De RS151 is een streamer en dac in één en tevens het nieuwste roosje uit de tuin van HiFi Rose. Het is de opvolger van de populaire RS150(B) die zowel intern als extern compleet vernieuwd is en nu beschikt over diverse nieuwe functionaliteiten. Met nieuwe technologie en het prachtige scherm uit het HiFi Rose RS130 topmodel belooft de RS151 een nieuwe standaard neer te zetten op de streamermarkt. We gaan eens kijken!
HiFi Rose RS151
Een mooi groot scherm waar je plaatjes van albums of strakke VU=meters op kan aanschouwen, solide bouw- en geluidskwaliteit en de vele functies zijn slechts enkele redenen waarom de producten van de Zuid-Koreaanse fabrikant HiFi Rose niet meer weg zijn te denken uit de markt. Inmiddels is het portfolio aardig gegroeid en fabriceert HiFi Rose naast streamers ook losse DAC’s, versterkers, all-in-ones en sinds kort ook hoofdtelefoonversterkers. Één van hun meest populaire producten is de in 2020 uitgekomen RS150 streamer.
In 2022 heeft er al een kleine opfrissing plaatsgevonden en werd hij omgedoopt naar RS150B. Nu drie jaar later hebben de knappe koppen uit Zuid-Korea de opvolger van de RS150 gepresenteerd en in deze review gaan we aan de slag met deze netwerkspeler, de HiFi Rose RS151.
Het oog wil ook wat
Wat direct opvalt is toch wel het 15.4 inch full HD IPS scherm uit de RS130, wat een pareltje om naar te kijken! De kleuren van het scherm zijn prachtig, de beelden lopen lekker soepel en het touchscreen reageert perfect. Met een afmeting van 43cm breed, 32cm diep en 12,5cm hoog en 11 kilo schoon aan de haak is het voor een digitale bron een beste unit die een prominent plekje verdiend in de setup.
Het uiterlijk is waar de RS151 zichzelf wel echt differentieert naast de alternatieven op de markt. De stijlvolle behuizing is gemaakt van aluminium en op de bovenkant is hier het HiFi Rose logo in gefreesd.
Wanneer de Rose niet in gebruik is heb je de optie om mooie plaatjes met allemaal soorten klokken weer te geven, helemaal naar wens in te stellen met verschillende stijlen en eigen foto’s. Voor de interface kun je ook kiezen uit een aantal mooie stijlen om zo het apparaat te personaliseren. De tijd van zwarte kale doosjes lijkt ver weg als de RS151 plaats neemt op het rek.Â
Digitaal zakmes
De RS151 draait op Rose OS, een eigen besturingssysteem ontwikkeld door HiFi Rose en gebaseerd op Android 12. Er is ondersteuning aanwezig voor bijna alle grote streamingsdiensten zoals Tidal, Spotify, Qobuz en Appel Music. Deze diensten kun je benaderen via de Rose App op je telefoon of tablet en het is ook mogelijk om apps zoals Tidal en Qobuz direct op de RS151 te installeren via de ingebouwde app store.
Hier zijn ook andere apps te vinden zoals CD Ripper en VLC Media Player. Ik ben erg blij om te melden dat de RS151 ook officieel Roon Ready is en dus is het mogelijk om hem in te zetten als een Roon end-point.
De meeste streamers richten zich enkel op audio maar HiFi Rose gaat een stapje verder. In de app store vinden we ook Rose Tube, dit is de YouTube-app van HiFi Rose en speciaal ontwikkeld om YouTube-video’s in 4K met hoogwaardige audio af te kunnen spelen op bijvoorbeeld je tv. De app is geoptimaliseerd om muziek clips of liveoptreden aan te bieden en doet dat ook nog eens zonder advertenties. Rose Radio is ook een app ontwikkeld door HiFi Rose en via hier kun je internet radio-uitzendingen van over de hele wereld ontdekken.
Dit soort oplossingen maakt het ontdekken van nieuwe muziek een stuk veelzijdiger en het kan allemaal aangestuurd worden vanaf de RS151 zonder verder tussenkomende apps.
Wat wel een beetje jammer is dat bij de RS151 in tegenstelling tot Spotify Connect, Tidal Connect en Qobuz Connect ontbreken maar zoals eerder gezegd is het mogelijk om Tidal en Qobuz direct te installeren via de app store. De layout is nog niet helemaal op het niveau van de eigen apps of dat van de Roon integraties, maar het is wel fijn om zonder tussenkomst van een tablet of telefoon direct je muziek af te kunnen spelen. Voor de Roon gebruikers onder ons kunnen we ook Tidal en Qobuz via Roon benaderen.
Het is ook mogelijk om de RS151 in te zetten als muziekserver met externe opslag en je kan ook cd’s afspelen en rippen met het toevoegen van een externe cd-drive. Op audio- en videogebied is de RS151 rijk uitgerust en zo is er ondersteuning aanwezig voor PCM 32bit tot 768 kHz, en zo ongeveer alle audio- en videoformaten van bekend tot exotisch worden ondersteund. Denk hierbij aan FLAC, WAV, AAC, VP9, H.265, MKV, AVI en nog veel meer. Ook is er support voor 4K Ultra HD 60fps en voor de echte DSD- en high-res liefhebbers is er upscaling beschikbaar tot maximaal DSD512 en ook is er een volledige MQA-decoder aan boord. Â
Connectiviteit
De oude RS150(B) was al rijk uitgerust met een groot scala inputs en outputs maar de RS151 doet daar nog even een schepje bovenop. Zo zijn er RCA, XLR, AES/ABU, eARC, HDMI, Optical, Coaxial, I2S outputs en RCA, AES/ABU, USB, eARC, Coaxial, Optical, USB-inputs aanwezig. Daarnaast treffen we ook een drietal USB 3.0 poorten aan, twee voor het aansluiten van extra opslagmedia en eentje voor een WIFI dongle. Een mooie toevoeging zijn de aarde en de trigger in/out aansluitingen.
In het menu van de RS151 kun je helemaal losgaan met het naar smaak instellen van de inputs en outputs maar één optie die ik in bijzonder wil benoemen is het instelbare output vermogen van de RCA en XLR-aansluitingen. Hierdoor kun je de RS151 precies matchen op je versterker zodat je niet tegen zaken aanloopt zoals een te hoog of laag input volume op je versterker. Hier kun je onder andere ook kiezen uit twee smaakjes voor het formaat van de I2S output en ook kun je per input het volume instellen en hoe het apparaat om moet gaan met DSD upscaling.Â
Een kijkje aan de binnenkant
De RS150(B) liep al voorop in de tijd maar sindsdien is er op de markt veel gebeurt en uiteraard staat de technologie niet stil. Zo is in de B-versie de dac-chip veranderd van AKM naar ESS en is de stroomvoorziening verbeterd om ruis te verminderen. Al met al een prima opfrissing maar nu was het dan toch echt tijd om naar een hoger niveau te gaan. De RS151 maakt gebruik van de ROSE DPC (Digital Processing Core) module met als doel om het signaal zo puur mogelijk te houden en jitter te minimaliseren. Zo worden alle signalen omgezet naar I2S en precies gesynchroniseerd met een Femto clock en om interventie te vermeiden is de digitale signaalstroom afgezonderd van de user interface.
De volgende upgrade is te vinden wanneer de signalen van digitaal omgezet worden naar analoog. Daarvoor is nu een nieuwe ESS Sabre ES9039PRO chip ingezet. Als we aankomen in het analoge domein treffen we daar een ROSE NRA (Noise Reduction Analog) filter aan en dit filter moet ervoor zorgen dat de frequentierespons zo plat mogelijk blijft om kleuring te voorkomen.
Om zorgen omtrent traagheid en slome interfaces weg te nemen is de oude 4 core cpu vervangen door een krachtig nieuw 8 core model. De lineaire stroomvoorziening is herzien en er is gebruik gemaakt van zuurstof vrij koper waardoor op de meetbank de RS151 zeer goed uit de verf komt. Zo is de THD+N slechts 0.0003% op de RCA en 0.0002% op de XLR ouput. Ik kan nog wel uren doorpraten over de nieuwe snufjes maar zoals op de foto’s te zien is hebben de twee modellen intern alleen de locatie van de trafo nog gemeen, dus laten we gaan luisteren of de upgrades hun vruchten afwerpen.
Opstelling
De RS151 is aangesloten op een PrimaLuna Evo 400 voorversterker die weer is aangesloten op een Accuphase P4100 eindversterker. De luidsprekers zijn MB Quart QLS 29 vloerstaanders en zijn net zoals de Primaluna en Accuphase aangesloten met AudioQuest bekabeling. Om alles van stroom te voorzien is er gebruik gemaakt van een PLiXiR BAC Elite 1500 MK2. Muziek wordt afgespeeld via Roon en Tidal. De RS151 is aangesloten via Ethernet.
Luisteren
Veel nummers uit verschillende genres hebben de testbank gepasseerd, Pink Floyd, AC/DC, Clean Bandit en ja zelfs Rammstein, alles was van de partij. Als we gaan luisteren naar één van mijn favoriete Pink Floyd nummers ‘Coming Back to Life’ – die David Gilmour trouwens over zijn vrouw Polly Samson geschreven heeft – wordt meteen duidelijk dat de RS151 hier niet alleen is om er mooi uit zien maar de oortjes ook uitstekend kan strelen. Zaken die mij opvallen zijn de controle en ruimte tussen de noten, het klinkt allemaal erg in balans en als een mooi geheel. De kickdrum van Nick Mason is direct, strak en snel en trekt je net zoals het magische gitaarspel van meester Gilmour direct mee in de muziek.
Er is geen moment geweest waarop ik de klank als vermoeiend heb ervaren, juist het tegenovergestelde, het neigt allemaal wat meer naar de warme kant waardoor ik uren achter elkaar kon luisteren. Desondanks ging er geen sprankeltje informatie verloren en had het hoog een prima extensie en het laag ging lekker diep.
Als we dan overstappen naar de eerste seconden van het nummer Hells Bells van misschien wel de meest legendarische rockbank ooit, AC/DC, wordt de ruimte gevuld met luide klokken en enkele momenten later met de gitaar van Angus Young en de drums van Phil Rudd. Wat klinkt dit lekker… ik krijg direct de neiging om het volume op de PrimaLuna nog verder open te draaien, sorry buurtjes! En als we luisteren naar het nummer Dust Clears van Clean Bandit brengt de RS151 de dromerige intro glashelder naar binnen — elk detail, elke stilte heeft ruimte en zodra de beat inzet ervaar je kracht en precisie.
De stem en viool zweven tastbaar in de ruimte en worden niet weggepoetst door het laag. Er wordt niet gesmeten met hard detail, analytisch hoog en beukend laag, dit roosje zorgt ervoor dat alles netjes en ordelijk op een rij staat en doet dat op een zeer verfijnde manier.
Het is mogelijk om de RS151 in te zetten als losse streamer of dac en in beide gevallen presteert hij goed. Toch denk ik dat als je op zoek bent naar maximale audiokwaliteit er betere opties op de markt zijn maar het doel hier is natuurlijk niet om een los dac of streamer van elk 2000+ euro te vervangen maar om een alles in één neer te zetten die niet alleen mooi klinkt maar ook een hoogwaardige visuele ervaring biedt.
Als we op die manier naar de prestaties, functionaliteiten en het prijskaartje kijken zijn er maar weinig alternatieven op de markt die bieden wat de RS151 als oplossing met zich meebrengt.
Bediening en interface
Naast geluidskwaliteit is de bediening in mijn ogen het belangrijkste punt van een apparaat zoals dit. Het grote scherm nodigt uit om als een kind voor de tv plaats te nemen en overal naartoe te navigeren met het touchscreen, maar als je lekker op de bank zit met een drankje opstaan natuurlijk niet wenselijk om een ander nummertje op te zetten. Die tijd hebben we gehad, vinylliefhebbers!
Het bedienen van de Rose kan naast het touchscreen ook via de meegeleverde afstandsbediening of de Rose App op je telefoon of tablet. De app is beschikbaar op zowel Android als IOS en bied een groot scala mogelijkheden om zowel video als audio af te spelen. Ook is het mogelijk om via hier andere HiFi Rose producten te bedienen, lekker makkelijk, daar houden we van. De vertaling naar het Nederlands is her en der wel een beetje vreemd maar daar kijken we wel doorheen. De app werkt snel en alles staat waar je het verwacht. Er is veel in de app te doen en dat is behoorlijk interessant maar wel even wennen. Ik had het binnen een mum van tijd onder controle en het was zowel op mijn telefoon als iPad goed te gebruiken.
De afstandsbediening ziet er mooi uit en voelt stevig aan maar is wel een beetje gelimiteerd. Als ik via mijn iPad de Roon interface bedien en een playlist of mix start en daarna de afstandsbediening van de Rose wil gebruiken om te skippen of te pauzeren gaat dit eigenlijk prima maar als ik dan bijvoorbeeld shuffle aan wil zetten kan dit niet en moet je hiervoor het touchscreen, de Rose app, of in mijn geval de iPad met Roon gebruiken. Het navigeren tussen de mooie klokken en VU-meterschermen gaat met de afstandsbediening ook niet en dit zal ook via het touchscreen of de Rose app moeten.
Op de afstandsbediening is naast de standaard navigeerknopjes ook een instelbare knop waar je acties aan kan koppelen zoals het starten van Tidal bijvoorbeeld.
Persoonlijk zou ik graag zien dat de functionaliteit van de afstandsbediening wordt uitgebreid om bediening net dat beetje makkelijker en vriendelijker te maken. Deze kleine dingetjes mogen de pret niet drukken en over het algemeen is het een eitje om de RS151 te bedienen.
Rozengeur en maneschijn
De HiFi Rose RS151 is een veelzijdige digitale alleskunner waar je naast veel functionaliteiten en connectiviteit ook top geluidskwaliteit van kan verwachten. De kers op de taart is natuurlijk het mooie scherm en in combinatie met het strakke design en hoogwaardige afwerking heeft het apparaat een luxueuze uitstraling die zeker gezien en gehoord mag worden. Ondanks de eerdergenoemde kleine aandachtspuntjes kan ik de HiFi Rose RS151 makkelijk aanbevelen en verwacht ik dat bij velen dit roosje een mooi plekje gaat krijgen.
HiFi Rose RS151
4.799 euro | hifirose.eu | livetaudio.nl
Beoordeling 4.5 / 5