.
![]() | ![]() |
De ontwikkeling van de ESL 2812X en ESL 2912X begon met een volledige herziening van het ESL-productieproces. Onder leiding van Paul McConville werden wijzigingen doorgevoerd om de precisie van de paneelmontage te verbeteren, waaronder aanpassingen aan het spuiten, etsen en spannen van het membraan. Deze updates zijn gericht op consistentie en herhaalbaarheid tijdens de productie.
Een opvallende verandering in de nieuwe modellen is het nieuwe ontwerp van de interne elektronica. In plaats van één printplaat gebruiken de Quad ESL 2812X en QUAD ESL 2912X nu drie afzonderlijke modules voor hoogspanningsvermenigvuldiging, besturing en beveiliging, en laagspanningssignaalverwerking. Deze scheiding vermindert de interactie tussen circuits en is bedoeld om de algehele stabiliteit te verbeteren en ruis te verminderen.
De audiotransformatoren in beide modellen zijn nieuw ontworpen en geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk onder toezicht van het serviceteam van Quad. Deze componenten spelen een belangrijke rol in de aansturing van de elektrostatische panelen en zijn geüpdatet om de prestaties in de midden- en hoge frequenties te verbeteren en een brede bandbreedte en lineariteit bij hoge outputniveaus te behouden.
Het uiterlijk van de ESL 2812X en ESL 2912X is vernieuwd met een nieuwe matzwarte afwerking, ter vervanging van de houten afwerking van eerdere modellen. Een nieuw roosterdoek completeert de afwerking, terwijl een optionele LED-verlichting aan de onderkant gedimd of uitgeschakeld kan worden. De visuele wijzigigingen zijn ontworpen om de luidsprekers beter te laten passen in moderne interieurs.
De Quad ESL 2812X is 107 centimeter hoog en heeft vier elektrostatische panelen, waardoor hij geschikt is voor middelgrote ruimtes. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 37 Hz tot 21 kHz (op niveau –6 dB). Het gewicht is 35 kilogram. De Quad ESL 2912X is 147 centimeter hoog met zes panelen, is ontworpen voor gebruik in grotere luisterruimtes. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 32 Hz tot 21 kHz (op niveau –6 dB) en hij weegt 44 kilogram. Beide modellen hebben dezelfde composiet aluminium en stalen constructie en een dipoolconfiguratie met een vaste kanteling van drie graden.
Quad ESL 2812X en ESL 2912X: prijzen en leveringsinformatie
De levering gaat in de loop van augustus van start. Prijzen voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.