REVIEWB&W

AHP Zekeringen, Stapje voor stapje

René van Es | 05 mei 2005 | B&W

Moderne installaties voor de stroomvoorziening in woningen maken gebruik van installatie automaten, die afschakelen op basis van stroommeting via magnetisme in geval van overbelasting of kortsluiting. Voordeel van een automaat is de reset functie, nadeel is het negatieve klankeffect op een geluidsinstallatie en op het beeld van de televisie.

AHP geeft een oplossing in de vorm van een moderne zekeringhouder die de automaat vervangt. Ouderwetse groepenkasten die in woningen gebruikt worden, beveiligen met een Neozed zekeringen (een "stop") de bedrading in huis tegen overbelasting en/of kortsluiting.

Voor die installaties biedt AHP een verbeterde Neozed zekering. Daarnaast zijn er voor in de apparatuur glaszekeringen, die een zelfde bescherming bieden als normale exemplaren, maar met duidelijk minder weerstand en minder negatief bijeffect. Juist degenen die beschikken over één of meerdere groepen special voor audio en/of beeld zouden altijd Klankmodules moeten toepassen als beveiliging. Helaas zijn sommige oude groepenkasten daar niet op ingericht en is men daar aangewezen op AHP Neozed zekeringen. Zijn inmiddels installatie automaten en gewone stoppen uit de gratie? Wij denken van wel.


AHP

AHP Zekeringen (c) Xingo (c) XingoAlle AHP producten voldoen aan strenge veiligheidsnormen zoals die in de wet en in de voorschriften voor elektrische installaties zijn vastgelegd. Binnen die kaders ziet AHP door toepassing van koper, zilver en goud kans overgangsweerstanden en interne weerstand te verlagen ten opzichte van conventionele zekeringen en smeltpatronen. De Groef Audio, importeur van AHP producten, levert als vervanging voor een installatie automaat een Klankmodule. Een "Klankmodule 3" heeft geen magnetisch circuit maar is voorzien van een cilindervormige zekering met een uit koper vervaardigde smeltleiding en vergulde uiteinden. De elektrische contacten in de klankmodule zijn gemaakt van verguld koper en zorgen een zeer stabiele verbinding met de zekering met lage overgangsweerstand. De behuizing is zo gemaakt dat de module eenvoudig in de huisinstallatie geïntegreerd kan worden. "Klankmodule 3i" is een dubbel uitgevoerde "Klankmodule 3". Een van de modules fungeert hierbij als schakelaar voor de nuldraad en behoeft geen zekering. De "Klankmodule 3i" is er voor de Nederlandse markt om te voldoen aan de NEN-1010 installatievoorschriften. Zoals opgemerkt levert AHP naast Klankmodules via de Groef Audio Neozed zekeringen, die gebruik maken van een hoogwaardige koperen smeltleiding.

En AHP heeft glaszekeringen ontwikkeld met een koperen smeltleiding. De glaszekeringen zijn gevuld met een keramisch materiaal zodat de zekering mechanisch- en temperatuurstabiel is. De uiteinden van de glaszekering zijn verguld. Glaszekeringen zijn verkrijgbaar in waardes van 60 mA tot 16 A Traag in de maat 5 x 20 mm en van 100 mA tot 20 A Traag in de maat 6,3 x 32 mm


Sets

De stroomvoorziening bij René Smit is opgebouwd met een standaard installatie automaat waarop aangesloten een Läpp afgeschermde kabel die rechtstreeks naar een verdeelblok loopt dat uitsluitend de audiocomponenten voedt. René Smit heeft de stroomvoorziening daarnaast verbeterd met Supra LoRad netsnoeren voor apparatuur met eurostekkers. Het vervangen van de oude automaat door een Klankmodule 3i is een fluitje van een cent. Vier draden los maken, de oude module eruit wippen, de nieuwe erin en vier draden vastzetten. Hetraden los maken, de oude module euit wippen, de nieuwe erin en vier draden vastzetten. Het afzagen van een afdekplaatje dat berekend was op een smalle automaat en het in- en uitruimen van de meterkast kost aanzienlijk meer tijd. Wijze raad: weet u niet absoluut zeker wat u aan het doen bent, vraag dan een vakman de mini klus te klaren. Geluisterd is ten tijde van de vervanging van de automaat door een Klankmodule 3i naar een Van Medevoort MA240 versterker, een Philips vM DVD963sa multispeler met M-Audio Superdac 2496, Spendor S3 speakers en een Klipsch KSW10 subwoofer. Aan de suggestie van de Groef Audio om ook de televisie via de Klankmodule aan te sluiten voor een beter beeld, is op basis van praktische gronden geen gehoor gegeven.

AHP Zekeringen (c) Xingo (c) Xingo (c) Xingo (c) X

Bij mij bevat de groepenkast een ouderwetse smeltveiligheid. Dat is jammer want een Klankmodule heeft altijd de voorkeur boven een Neozed zekering. Daarachter is met 2,5 mm2 installatiedraad door PVC buis een stopcontact aangesloten speciaal voor audio. Dan komt achtereenvolgens een Kemp Elektroniks Balanced Isolator Source (scheidingstrafo) en een Powersource (netfilter) met eigen Kemp kabels. Netsnoeren aan de versterker zijn Crystal Cable Power Reference. Veel andere netsnoeren zijn zelf gemaakt met Läpp kabel. Geluisterd is ten tijde van de vervanging van de Neozed zekering naar een Roksan Caspian M series-1 CD-speler, een Marsh Sound Design P2000b en A200s voor/eindversterker, Focal-JMlab Electra 927 Be luidsprekers en een Electra SW900 subwoofer. Tijdens het vervangen van de glaszekeringen was de Roksan al weg en werd als bron een Teac VRDS T1 loopwerk, Monarchy Audio DIP Upsampler, Assemblage D2D-1 anti jitter box en een Apogee Mini-DAC converter gebruikt. Glaszekeringen zijn vervangen in zowel de voorversterker als de eindversterker. Alleen in de audio circuits, uiteraard niet in de 12 Volt trigger schakelingen.

MERK

EDITORS' CHOICE