NIEUWSAyre

Ayre Acoustics presenteert voor/eind-combi KX-8 en VX-8

Sinan Kökbugur | 02 september 2024 | Fotografie Fabrikant | Ayre

De Amerikaanse audiofabrikant Ayre Acoustics heeft de 8-Serie uitgebreid met de eerder aangekondigde voorversterker KX-8 en daarbij eindversterker VX-8, het logische kameraadje van de KX-8. Beide apparaten hebben een volledig symmetrische topologie die vrij is van negatieve feedback. 

Ayre Acoustics KX-8: modulair gebouwde voorversterker

Het in de Amerikaanse staat Colorado gevestigde Ayre Acoustics had al eerder dit jaar de KX-8 aangekondigd, maar daadwerkelijk levering liet nog even op zich wachten. Intussen is ook eindversterker VX-8 onthuld.

De KX-8 maakt gebruik van een nieuwe volumeregeling met variabele versterking, ontleend aan die van de hogere Ayre-serie. Verder is de KX-8 modulair opgebouwd. Met optionele modules kan de voorversterker worden uitgebreid tot een volwaardige streaming-voorversterker.

De geavanceerde volumeregeling van Ayre Acoustics is een speerpunt van de fabrikant. In tegenstelling tot de overgrote meerderheid van versterkers verzwakt de KX?8 het ingangssignaal niet om een normaal niveau te bereiken. In plaats daarvan verandert een meerkanaals potentiometer de versterkingsfactor van de versterker, wat het voordeel heeft van een consistent hoge S/R-verhouding, zelfs bij lage volumes. De KX-8 beschikt over vijf analoge ingangen en kan optioneel worden uitgerust met een D/A-converter op basis van de ES9038Q2M-chip van ESS.

Zoals gebruikelijk bij Ayre werd een eigen digitaal filter met minimale fase geïmplementeerd om de signaalverwerking te optimaliseren. Op basis van deze convertermodule worden nog twee opties aangeboden: een streamingmodule en een asynchrone USB-audio-ingang. De eerste maakt de KX-8 tot een volwaardige streamingvoorloper voor onlinediensten zoals Qobuz en Tidal en voor de muziekspelersoftware Roon. Tidal is ook te gebruiken via de Connect-functie in de Tidal-app.

Aan de voorzijde zijn een gebalanceerde en een ongebalanceerde hoofdtelefoonaansluiting beschikbaar. Dit zijn de eerste hoofdtelefoonuitgangen die door Ayre zijn geïmplementeerd en die profiteren van variabele versterkingstechnologie.

Ayre Acoustics VX-8: klasse AB eindversterker

De nieuwe tweekanaals eindvesterker VX-8 mag worden beschouwd als het speelkameraadje van voorversterker KX-8. De VX-8 gebruikt in principe dezelfde eindversterkercircuits als de EX-8 geïntegreerde versterker, maar biedt een hogere belastingsstabiliteit en precisie met 100 Watt per kanaal aan acht Ohm en  170 Watt aan vier Ohm. Het volledig symmetrische ontwerp en de verregaande afwezigheid van negatieve feedback zijn kenmerkend voor alle Ayre-versterkers. Dit geeft naar eigen zeggen een betere onderdrukking van omgevingsinterferentie en dus een hogere signaalgetrouwheid.

De voeding is lineair uitgevoerd me als basis EI-kerntransformatoren vanwege hun lagere storingsgevoeligheid. Beide apparaten kunnen via Ayre's eigen communicatiepoorten met elkaar worden verbonden om integrale werking mogelijk te maken. Beide toestellen zijn verkrijgbaar in een zwarte en zilverkleurige uitvoering.

Nieuwe streaming- en USB-modules voor de 8 Series

Tegelijkertijd met de lancering van de KX-8 voorversterker brengt Ayre de tweede generatie optionele en achteraf in te passen streaming- en USB-modules voor de 8 Series op de markt. Naast verbeterde technische gegevens bieden de nieuwe modules volgens de fabrikant een hogere geluidskwaliteit dan hun voorgangers uit 2018. Ayre schrijft dit toe aan verbeteringen in galvanische isolatie, spanningsregeling en herklokken.

De nieuwe streamingmodule, simpelweg NET2 genoemd, is ook geschikt voor Tidal Connect. Een paar maanden geleden kon de functie worden geactiveerd via een firmware-update in de QX-5 Twenty-referentieconverter. Dit betekent dat alle Ayre-producten met streamingfunctie nu compatibel zijn met Tidal Connect.

Ayre Acoustics KX-8, VX-8, NET2 en USB2: prijzen en leveringsinformatie

We hebben nog geen officiële prijzen voor de Benelux vernomen, maar louter ter indicatie noteren we hieronder de prijzen die wij op Duitstalige websites zagen staan. De prijzen in de Benelux wijken immers doorgaans niet of niet veel af van de Duitse prijzen.

Voorversterker KX-8: vanaf 7.100 euro
Eindversterker VX-8: 7.600 euro
NET2 voor 8 Series: 1.600 euro
USB2 voor 8 Serie: 1.100 euro


EDITORS' CHOICE