NIEUWS

Technologische innovaties in gehoortests

Gastauteur | 30 september 2024

De toekomst van hoorzorg in een vergrijzende samenleving draait om toegankelijkheid en bewustzijn. Nieuwe technologieën kunnen de drempel voor het zoeken van hoorzorg verlagen. Daarnaast is het echt nodig om bewustzijn te vergroten en regelmatige gehoorscreenings te bevorderen, zodat onbehandeld gehoorverlies effectief aangepakt kan worden. Maar wat zijn nu nieuwe innovaties in gehoortest? Lees er hier meer over!

Externe bijdrage – dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Gehoortests op afstand

Traditioneel gezien moeten mensen voor een gehoortest naar een audicien of specialist toe, wat vooral lastig kan zijn voor ouderen met mobiliteitsproblemen. Technologische vooruitgang maakt het nu mogelijk om een online gehoortest met resultaten vanuit huis te doen. Met behulp van geavanceerde software en online platforms kunnen mensen zelfstandig een gehoortest uitvoeren in hun eigen comfortabele omgeving. Dit maakt de toegang tot gehoortests een stuk eenvoudiger en biedt een snelle manier om een eerste indicatie van gehoorverlies te krijgen.

Desondanks is het vaak nog steeds nodig om ten minste één keer persoonlijk een audicien te bezoeken, vooral bij complex gehoorverlies. Audiciens zijn wel nodig voor de begeleiding en ondersteuning van cliënten, met diensten die verder gaan dan alleen het testen van het gehoor.

Kunstmatige Intelligentie in gehoortests

Kunstmatige intelligentie (AI) maakt steeds meer zijn opmars in de hoorzorgsector. AI kan gehoortests afnemen en analyseren. Dit is natuurlijk erg handig voor mensen met lichte gehoorproblemen. Dankzij AI kunnen hoortoestellen beter worden afgestemd op de specifieke behoeften van gebruikers. Zo kunnen ze automatisch aanpassen aan verschillende geluidsomgevingen, van rumoerige plekken tot stille ruimtes.

AI wordt ook gebruikt om gehoortests nauwkeuriger en efficiënter te maken door grote hoeveelheden gegevens te analyseren. Hierdoor kan AI patronen herkennen en voorspellingen doen over gehoorverlies, waardoor problemen sneller en preciezer worden opgespoord en er sneller actie ondernomen kan worden. Dankzij deze innovaties worden de Ootoplastieken kosten ook steeds lager, kunnen audiciens efficiënter werken en wordt de hoorzorg in het algemeen verbeterd.

Virtual Reality en Machine Learning in gehoortests

Naast AI begint ook virtual reality (VR) de gehoortests en hoorzorg in te treden. VR kan worden gebruikt om gehoorverlies na te bootsen, waardoor mensen een beter begrip krijgen van hun eigen gehoorproblemen. Dit is vooral waardevol voor mensen die aan het begin staan van gehoorverlies en misschien niet volledig inzien wat de lange termijn gevolgen kunnen zijn.

Machine learning, een andere vorm van geavanceerde technologie, wordt ook steeds meer gebruikt in gehoortests. Deze techniek kan de tests verfijnen door data te analyseren en de tests aan te passen aan de specifieke behoeften van elke gebruiker. Dit maakt gehoortests persoonlijker en nauwkeuriger. 

Laagdrempelige gehoorscreening

Technologie maakt het makkelijker om je gehoor te testen, maar het blijft belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de risico's van gehoorverlies. Veel mensen, vooral ouderen, hebben te kampen met onbehandeld gehoorverlies dat hun levenskwaliteit en gezondheid aantast. Gehoorverlies is namelijk gekoppeld aan problemen zoals cognitieve achteruitgang, eenzaamheid en zelfs de eerste tekenen van dementie.

Tijdens recente bijeenkomsten van hoorzorgprofessionals kwam naar voren dat eenvoudige en makkelijk toegankelijke gehoortests cruciaal zijn. Zo kun je gehoorverlies vroegtijdig opsporen en de negatieve effecten ervan beperken. Het idee om hoortests standaard op te nemen bij reguliere gezondheidschecks, zoals fitheidstesten, zou enorm helpen om meer bewustzijn te creëren rond gehoorproblemen. 

Over-the-Counter hoorhulpmiddelen

Een nieuwe ontwikkeling in de hoorzorg zijn de "over-the-counter" hoorhulpmiddelen. Deze zijn makkelijk online te bestellen en vormen een toegankelijke oplossing voor mensen met beginnend gehoorverlies. Hoewel deze hulpmiddelen professionele hoortoestellen niet kunnen vervangen, zijn ze wel een goede eerste stap voor mensen die twijfelen over een bezoek aan een audicien.

Dankzij de beschikbaarheid van deze producten kunnen mensen sneller beginnen met het aanpakken van hun gehoorverlies en alvast wennen aan het gebruik van gehoorondersteunende technologie. Dit kan de overstap naar geavanceerdere hoortoestellen later makkelijker maken.


EDITORS' CHOICE