NIEUWSTechnics

Technics SL-1300G: draaitafel met Delta Sigma Drive technologie

Technics heeft een nieuwe draaitafel gelanceerd genaamd SL-1300G. De nieuwe draaitafel is voorzien van de eigen Delta Sigma Drive technologie. Volgens de bouwers zijn een perfecte synchronisatie en het gebruik van een krachtigere motor slechts twee van de interessante nieuwe ontwikkelingen. De draaitafel komt in de loop van oktober voor levering beschikbaar in een zilverkleurige en zwarte uitvoering.

Technics SL-1300G

Volgens Technics is de nieuwe Delta Sigma Drive in staat het perfecte sinusgolfsignaal te leveren voor de ijzeren kernloze direct drive motor. Door signaalgeneratie met Delta Sigma modulatie, zoals gebruikt in de volledig digitale versterkers van Technics, worden motortrillingen tot een minimum beperkt en dat resulteert in de hoogste rotatieprecisie. Deze technologie werd voor het eerst gebruikt in de SL-1200GR2 draaitafel. In de nieuwe SL-1300G wordt deze technologie echter gecombineerd met twee mechanisch superieure factoren die een enorme invloed hebben op een nog grotere sonische perfectie.

De motor die in de SL-1300G wordt gebruikt, is een ijzeren kernloze motor met dubbele rotor/enkele stator, waarvan de aandrijfkracht aanzienlijk hoger is dan die van de eenvoudiger versie met enkele rotor/enkele stator die in de GR2-draaitafel wordt gebruikt. Door het koppelvrije ijzeren kernloze ontwerp is de soepele werking van deze hogere motorversie volgens de ontwerpers werkelijk indrukwekkend. Daarnaast is er nader onderzoek gedaan naar de manier waarop de trillingen van de aandrijfunit kunnen worden verminderd. De spoeldragerplaat van de motor heeft nu een nieuwe versteviging, wat leidt tot een verdere vermindering van de mechanische trillingen veroorzaakt door rotatie.

Technics SL-1300G: draaiplateau

Het gebruik van een krachtigere motor maakt ook het gebruik van een massiever draaiplateau mogelijk en dat is een extra maatregel om mechanische trillingen tijdens het afspelen van platen verder te verminderen.

Het draaiplateau bestaat uit drie lagen. Gegoten aluminium vormt de basis voor hoge stijfheid. Een toplaag van twee millimeter dik messing, die stevig op de gegoten plaat is bevestigd, elimineert verdere trillingen en zorgt voor extra gevoel en elegantie. De derde laag is gemaakt van zwaar rubber en dempt onder de draaitafel zelfs de kleinste resttrillingen, wat resulteert in een puur scanproces voor elke plaat voor de hoogste signaalprecisie. Omdat de zwaardere schotel een hogere traagheid betekent, is de rotatienauwkeurigheid van de SL-1300G uitstekend.

Technics SL-1300G: chassis

Het tweelaagse chassis van gegoten aluminium en BMC (Bulk Moulding Compound) is een basis die een hoge weerstand tegen trillingen mogelijk maakt. Bij de SL-1300G is de dikte van het onderste chassis van gegoten aluminium vergroot om een grotere stijfheid en dus een betere trillingsdemping te bereiken. Bovendien is aan de onderzijde van de chassisplaat tussen de motor en de toonarm een zorgvuldig ontwikkelde ribbenstructuur geïntroduceerd, die mechanische motortrillingen nog verder weg van de toonarm houdt om een ongestoord scanproces te garanderen, resulterend in een geluidsbeeld van de hoogste kwaliteit.

Technics SL-1300G: S-vormige toonarm

De uiterst gevoelige S-vormige aluminium toonarm met precisielagers die een zeer laag losbreekkoppel mogelijk maken, maakt optimaal gebruik van het trillingsvrije chassis voor nauwkeurig scannen van de informatie die in de vinylgroeven is gegraveerd. Zeer effectieve dempingsvoeten beschermen externe trillingen en zorgen zo voor een nog nauwkeurigere tracking.

Technics SL-1300G: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe SL-1300G zal vanaf oktober 2024 verkrijgbaar zijn in zilver en zwart bij geautoriseerde dealers van de producten van Technics. De adviesprijs bedraagt net geen 3.000 euro.


EDITORS' CHOICE