NIEUWSFiio

FiiO FT1: over-ear hoofdtelefoon met oorschelpen van Amerikaans zwart walnoothout

Sinan Kökbugur | 26 augustus 2024 | Fotografie Fabrikant | Fiio

De Chinese fabrikant FiiO heeft een nieuwe bekabelde over-ear hoofdtelefoon aangekondigd genaamd FT1. De oorschelpen van de nieuwe hoofdtelefoon zijn gemaakt van Amerikaans zwart walnoothout en de kenmerkende gladde nerf en fijne textuur van het hout zijn aan de buitenkant te zien. Volgens de fabrikant zorgt de hoge dichtheid van dit massieve hout voor minimalisatie van resonantie. De levering gaat naar verwachting in oktober beginnen.

FiiO FT1

Niet alleen de oorschelpen zijn gemaakt van hout maar ook in het membraan van de drivers zijn gemaakt van selectief verkregen papierhoutvezels, afkomstig van 90 jaar oude Noord-Europese sparren. Volgens de ontwerpers geeft het gebruik van sparrenvezels een helder geluid en rijke klankkwaliteit en is een premiumkeuze voor muziekinstrumenten en vezelproducten. Voordat een membraan kan worden gemaakt, zijn al heel wat stappen in het productieproces gezet. De sparrenvezels ondergaan uitgebreide verwerking, waaronder weken, koken en druk, om een gespecialiseerde pulp te produceren. Vervolgens worden koolstofvezels bijgemengd. Het membraan wordt vervolgens gebakken en gevormd - in een diameter van 60 millimeter - waardoor een uiteindelijke dikte van ongeveer 0,1 millimeter wordt bereikt. Om de akoestische mogelijkheden van de nanohoutvezels te maximaliseren, wordt een lichtgewicht PU-materiaal met een hoge interne weerstand gebruikt voor de ophangingspakking, wat de membraancompatibiliteit verbetert, de lage frequentierespons versterkt en de helderheid van de stem verrijkt, wat resulteert in een warm, weelderig geluid.

Als FiiO's eerste gesloten over-ear hoofdtelefoon is de FT1 uitgerust met verschillende functies die de gesloten luisterervaring verbeteren. De oorschelpen verminderen het omgevingsgeluid met maximaal 26 dB. De U-vormige geluidsdempende buis, speciaal ontworpen voor de FIIO FT1, verbetert niet alleen de passieve ruisonderdrukking, maar kanaliseert ook geluidsenergie door een zorgvuldig berekende lengte en hoek, waardoor de luchtviscositeit wordt verhoogd en de resonantiefrequentie van de holte wordt geminimaliseerd. Dit ontwerp verbetert de weergave van lage tonen in aanzienlijke mate.

De fabrikant geeft een impedantie op van 32 Ohm en een gevoeligheid van 113 dB/Vrms@1kHz (of 98 dB/mW@1kHz) en de FT1 heeft dus geen hele krachtige hoofdtelefoonversterker nodig. FiiO geeft een frequentiebereik op van 10 Hz tot 40 kHz.

Voor verbeterde draagbaarheid beschikt de FT1 over een hoofdband met hoogwaardige kogellagers, wat de duurzaamheid en precisie vergroot. De hoofdband biedt een royaal verstelbereik van 12 inkepingen. Het contactoppervlak is gevoerd met zacht suède leer.

Bij de FT1 wordt een bijpassende elegante opbergtas voor hoofdtelefoons meegeleverd. De koper krijgt twee kabels meegeleverd, de ene voorzien van een 3,5 mm jackplug en de andere met een 4,4 mm jackplug voor gebalanceerde aansluiting. Beide kabels zijn gemaakt van zuurstofvrij kopergeplateerd zilverdraad, met 392 draden van 24AWG-dikte en de kabels hebben een lengte van 1,5 meter.

In eerste instantie zal een versie op de markt komen in Amerikaans zwart walnoothout, in de loop van september of oktober. Later zal een lichter gekleurde versie volgen met oorschelpen van beukenhout.. De adviesprijs is 160 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE