NIEUWSBorresen

Nieuwe producten van Aavik, Axxess en Børresen

Audio Group Denmark (AGD), gevestigd in Aalborg, moedermaatschappij van de Deense merken Aavik, Axxess en Børresen heeft voor alle drie genoemde merken nieuwe producten aangekondigd. Børresen heeft monitorluidspreker C1 gelanceerd, Aavik komt met een drietal geïntegreerde versterkers voorzien van allerlei streaming-functies en Axxess heeft een nieuwe stroomverdeler in zijn portfolio opgenomen.

Børresen C1: lancering van een nieuwe luidsprekerserie

De nu geïntroduceerde C1 tweeweg monitorluidspreker lijkt in veel uiterlijke details op vlaggenschipmodel “01”. De C1 heeft niet alleen een vergelijkbare basisvorm, maar ook de organisch ogende baffle. Het totaalbeeld ziet er dankzij hoogglanzende oppervlakken en carbonelementen iets moderner uit. Typische designelementen, zoals de aluminium elementen geïntegreerd in de voeten in het ontwerp van de Ansuz Darkz en de drie reflexbuizen aan de achterkant zorgen voor een hoge herkenningswaarde en merkidentiteit.

Met een adviesprijs van 15.000 euro per paar inclusief de bijpassende voetjes is de prijs van de C1 merkbaar lager dan de “01” uit de vlaggenschip serie, maar boven de X- en Z-serie. Een nieuwe, zelf ontwikkelde en in eigen huis vervaardigde driver genaamd DCC5 Neo wordt gebruikt in de C1 als woofer/middentoner. Dit is een doorontwikkeling van bestaande drivertechnologieën van Børresen met een sandwichmembraan van twee lagen koolstofvezel met daartussen een honingraatafstandhouder en een magnetische aandrijving met dubbele koperen kappen op de poolringen. Dit is bedoeld om een optimaal evenwicht te bereiken tussen maximale flow en lage inductie.

Een ander fundamenteel element is de Børresen Ribbon-tweeter, die werkt vanaf ongeveer 2,5 kHz en hoger. De efficiëntie bedraagt een buitengewone 94 dB en dat is mede omdat de bewegende massa van het membraan met slechts 0,01 gram extreem laag is. De snelheid van het membraan is bedoeld om de fijnste tonale details in elk type muziek te garanderen. Een complexe en bijzonder fasestabiele cross-over zorgt voor de frequentieverdeling.

De behuizingen zijn gemaakt van inwendig verstijfd houtcomposietmateriaal, dat door de speciale vorm bovendien voor een lage resonantie zorgt. 1 mm dikke inzetstukken van koolstofvezel aan de zijkanten van de behuizing versterken de structuur verder. Optisch geven deze de zwart of wit gelakte oppervlakken een extra accent.

De in de prijs inbegrepen voeten zijn gemaakt van hetzelfde houtcomposietmateriaal en zijn, zoals de fabrikant benadrukt, ijzervrij of volledig antimagnetisch om interferentie met de cross-over in de luidsprekers te voorkomen. Zoals gebruikelijk bij AGD zijn de statieven compatibel met de Ansuz Darkz componentvoeten voor koppelen/ontkoppelen, die verkrijgbaar zijn in een grote verscheidenheid aan materialen.

De Børresen C1 kostte 15.000 euro per paar inclusief de voetjes en een setje S2T Darkz, die tussen de speaker en de standaard worden gebruikt.

Aavik U-X88 serie geïntegreerde versterkers met streaming-functies

De nieuwe U-X88-serie werd geïntroduceerd in de elektronicadivisie van AGD, die loopt onder de merknaam Aavik. De ‘X’ in de modelnaam geeft aan dat er meerdere varianten zijn, omdat het toestelvarianten zijn die functioneel allemaal hetzelfde doen, maar intern verschillen in onder meer het aantal geïnstalleerde Tesla-spoelen en andere ruisreducerende maatregelen. Er zijn drie modelvarianten in de nieuwe serie: U-188, U-288 en U-588. Omdat het alle drie een alles-in-één ontwerp is met een geïntegreerde versterker, geïntegreerde streamingmodule en DAC, noemde fabrikant het ook wel een ‘Unity Amplifier’.

Als het op design aankomt, nemen de makers afscheid van de organisch ronde vormen van de originele serie en oriënteren ze zich in plaats daarvan op het uiterlijk van de topserie 880 van Flemming Erik Rasmussen, terwijl kernelementen zoals de Pascal Class-D (UMAC) aanwezig zijn. Versterkermodules en de Resonant-modus voedingen bleven behouden, maar het circuit werd volledig herzien. Het profiteert van de kennis die is opgedaan tijdens de ontwikkeling van de 880-serie.

Het ontwerp van de nieuwe versterkers U-188, U-288 en U-588 is nauw gebaseerd op het uiterlijk van de top 880-serie en komt van de hand van Flemming Erik Rasmussen. De drie varianten verschillen praktisch niet qua kenmerken en technische gegevens. Alle drie bieden ze een krachtig versterkervermogen van 2 x 300 Watt bij acht Ohm en 2 x 600 Watt bij vier Ohm. Alleen de toevoeging van ruisreducerende onderdelen maakt het verschil, ook in de prijs van respectievelijk 20.000, 25.000 en 30.000 euro.

Axxess: stroomverdelers

De derde innovatie van AGD is een stroomverdeler die speciaal is ontworpen voor de instapserie Axxess. Er is een “normale versie” en in een “speciale editie”.

De Axxess Power Distributor bestaat uit een gefreesd composietmateriaal op natuurlijke basis aan de binnenkant en een geverfd stalen frame aan de buitenkant. Deze combinatie van materialen moet zorgen voor een optimale balans tussen stijfheid en resonantiebeheersing, een onderwerp waar AGD naar eigen zeggen altijd veel aandacht aan besteedt. Het stalen frame is bestand tegen mechanische trillingen en magnetische interferentie, terwijl het composietinterieur ongewenste trillingen absorbeert en zo de muzikale prestaties verbetert, aldus de fabrikant.

Zoals typisch is voor de fabrikant, is de onderkant van de Axxess Power Distributor uitgerust met vier schijven voor de optionele Ansuz Darkz- of Axxess NOIR-apparaatvoeten, die bedoeld zijn om ongewenste trillingen te aarden en om te zetten in warmte. De bovenklep is ook voorzien van halfronde holtes voor andere Axxess-producten of componenten.

In plaats van gebruikelijke componenten voor stroomverwerking zoals condensatoren en weerstanden, gebruikt AGD dikke interne bedrading en sterke geleidersporen op het moederbord bij de Axxess Power Distributor. De afwezigheid van extra elektrische componenten maximaliseert de vermogensafgifte en ondersteunt zelfs de meest veeleisende versterkers. Typische nadelen van passieve filterelementen moeten worden vermeden.

De Axxess Stroomverdeler is voorzien van Ansuz Star Ground technologie, die voorkomt dat netspanningsstoringen de aangesloten audiocomponenten beïnvloeden. De aarding is geconcentreerd op een nauwkeurig gedefinieerd sterpunt om de laagst mogelijke aardingsimpedantie te garanderen. Dit verbetert volgens de ontwerpers de muzikale helderheid, diepte en dynamiek.

Anti-luchtresonantiespoelen worden ook exclusief in de Axxess Power Distributor Special Edition geïnstalleerd. Deze componenten zijn een handelsmerk van zusterbedrijf Ansuz en worden ook in verschillende aantallen en combinaties gebruikt in de andere producten van AGD.

De EU-versie van de Axxess Power Distributor heeft vier Schuko-aansluitingen voor componenten plus een koude apparaataansluiting voor de verdeler zelf. De prijs bedraagt 800 euro voor de normale versie. De speciale editie kost 1.400 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE