NIEUWSQuad

Iconische Quad voorversterker 33 en eindversterker 303 komen terug in gemoderniseerde vorm

Quad Audio heeft de lancering aangekondigd van gemoderniseerde versies van zijn iconische voorversterker 33 en eindversterker 303. De nieuwe versies leunen met hun uiterlijk sterk op de originele versies die in de jaren zestig van de vorige eeuw op de markt kwamen, maar onder de kap is natuurlijk moderne techniek verwerkt. Feitelijk zijn het gewoon nieuwe versterkers. De grijze behuizing en oranje accenten komen uit de vorige eeuw. De levering zou in november moeten gaan beginnen.

Quad 33 en 303: de feniks is uit de as herrezen

Veel audiofabrikanten hebben begrepen dat er een sterke hang is naar vroeger. Dat is helemaal niet verkeerd, vooral niet als de hang naar nostalgie wordt gecombineerd met moderne technische inzichten, functies en bouwkwaliteit. Het Britse audiomerk Quad Audio heeft op de afgelopen High End audiobeurs in München prototypes aan het publiek getoond van twee iconische producten, t.w. voorversterker 33 en eindversterker 303. De originelen, die voor het eerst werden uitgebracht in 1967, kwamen terecht als volledig transistorontwerpen in een wereld die werd gedomineerd door buizenversterkers en met een industrieel ontwerp dat de twee toestellen een plek in het Museum Of Modern Art (MOMA) zou opleveren.

Het succes van de originele 33 en 303 kan volgens kenners gedeeltelijk worden toegeschreven aan de 'drievoudige' transistor uitgangstrap van Peter Walker, oprichter van Quad, die niet hard of schril klonk. Het ontwerp was in de basis een feedbackversterker in een versterker, die veel minder negatieve feedback nodig had en een voorbeeldige thermische stabiliteit bezat. Dit heeft als voordeel dat de stroom in de uitgangstrap praktisch immuun is voor temperatuurschommelingen en dat de eindtrappen minder vervorming produceeren.

Quad 303 anno 2024

 

Peter Walker is in 2003 overleden, maar de door hem bedachte 'triples'-uitgangstrap is door een team van vier langdurig bij Quad werkende ingenieurs overgebracht naar de nieuwe 303. Er zijn ook tal van moderniseren doorgevoerd. De nieuwe 303 is omgewerkt tot een symmetrisch ontwerp met een ruisarme 200VA ringkerntransformator, vijf gereguleerde voedingsrails en moderne componenten, zoals de nieuwste afvlakcondensatoren.

De 303 werkt net als de eerste versie in klasse AB en kan 50 Watt aan acht Ohm leveren en 70 Watt aan vier Ohm. Dat is iets meer dan de oude versie. Een nieuwe fucntie is de mogelijkheid om de eindtrappen te bruggen. Een enkele 303 gedraagt zich dan als mono-versterker en kan dan 140 Watt aan acht Ohm leveren (170 Watt aan vier Ohm).

De vorm van de originele 303 is min of meer behouden. De 303 is nog steeds compact (325 x 176 x 120 millimeter) en verticaal georiënteerd. De koelribben zijn naar voren gericht (vroeger acht, nu toen koelribben) en de behuizing is mat zilver gemaakt. De centrale aan/uit-knop is oranje verlicht. De DIN-ingang is geschrapt en heeft plaats gemaakt voor een cinch-ingang en een XLR-ingang. Ook heeft de nieuwe 303 een 12-Volt triggeringang gekregen.

Quad 33 anno 2024

De Quad 33 doet met zijn uiterlijk denken aan zijn jaren zestig voorvader maar er zijn belangrijke verschillen. Nee, een DA-converter is niet ingebouwd en streaming-functies en alles wat software nodig heeft is weggelaten.

We zetten de belangrijkste verschillen even op een rijtje: 
  • De ingebouwde phono-versterker is vernieuwd en geschikt voor zowel MM-elementen als MC-elementen.
  • De toonregeling is gewijzigd, maar nog steeds analoog. Er is balansregeling toegevoegd.
  • De typische 'tilt'-functie van Quad  zorgt voor een kanteling van de frequentierespons op een 700 Hz-as (+-3db) voor een warmer of koeler geluid.
  • De oranje strook die de drie draaiknoppen rechts op het front markeert, is nu een alfanumeriek LCD-scherm met oranje achtergrondverlichting.
  • De knoppen onder het LCD-scherm zijn niet langer wit maar oranje en voorzien van LED-verlichting.
  • Tussen de twee rijen oranje knoppen zit een 6,35 millimeter hoofdtelefoonaansluiting met een hoofdtelefoonversterker met hoge slew rate en een IR-afstandsbedieningsontvanger. De originele 33 had geen IR-afstandbediening en ook geen hoofdtelefoonaansluiting.
  • De vier DIN-aansluitingen zijn vervangen door vier lijningangen, t.w. 3 x stereo cinch en 1 x stereo XLR en een cinch-aansluiting voor een draaitafel.
  • Aansluiting naar een eindversterker kan via cinch of XLR en er is een 12-Volt trigger functie.
  • De volumeregeling gaat met een gemotoriseerde ALPS volumergelaar.
  • De 33 wordt bestuurd met een microprocessor. Als er een zinnige update van de firmware zou zijn, kan die worden geïnstalleerd via de USB-A aansluiting op de achterzijde.

Quad 33 en 303 anno 2024: prijzen en leveringsinformatie

De nieuwe Quad 33 en 303 komen in de loop van november voor levering beschikbaar, elk voor een prijs van net geen 1.500 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE