NIEUWS

Oneiros is een nieuw luidsprekermerk en het eerste product wordt op 5 dec. a.s. onthuld

De drijvende kracht achter Oneiros is Jerry Bloomfield, CEO van het bekende Falcon Acoustics en het nieuwe Oneiros Audio. Het eerste product van Oneiros Audio is een vloerstaande luidspreker waarvan de officiële lancering op 5 december a.s. zal plaatsvinden tijdens een persconferentie in New York. Prijsinformatie en technische details zijn nog niet bekend gemaakt, maar de beschikbare informatie willen we alvast delen met onze lezers.

Oneiros Audio: luidsprekers aan de bovenkant van de markt

De eerste luidspreker van het nieuwe high-end merk Oneiros Audio wordt gelanceerd tijdens een persconferentie in New York City op 5 december 2024. Nee, Oneiros heeft niet te maken met Sinterklaas, voor zover wij weten. De eerste levering staat gepland voor het eerste kwartaal van 2025. Prijsinformatie is er nog niet maar we hebben wel aanwijzingen dat Oneiros een zeer hoogwaardige luidspreker heeft ontwikkeld met een dito prijskaartje.

Wat gaat er zo ongeveer gelanceerd worden? We kijken naar de beschikbare foto’s en technische informatie. De fabrikant heeft nog geen eigen website gelanceerd, maar die gaat er vast nog wel komen. Het eerste model is een vloerstaande drieweg luidspreker met een esthetisch aantrekkelijk design dat de uitzonderlijke klankeigenschappen van het product verhult. “Het is een sensatie om mijn droomproject tot leven te zien komen,” zo verklaart Jerry Bloomfield, CEO van Falcon Acoustics en Oneiros Audio. “Oneiros is de synthese van esthetiek en technologie, en het resultaat van een innovatief proces dat ons in staat stelt om composiettechnologieën te gebruiken die op hun beurt meeslepende klanken produceren vanuit een gebeeldhouwde organische vorm.”

Bloomfield en zijn ontwerpteam schakelden Generative Design in om nieuwe concepten te creëren die vertaald kunnen worden naar echte producten. Met behulp van een Natural Language Generative Design-onderzoek werden meerdere afbeeldingen gegenereerd vanuit één prompt. Uiteindelijk werden drie conceptontwerpen gekozen voor verdere analyse, waarvan er één werd gekozen vanwege de organische vorm en de beste potentiële ontwikkelingsvooruitzichten voor zowel onberispelijke sonics als designesthetiek.

Het basisbeeld werd omgezet in een 3D-model dat productief was, terwijl de organische esthetiek en de nauwkeurige ontwerpdetails die een belangrijk element van het Oneiros-project vormen, behouden bleven. Na meer dan 100 uur aan CAD- en ontwikkelingsontwerptijd, kwam het primaire ontwerp eindelijk naar voren.

“We zijn bijzonder bevoorrecht om gevestigd te zijn in het centrum van Motorsport Valley, de wereldberoemde thuisbasis van Formule 1-raceteams en het belangrijkste gebied voor de ontwikkeling van autotechnologie in het Verenigd Koninkrijk,” aldus Bloomfield. "Dit geeft ons toegang tot bedrijven met uitzonderlijke engineeringtechnologieën, kennis van materiaalkunde en fabricagevaardigheden die veel verder gaan dan wat luidsprekerfabrikanten normaal gesproken tot hun beschikking hebben.”

Parallel aan het CAD-ontwerpwerk onderzocht een Tier 1-bedrijf dat gespecialiseerd is in F1 Finite Element Analysis de resonanties en akoestische eigenschappen van de kast. De organische vorm van de kast hield stand tijdens deze test, gaf aan welke demping nodig is en bevestigde dat de kastvorm en de constructiesystemen die identiek zijn aan die in F1-auto's, levensvatbaar zouden zijn.

Bloomfield voegt toe: “in veel opzichten heb ik het gevoel dat zowel mijn professionele als creatieve bezigheden tot dit moment hebben geleid sinds ik voor het eerst in de business stapte. Het is meer dan bevredigend om te zien dat het Oneiros Project bijna voltooid is.”

Oneiros luidspreker: van concept tot voltooiing

De Oneiros is gebouwd met hetzelfde monocoque koolstofvezel pre-preg sandwichsysteem als de carrosserie van een Formule 1-auto. Het productproces verloopt grofweg als volgt.

Fase 1: Het gedimensioneerde CAD-ontwerp wordt opgesplitst in afzonderlijke onderdelen die worden gemaakt tot primaire patroonvormende mallen in een polyurethaan gereedschapsblok. Deze worden met precisie bewerkt in een gesloten kamer door vijfassige CNC-frezen die ongeveer vijf meter hoog zijn.

Fase 2: Primaire patroonvormen worden afgewerkt en verzegeld. Meerdere lagen worden aangebracht.

Fase 3: Primaire mallen worden gevormd uit de productiemallen die gebruikt zullen worden om de kastcomponenten te produceren. De primaire patroonmallen worden nu opgeslagen.

Fase 4: De kasten worden nu geassembleerd en verlijmd door een Tier 1-composietfabrikant die normaal gesproken F1-onderdelen maakt met behulp van Quasi Isotropic lay-up-systemen met sandwichkern van verschillende dichtheden, waarbij strikte vertrouwelijkheid van de klant in acht wordt genomen.

Fase 5: De afwerking van de kast en de details van het metaalwerk worden uitgevoerd door een lokaal afwerkingsbedrijf dat normaal gesproken werkt voor prestigieuze autofabrikanten zoals Rolls Royce, Bentley, Bugatti, McLaren, Aston Martin, Hennessey en andere ultra-high-end merken in de luxe markt. De productie van de geprofileerde aluminium frontplaat vindt plaats door freeswerk vanuit een massief aluminium blok. Ook de bijpassende geprofileerde voetplaat komt uit een vijfassig CNC-freessysteem.

Fase 6: De kasten worden afgeleverd bij Oneiros voor voltooiing.

Oneiros: technische eigenschappen en specificaties 

  • Woofer: 2 x Bass 10 inch Oneiros in eigen huis ontworpen multi-layer omgekeerde parabolische Twaron Graphene nano-composiet basconussen
  • Middentoner: 2 x Midrange 3 inch Oneiros in-house ontworpen Dyneema Graphene composiet domes
  • Tweeter: 1 x 1 inch OEM CVD Diamond Dome-tweeter
  • Cross-over circuit: door Oneiros op maat ontworpen 3,2 mm dikke PCB’s met vergulde banen en aangepaste PCB-montagebeugels
  • Hoogwaardige Mundorf-componenten in cross-over
  • Mundorf MCap SUPREME EVO Zilver/Goud/Olie condensatoren worden stevig op hun plaats gehouden door op maat gemaakte montagebeugels die door Oneiros zijn ontworpen.
  • WBT Platinum luidsprekeraansluitingen
  • De luidspreker is ongeveer 1,68 meter hoog en weegt circa 120 kilogram per stuk
  • Beschikbare afwerkingen: Cool Matcha en Dusk Gold, Rust en Dusk Gold, Midnight Plum en Dusk Gold, Sustained Grey en Dusk Gold


EDITORS' CHOICE